GUI stopt er mee.

Nederlandse CNC controller op basis van de usb poort of Ethernet.

Moderator: Moderators

Portje
Donateur
Berichten: 550
Lid geworden op: 24 apr 2012 10:16
Locatie: Volgens mijn VPN kom ik uit..?

Re: GUI stopt er mee.

Bericht door Portje »

Ik begin sowieso al vanaf de zigo router naar 2 extra routers.
Elke router een ander ip range, dus 2 netwerken
In die router's aangeven welke nas of pc/laptop geen internetverbinding mag hebben.
Maar ik neem aan dat jullie dat ook hebben.
Ik heb er de ballen verstand van, en nog minder ervaring
En helaas zit mijn hoofd zó barstensvol met informatie dat ik niets meer terug kan vinden
Z490 aorus master - i9-10850K - 32GB - 970 evo 1TB M.2
Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 9873
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: GUI stopt er mee.

Bericht door DaBit »

hugo stoutjesdijk schreef: 25 mar 2021 11:19 Hoe zit het vandaag de dag eigenlijk met de kwaliteit van firewall en virus bescherming vanuit W10, zijn die antivirus pakketten nog wel een toegevoegde waarde?
Ik vind wat Windows 10 bied goed genoeg voor de normale gebruiker. Niet echt redenen om nog wat extra's te installeren.
Als je het mij vraagt is het zowiezo een goed gelukte Windows, dat Windows 10.

En die netwerkdiscussie hebben we vaker gehad. Ik ben voor het touwtje en tegen het adidasnetwerk.

Zowiezo, doen jullie niet aan een of andere vorm van 'versiebeheer'? Ik wil zeker bij meer dan enkele stuks freeswerk nog wel eens de G-code optimaliseren terwijl ik bezig ben bijvoorbeeld. Net iets langzamer een gaatje prikken want er blijft wat aluminium aan de frees hangen, net wat vlotter de ramp-in doen want dat kan het wel lijden, voor de laatste gang de frees wat dieper laten zakken zodat het nog vrij verse bovenste deel ook nog een keer goed gebruikt word, paar honderdste extra gereedschapsdiameter programmeren omdat het net te krap uitvalt, werkstukorientatie even 90 graden draaien omdat dat handiger is, een opmerking over werkstuk-nul in absolute machinecoordinaten in de file zetten zodat ik de volgende keer niet meer hoef te klokken, bladiebla.

Die gewijzigde G-code moet ook weer een keer terug naar de projectmap voor het geval er herhaling komt. Adidassen jullie dan weer terug met de zetpil om vervolgens te vergeten om dat bestand ook weer even op de PC te kopieren?
Portje
Donateur
Berichten: 550
Lid geworden op: 24 apr 2012 10:16
Locatie: Volgens mijn VPN kom ik uit..?

Re: GUI stopt er mee.

Bericht door Portje »

Ik heb iig alles aan cat touwtjes, ook naar buiten.
Wifi gebruik ik niet.
Ik heb er de ballen verstand van, en nog minder ervaring
En helaas zit mijn hoofd zó barstensvol met informatie dat ik niets meer terug kan vinden
Z490 aorus master - i9-10850K - 32GB - 970 evo 1TB M.2
Gebruikersavatar
serum
Donateur
Berichten: 4257
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Locatie: Zwolle

Re: GUI stopt er mee.

Bericht door serum »

Het gemak voor de verbinding met het internet op mijn pc's is mij te groot om ze van internet af te houden. Broertje dood aan de USB stick, alles via het netwerk. Je kan, mocht je internet-schuw zijn, altijd een tweede nic in je pc doen en daarmee verbinding maken met je andere PC.

Bij mij staan alle updates gewoon aan, ook die op de pc met eding. Eveneens goede ervaringen met windows 10. bsod heb ik in geen jaren meer gezien en het is ondertussen stabieler dan mijn macos. (wat absoluut niet heilig is in mijn optiek). Updates van windows 10 gaan vlotjes en soepel, updates op een splinternieuwe mac kan je gerust een half uur voor uittrekken en altijd als je er absoluut niet om verlegen zit. Daarom zou je de updates op de mac uitzetten.. pesterig narcistisch eigenwijs koleresysteem wat dat betreft. Als je niet beter wist zou je denken dat het in frankrijk ontworpen is.

Hoewel relatief instablel, gebruik ik ook wifi.

Ik overschrijf de bestaande gcode met de nieuwe. Eding zegt dan vanzelf dat er een nieuwe versie van het evt. actieve bestand is, of je die wilt gebruiken. Erg fijne feature.
foto's uploaden op cnczone.nl Let op, maximale grootte is 2,5MB, geen restricties op resolutie
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10523
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: GUI stopt er mee.

Bericht door Arie Kabaalstra »

Als ik het zo lees.. een "lokaal netwerkje" in mijn werkplaats is dan wel handig.. zeker als ik daar een PCtje neer zet om Cambam, en Qcad op te draaien, en EdingCNC kopieën van mijn machines, zodat ik kan simuleren.

Alleen.. hoe leg je zoiets aan?.. 'k heb ooit een poging ondernomen om mijn Laptopje hier in een netwerk met mijn PC te krijgen... keurig de stappen in een Step by step uitleg gevolgd.. NIETS..
Kjelt
Donateur
Berichten: 4202
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: GUI stopt er mee.

Bericht door Kjelt »

hugo stoutjesdijk schreef: 25 mar 2021 11:19 En waarom kun je er dan niet voor zorgen dat er niets veranderd aan die pc, wanneer er wel ethernet in zit. Kun je niet de toegang tot de buitenwereld er niet uit slopen ?
Ja dat heet een firewall, dat kun je instellen wie er wel en niet toegang heeft tot jouw pc.
Alleen zelfs de duurste firewalls sneuvelen met de tijd. Security en hacken zijn never ending iteraties.
MS is best wel lawaaierig in die zin dat het continu loopt te toeteren op zijn ethernet poort, services, shared files, printers etc. etc. hoe mooier het wordt voor de klant des te slechter voor security. Als je een Linux machine aansluit en beluisterd met wireshark zie je wel iets zo nu en dan heen en weer fietsen. Als je een windows pc aansluit dan scrollen de vensters over je scherm heen.
Ik heb niet de indruk dat ik die materie ooit ga doorgronden.
Ik heb het geprobeerd jaren geleden maar het gaat zo snel en er komen steeds zoveel verschillende services uit, ik gaf het op :lol:
De echte specialisten die komen gewoon bijna overal binnen, zelfs bij zwaar beveiligde instanties dus die hoop kun je laten varen, zorg voor backups van belangrijke data en zaken zodat je snel weer kunt opstarten en gebruik je verstand door niet overal op te klikken en degenen zonder veel verstand (kinderen) zoveel mogelijk buiten je eigen netwerk te zetten (dat heet dan een DMZ demilitarized zone) vanuit de DMZ kun je wel op het internet maar niet op het thuis netwerk. Veel routers hebben dit aan boord, dan heet het een guest netwerk.
Hoe zit het vandaag de dag eigenlijk met de kwaliteit van firewall en virus bescherming vanuit W10, zijn die antivirus pakketten nog wel een toegevoegde waarde?
De ingebouwde virusbescherming van Microsoft is echt heel goed geworden. Wordt ook regelmatig geupdate.
Je ziet dat de av pakketten zich meer richten op internet browse bescherming door databases van fatsoenlijke sites bij te houden en ook van de foute sites waar dan voor gewaarschuwd wordt.
volgende CNC zone dag: cursus "hoe bouw je een veilige CNC pc voor dummy's" wie doet dat eens, leer ik ook weer eens wat hopelijk.
Gewoon OS installeren en de laatste updates installeren, daarna je cnc software installeren en dan vervolgens isoleren.
Backup of beter nog disk clone draaien en in de kluis bewaren en je kunt zo weer verder mocht er iets gebeuren.
Anders kun je niets garanderen zeker niet nu MS ook als je zegt niet te willen updaten dit wel doet om jou te beschermen. Ergens hebben ze gelijk aan de andere kant heb ik bij MS altijd het gevoeld dat het hun PC is en niet de mijne. Als ik naar bed wil en af wil sluiten gaat hij 30 minuten updates installeren en mag ik vooral niet de pc uitzetten. Dus bepaald MS op dat moment dat ik maar een half uur later naar bed mag, bizar eigenlijk als je er over nadenkt. Toch vind ik het een beter OS dan vroegah, zeker als je ziet hoe stabiel de CNC software draait onder Win10. Dedicated linux is vast beter maar heeft ook weer een learning curve.
Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 3165
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: GUI stopt er mee.

Bericht door andrefc101 »

serum schreef: 25 mar 2021 11:41
andrefc101 schreef: 24 mar 2021 17:30 Wat leuk dat Windows..... die Chinezen zijn toch nog niet zo gek 😜
Windows 3.11 embedded is ook echt windows Andre. :mrgreen:
Ja, dat sloop ik er ook ooit nog eens uit. Die andere twee draaien op iets Linux-achtigs ofzo 😉
Gebruikersavatar
javanree
Berichten: 961
Lid geworden op: 10 mei 2011 12:16
Locatie: Renswoude
Contacteer:

Re: GUI stopt er mee.

Bericht door javanree »

Arie Kabaalstra schreef: 25 mar 2021 15:16 Als ik het zo lees.. een "lokaal netwerkje" in mijn werkplaats is dan wel handig.. zeker als ik daar een PCtje neer zet om Cambam, en Qcad op te draaien, en EdingCNC kopieën van mijn machines, zodat ik kan simuleren.

Alleen.. hoe leg je zoiets aan?.. 'k heb ooit een poging ondernomen om mijn Laptopje hier in een netwerk met mijn PC te krijgen... keurig de stappen in een Step by step uitleg gevolgd.. NIETS..
Wil je ook nog internet in je werkplaats (en moet dat op diezelfde PC?) ? En hoeveel PC's en machines zijn het in totaal?
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10523
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: GUI stopt er mee.

Bericht door Arie Kabaalstra »

Momenteel is er nog geen (glasvezel) kabel in het industrieterrein, in elk geval niet in mijn werkplaats.. als ik daar wel Internet heb.. dan moet het toch ook kunnen om via het internet een netwerk op te zetten met de PC Thuis er ook in?..

In elk geval.. wat hebben we.. 2 Draaibanken, 2 Freesbanken, met EdingCNC, dus 4 PC's aan de machines, en 1 losse PC voor Cam
5 stuks dus..
Kjelt
Donateur
Berichten: 4202
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: GUI stopt er mee.

Bericht door Kjelt »

Arie Kabaalstra schreef: 25 mar 2021 21:45 Momenteel is er nog geen (glasvezel) kabel in het industrieterrein, in elk geval niet in mijn werkplaats.. als ik daar wel Internet heb.. dan moet het toch ook kunnen om via het internet een netwerk op te zetten met de PC Thuis er ook in?..
Fluitje van een cent en een aantal chinezen, russen , amerikanen en europese vrienden heb je dan ook binnen een dag verbonden :lol:
Portje
Donateur
Berichten: 550
Lid geworden op: 24 apr 2012 10:16
Locatie: Volgens mijn VPN kom ik uit..?

Re: GUI stopt er mee.

Bericht door Portje »

Waar ging de topic ook weer over? :lol:
Ik heb er de ballen verstand van, en nog minder ervaring
En helaas zit mijn hoofd zó barstensvol met informatie dat ik niets meer terug kan vinden
Z490 aorus master - i9-10850K - 32GB - 970 evo 1TB M.2
Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 9873
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: GUI stopt er mee.

Bericht door DaBit »

Portje schreef: 26 mar 2021 00:24 Waar ging de topic ook weer over? :lol:
Ja, en wat is er nou anders dan normaal? :lol:
Arie Kabaalstra schreef: 25 mar 2021 21:45 Momenteel is er nog geen (glasvezel) kabel in het industrieterrein, in elk geval niet in mijn werkplaats.. als ik daar wel Internet heb.. dan moet het toch ook kunnen om via het internet een netwerk op te zetten met de PC Thuis er ook in?..
Zeker kan dat. Dat virtuele Ethernet-kabeltje noemen ze een 'VPN'. Als je dan in je werkplaats op 'print' drukt komt het thuis uit de printer gerold.
Volgens mij hebben de meeste internet-routers daar tegenwoordig standaard voorzieningen voor ingebouwd zitten. De kastjes die je van de provider krijgt ook wel volgens mij.
Tegen die tijd moet je maar eens een computernerd uitnodigen. Weinig tegen praten, veel koffie voeren, dan is het zo gepiept.
Kjelt schreef: 25 mar 2021 22:06 Fluitje van een cent en een aantal chinezen, russen , amerikanen en europese vrienden heb je dan ook binnen een dag verbonden :lol:
:lol:
Valt best mee; ik vind OpenVPN of IPSec ruim veilig genoeg voor ons simpele zielen. Een beetje router heeft dat vandaag de dag wel ingebakken zitten.
Gebruikersavatar
javanree
Berichten: 961
Lid geworden op: 10 mei 2011 12:16
Locatie: Renswoude
Contacteer:

Re: GUI stopt er mee.

Bericht door javanree »

Arie Kabaalstra schreef: 25 mar 2021 21:45 Momenteel is er nog geen (glasvezel) kabel in het industrieterrein, in elk geval niet in mijn werkplaats.. als ik daar wel Internet heb.. dan moet het toch ook kunnen om via het internet een netwerk op te zetten met de PC Thuis er ook in?..

In elk geval.. wat hebben we.. 2 Draaibanken, 2 Freesbanken, met EdingCNC, dus 4 PC's aan de machines, en 1 losse PC voor Cam
5 stuks dus..
OK dan zou ik om te beginnen een simpele 8 poort switch zoeken , in jouw geval unmanaged , zonder power over ethernet , zonder fannetjes. Plaats de switch op een plek waar deze redelijk veilig ligt voor spaantjes :) Vanaf daar de kabels naar alle machines en je CAM PC.
Een voorbeeld van een geschikte switch : https://tweakers.net/pricewatch/1637556 ... -d-eu.html
Maar er zijn veel meer merken / typen , ik wil je niets voorschrijven :)

Bezuinig niet op de kabels, koop goede CAT6 of CAT7 ethernet kabels om storingen buiten te houden. Neem alle kabels net iets langer dan je denkt nodig te hebben, leg gewoon een lusje. Kabels met een bescherming voor het lipje van de RJ-45 connector lijken me zeker in een werkplaats wel handig. Gebruik geen shielded kabels , tenzij je 100% zeker bent dat je alle kabels precies aan een kant aan de aarde legt (liefst switch zijde) om ground loops of zwevende afscherming te voorkomen. Middel is dan erger dan de vermeende kwaal...
Kabel waar mogelijk in een goot leggen , als kabel los over de grond moet doe er dan een PMA slang oid om heen ter bescherming.
Tenzij je er echt handig in bent zou ik gewoon alleen kant en klaar kabel gebruiken met aangegoten connectors, zelf RJ45 bekabeling afmonteren met mooie wanddozen ed is toch wel een hoop werk waar de nodige handigheid voor nodig is, plus dat je het door moet kunnen meten als het niet meteen werkt.

Voorbeeld van goede kabel (wederom slechts een voorbeeld, geen directe koop aanbeveling!)
https://www.kabelshop.nl/ProCable-Netwe ... 25100.html

Dat is de hardware zijde, als ik vanavond thuis ben zal ik verder posten voor de software zijde, ik heb hier geen windows 7 en XP bij de hand...
Als je even laat weten welke opties je wel / niet gebruikt , maakt het voor mij handiger om gericht op jouw situatie te schrijven.

Of is er een bredere behoefte op het forum om een algemeen document 'netwerk configuratie' te schrijven ?
Dan begin ik een apart draadje over dat onderwerp , waarin we dan alle feedback van anderen verwerken.
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10523
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: GUI stopt er mee.

Bericht door Arie Kabaalstra »

Een apart draadje "netwerk voor Dummies" lijkt me wel fijn.
In plaats van alles aan touwtjes, kan een netwerkje toch ook wel touwloos?.. da's weliswaar niet het snelste, maar goed genoeg om een textbestandje (want dat is een NC bestand feitelijk) over te zetten, want veel meer dan dat doe je er toch niet mee..
Plaats reactie