probleem NA homen

Nederlandse CNC controller op basis van de usb poort of Ethernet.

Moderator: Moderators

permeke
Berichten: 86
Lid geworden op: 27 okt 2015 00:11

probleem NA homen

Bericht door permeke »

geen idee hoe het komt maar na het homen moet ik eerst een reset doen vooraleer ik de Y as in beweging krijg.
De Y as bij mij is waar de A as aan geslaved is .
permeke
Berichten: 86
Lid geworden op: 27 okt 2015 00:11

Re: probleem NA homen

Bericht door permeke »

ondertussen de software opnieuw geinstalleerd. nada
permeke
Berichten: 86
Lid geworden op: 27 okt 2015 00:11

Re: probleem NA homen

Bericht door permeke »

kan er iets mechanisch aan mijn open source machientje verkeerd gegaan zijn ?
Kjelt
Donateur
Berichten: 5221
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: probleem NA homen

Bericht door Kjelt »

Meer informatie nodig.
Tandemhomen staat aktief ? Dus eerst Y as homed vervolgens de A slave as en uiteindelijk daarna volgt de haaksheid correctie ? Zo nee bij welke vd drie stappen stopt het ?
Geef even de instellingen in je ini file.
Zijn je steppers closed loop?
Hebben de assen op het homing punt genoeg ruimte om door te lopen, anders gezegd zit je homing punt niet heel dicht (minder dan drie a vijf cm) bij het einde van je as en wordt de homingsensor ook voorbij het homing punt geaktiveerd zoals vereist en in de manual staat uitgelegd ?
Staan de limieten correct? Welke informatie staat er in de UI na het homen ?
permeke
Berichten: 86
Lid geworden op: 27 okt 2015 00:11

Re: probleem NA homen

Bericht door permeke »

homen gaat perfect.
eenmaal gehomed en wil ik de Y as manueel naar voor bewegen gaat et niet.
Z en X geen probleem.
na een druk op de rest knop doet ie het wel.
ini file naar txt moeten veranderen om te kunnen uploaden.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Kars-cnc
Donateur
Berichten: 1253
Lid geworden op: 07 okt 2015 05:33
Locatie: Heerde (Gelderland)

Re: probleem NA homen

Bericht door Kars-cnc »

Het zou interessant zijn te zien wat het meldingen venster weergeeft tijdens het homen. Ook even terug scrollen om te zien wat er vooraf allemaal voorbij gekomen is.

@Kjelt, weet jij de inhoud van dit venster gesaved kan worden? Of staat het ook in een logfile misschien?

Ik ken zelf maar twee reden dat je eerst reset moet drukken om te kunnen bewegen; de eerste is als je wilt joggen voordat er ge-homed is en de tweede als er een foutconditie op getreden is. Beide zou je normaal gesproken in het meldingen venster moeten kunnen zien.
Kjelt
Donateur
Berichten: 5221
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: probleem NA homen

Bericht door Kjelt »

Ik zie niets heel vreemds in je ini file.
Klopt het dat de home sensor van je A as 1mm links van de home sensor van je Y as is gepositioneerd ?
Maar als het homen helemaal gaat zoals ik beschreven heb en correct is dan zou het goed moeten gaan.
Heb je wel of geen closed loop steppers ?
Indien wel , heb je de alarmuitgangen aangesloten op Eding ?
Of controleer het ledje op je driver van de Y as na het homen.
Kjelt
Donateur
Berichten: 5221
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: probleem NA homen

Bericht door Kjelt »

Kars-cnc schreef: 28 apr 2022 22:10 @Kjelt, weet jij de inhoud van dit venster gesaved kan worden? Of staat het ook in een logfile misschien?
Staat in de logfile mits de alarmuitgangen aangesloten zijn op Eding anders weet Eding van niets maar staat de Y as driver in error mode.
Dan nog zou een reset niet helpen, alleen een power off power on van de driver. Dus denk niet dat dit het geval is.
permeke
Berichten: 86
Lid geworden op: 27 okt 2015 00:11

Re: probleem NA homen

Bericht door permeke »

kees, die mijn machine gebouwd heeft weet welke steppers het zouden moeten zijn.
idd die 1 mm staat al jaren zo, nooit iets aan veranderd werkte tot op heden feilloos.


Dus ik start op , het eerste wat ik daarna doe is homen, werkt prima, merk niks verdachts.
Als ik na het homen wil nullen wilt ie niet vooruit, wel X en en Z.
doe ik dan een reset op Eding, dan werkt het wel.

PS, mijn werkjes zijn nog steeds prima ondanks dit heel ambetante euvel.
Gebruikersavatar
Kars-cnc
Donateur
Berichten: 1253
Lid geworden op: 07 okt 2015 05:33
Locatie: Heerde (Gelderland)

Re: probleem NA homen

Bericht door Kars-cnc »

Klinkt toch wel een beetje als een drive error na het homen. Kjelt heeft gelijk, als de error uitgangen van de assen niet op de Eding kaart aangesloten zijn weet de software daar niets van. Hoe die error dan met een reset opgeheven wordt weet niet zeker maar ik kan me voorstellen dat het uit/aan schakelen van het Enable signaal dat doet?

Misschien eens naar de ledjes op de drives kijken als het probleem zich voordoet.
Kjelt
Donateur
Berichten: 5221
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: probleem NA homen

Bericht door Kjelt »

Heeft Audiomanics je OSPF gebouwd?
Ik was in de veronderstelling dat je bezig was hem te bouwen.
Dan heb je waarschijnlijk Leadshine closedloop steppers, maak anders even een fotootje van de motor typeplaatje dan weten we het zo.
Dan na homen even in de kast kijken of er bij 1 vd drivers een rood ledje brandt.
Waar woon je trouwens voor het geval een van de leden je wil helpen ?
permeke
Berichten: 86
Lid geworden op: 27 okt 2015 00:11

Re: probleem NA homen

Bericht door permeke »

closed loop steppers.
na het homen brandt er geen rood lampje.
na de bewuste reset brandt er geen rood lampje.

heel gek allemaal , maar kan ik een volledige reset doen ofzo ?
heb al software en ini vernieuwd.
Werkte jaren zonder probleem.
Gebruikersavatar
Kars-cnc
Donateur
Berichten: 1253
Lid geworden op: 07 okt 2015 05:33
Locatie: Heerde (Gelderland)

Re: probleem NA homen

Bericht door Kars-cnc »

permeke schreef: 29 apr 2022 16:41 na het homen brandt er geen rood lampje.
Wel raar... Voel eens of beide Y-as steppers nog bekrachtigd zijn nadat de fout is opgetreden.

Wat ik mij nog steeds afvraag; wat zegt Eding nu voor en tijdens het homen van de Y-as.
En als je na het homen de Y-as probeert te joggen wat zegt Eding dan?
permeke
Berichten: 86
Lid geworden op: 27 okt 2015 00:11

Re: probleem NA homen

Bericht door permeke »

ik zal dat eens checken.

wat ik wel hoor als ik probeer naar voor te bewegen is een hoog geluid, beetje zoals een wesp.
Plaats reactie