Sorotec 3D Messtaster

Nederlandse CNC controller op basis van de usb poort of Ethernet.

Moderator: Moderators

EddyK
Berichten: 81
Lid geworden op: 25 mei 2007 13:51
Locatie: Heibloem
Contacteer:

Re: Sorotec 3D Messtaster

Bericht door EddyK »

P1-Engineering schreef: 16 feb 2021 22:16 Als je een machine met toolhouders hebt (ISO, BT, etc etc) zou ik toch echt de tooltable gaan gebruiken. Dat is het hele voordeel, dat je niet elke keer het gereedschap hoeft in te meten.
Nee, gewoon een M10 MT2.
Wel kan ik de 3D taster opspannen in een eigen houder, maar ben een beetje huiverig om de houder te verwijderen met een tik van de hamer :shock:
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10523
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Sorotec 3D Messtaster

Bericht door Arie Kabaalstra »

Wel kan ik de 3D taster opspannen in een eigen houder, maar ben een beetje huiverig om de houder te verwijderen met een tik van de hamer :shock:
Vaak biej-e te bange... Daar kan zo'n hamer best tegen :lol:
EddyK
Berichten: 81
Lid geworden op: 25 mei 2007 13:51
Locatie: Heibloem
Contacteer:

Re: Sorotec 3D Messtaster

Bericht door EddyK »

Arie Kabaalstra schreef: 17 feb 2021 10:43
Wel kan ik de 3D taster opspannen in een eigen houder, maar ben een beetje huiverig om de houder te verwijderen met een tik van de hamer :shock:
Vaak biej-e te bange... Daar kan zo'n hamer best tegen :lol:
:lol: Hopelijk de taster ook :mrgreen:
Gebruikersavatar
serum
Donateur
Berichten: 4257
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Locatie: Zwolle

Re: Sorotec 3D Messtaster

Bericht door serum »

Zo'n MT2 is niet optimaal voor een herhalingsnauwkeurige Z positie. De hoek van de taper is dusdanig klein dat temperatuursschommelingen parten gaan spelen in je Z offset.

Dat tormach tts systeem (r8 of MT3) vertrouwt daarom ook op een referentie-aanslag op de spindelneus ipv op alleen de taper.
foto's uploaden op cnczone.nl Let op, maximale grootte is 2,5MB, geen restricties op resolutie
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10523
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Sorotec 3D Messtaster

Bericht door Arie Kabaalstra »

serum schreef: 17 feb 2021 12:00 Zo'n MT2 is niet optimaal voor een herhalingsnauwkeurige Z positie. De hoek van de taper is dusdanig klein dat temperatuursschommelingen parten gaan spelen in je Z offset.

Dat tormach tts systeem (r8 of MT3) vertrouwt daarom ook op een referentie-aanslag op de spindelneus ipv op alleen de taper.
Nah.. dan kriebel je toch even een meetmacrootje om je taster elke keer te kalibreren?.. kwestie van uitgaan van het machinecoordinaten systeem.. je hebt altijd wel een hoekje van de tafel vrij om even aan te tikken..
EddyK
Berichten: 81
Lid geworden op: 25 mei 2007 13:51
Locatie: Heibloem
Contacteer:

Re: Sorotec 3D Messtaster

Bericht door EddyK »

So far so good.

Uitgelijnd met een zwenktaster en Kalibratie voltooid.

Nu wil ik een nulpunt bepalen van een stukje rechthoekig materiaal. nulpunt links-onder.
Werkstuk bovenkant ge-nuld.

Na het starten van de macro van Sorotec, gaat de taster naar beneden, raakt het werkstuk en gaat langzaam weer omhoog.
Maar stopt de macro bij -0.230. Measurement aborted :oops:

Afbeelding

Iemand enig idee?

Groet,
Eddy
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10523
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Sorotec 3D Messtaster

Bericht door Arie Kabaalstra »

Nee.. maar ik weet ook niet welke Code erachter zit...
P1-Engineering
Berichten: 103
Lid geworden op: 27 aug 2019 23:28

Re: Sorotec 3D Messtaster

Bericht door P1-Engineering »

Er zit een maximale verplaatsing in, is geloof ik iets van 10mm.
Staat ook dat de sensor niet getriggered is, hij heeft dus niet gemeten, geen materiaal geregistreerd.
In de setup bij Eding kan je aangeven dat de PC een pieptoon ter bevestiging van een probe trigger moet geven. Ik vind dit zelf erg handig, dan hoor je gelijk of de probe getriggered is.

In je menu zie ik trouwens ook T1 staan, voor de 3D-finder zou dit T99 moeten zijn?. Dit is de lengte-offset voor de 3D-finder.

Had je inmiddels wel al een toolsetter?.
EddyK
Berichten: 81
Lid geworden op: 25 mei 2007 13:51
Locatie: Heibloem
Contacteer:

Re: Sorotec 3D Messtaster

Bericht door EddyK »

P1-Engineering schreef: 19 feb 2021 02:33 In je menu zie ik trouwens ook T1 staan, voor de 3D-finder zou dit T99 moeten zijn?. Dit is de lengte-offset voor de 3D-finder.
Ik heb alleen maar de hoek-nulpunt macro gestart.
Verder niets gedaan.
P1-Engineering schreef: 19 feb 2021 02:33 Had je inmiddels wel al een toolsetter?.
Nee.

Heb een mailtje gedaan naar Sorotec.
EddyK
Berichten: 81
Lid geworden op: 25 mei 2007 13:51
Locatie: Heibloem
Contacteer:

Re: Sorotec 3D Messtaster

Bericht door EddyK »

Bericht van Sorotec:

Ich habe mir gerade mal deine ini Datei angesehen. Du solltest erst mal deine Grundeinstellungen in den Einstellungen richtig einstellen wie neg. + pos. Grenze, Geschwindigkeiten usw.


Dus eerst de hele macro napluizen welke instellingen ik moet aanbrengen in de cnc.ini? :shock:

Groet,
Eddy
Kjelt
Donateur
Berichten: 4202
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Sorotec 3D Messtaster

Bericht door Kjelt »

Nee de parameter instellingen van EdingCNC die jouw machine grenzen beschrijven.
Dat doe je als het goed is na het bouwen als eerste en uberhaupt voor je er maar over denkt om te gaan frezen.
EddyK
Berichten: 81
Lid geworden op: 25 mei 2007 13:51
Locatie: Heibloem
Contacteer:

Re: Sorotec 3D Messtaster

Bericht door EddyK »

Nog even een vraagje :|

- When you use 3D-finder as 'Normally Open', then set in your CNC.INI
; the Variable #4544 = 1


Heb ik een Normally open of Closed aansluiting?

Groet,
Eddy
Gebruikersavatar
joopbos
Donateur
Berichten: 774
Lid geworden op: 12 mar 2008 19:34
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Sorotec 3D Messtaster

Bericht door joopbos »

Heb ik een Normally open of Closed aansluiting?
Multimeter?
EddyK
Berichten: 81
Lid geworden op: 25 mei 2007 13:51
Locatie: Heibloem
Contacteer:

Re: Sorotec 3D Messtaster

Bericht door EddyK »

Als ik op het Controller Board pin1 signal kortsluit met pin 2 GND, krijg ik een signaal.

Dus Normally open?
Plaats reactie