scannen naar cad

Vragen die je boven niet kwijt kunt, kan je hier stellen.

Moderator: Moderators

pieter dr200
Berichten: 60
Lid geworden op: 21 jul 2017 20:33
Locatie: leiderdorp

scannen naar cad

Bericht door pieter dr200 » 01 jul 2018 17:04

weet er iemand een manier of software waarmee je een onderdeel kan scannen en vervolgens om zetten naar een cad bestand?

om bijvoorbeeld pakkingen in te scannen.

nu doe ik dit wel eens met Inventor maar dat werkt erg omslachtig.

Markus
Berichten: 343
Lid geworden op: 01 sep 2007 22:43
Locatie: Aduard, Groningen
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door Markus » 01 jul 2018 17:21

Bedoel je 2D of 3D scannen ? , 2D is niet zo moeilijk je moet daarvoor vectoriseer software (scan2cad ?) ergens vandaan halen https://en.wikipedia.org/wiki/Compariso ... n_software, 3D kan ook maar dan moet je een goed 3D scanner hebben zoals bijvoorbeeld Einscan.

Greezt,

Markus

pieter dr200
Berichten: 60
Lid geworden op: 21 jul 2017 20:33
Locatie: leiderdorp

Re: scannen naar cad

Bericht door pieter dr200 » 01 jul 2018 17:27

het gaat mij om 2d te scannen.
zodat ik een pakking kan gebruiken als voorbeeld, voor de contouren.
en dat ik het vervolgens kan bewerken met Inventor.
zodat ik afdek plaatjes kan maken, de contouren zijn vrij complex om na te tekenen op de normale manier.

keesfrees
Berichten: 1651
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door keesfrees » 01 jul 2018 17:42

Leuk die wikipedia pagina, maar ik begrijp de insteek niet helemaal.
En dit mist daar : "Vector Magic"
Nmi (een vd) beste in z'n soort.

Zie (bv) dit eens :
https://cnczone.nl/viewtopic.php?f=42&t=10243

Maar pixels naar vector is nooit ideaal.
In geval van een pakking zou je die wellicht ook kunnen aftasten.

Markus
Berichten: 343
Lid geworden op: 01 sep 2007 22:43
Locatie: Aduard, Groningen
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door Markus » 01 jul 2018 17:57

Een bedrijf dat onderdelen voor me maakte in Duitsland had een ding met een taster (en een camera geloof ik) dat nauwkeurig onderdelen kon meten en wellicht ook inscannen, maar je moest wel helpen door te zeggen of iets een cirkel was of een lijn was. Weet niet meer het merk maar leek op de Microscribe.

Greezt,

Markus

keesfrees
Berichten: 1651
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door keesfrees » 01 jul 2018 18:21

Ik heb hier een experimentele opstelling met scanything.
Is een veelbelovend systeem, maar helaas kom ik niet door de calibratie procedure heen.
De ene keer dat dat wel lukte werkte het mooi.
Ik denk dat met een (kleine ?/!) software aanpassing het wel kan lukken.
Ik zal weer eens kijken of er een update is.
handig aanhalen (citeren, quoten) : https://cnczone.nl/viewtopic.php?f=37&t=12599

Gebruikersavatar
abs02
Berichten: 552
Lid geworden op: 28 mei 2011 15:20
Locatie: Standdaarbuiten
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door abs02 » 01 jul 2018 20:33

Hoe moeilijk of hoe makkelijk ... aan alles hangt een prijskaartje.
En wij Ollanders willen nog altijd voor een dubbeltje op de eerste rang :mrgreen:

mjeuring
Berichten: 722
Lid geworden op: 03 feb 2014 14:49
Locatie: MM

Re: scannen naar cad

Bericht door mjeuring » 02 jul 2018 08:12

Inscannen als jpg en dan importeren in de draft omgeving van Inventor en gewoon overtrekken.

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 7907
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: scannen naar cad

Bericht door DaBit » 02 jul 2018 10:13

Platte dingen zoals een pakking gooi ik op de scanner, importeer ik in CAD als achtergrond, en trek ik over. Tot nu toe verreweg de handigste methode welke ook 'goede' CAD oplevert in plaats van een draak van een tekening met 1000 lijnstukken en boogjes.

Gebruikersavatar
Bjornski1976
Berichten: 410
Lid geworden op: 01 feb 2013 14:10
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door Bjornski1976 » 02 jul 2018 10:39

In AutoCAD kan je een pdf inlezen die omgezet kan worden naar tekening.
https://knowledge.autodesk.com/support/ ... toCAD.html
Who dares wins

zeeschuim
Berichten: 239
Lid geworden op: 05 jun 2015 21:54
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door zeeschuim » 02 jul 2018 17:37

Met een provider kun je dat doen. En die heb ik😎

keesfrees
Berichten: 1651
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door keesfrees » 02 jul 2018 23:56

abs02 schreef:
01 jul 2018 20:33
Hoe moeilijk of hoe makkelijk ... aan alles hangt een prijskaartje.
En wij Ollanders willen nog altijd voor een dubbeltje op de eerste rang :mrgreen:
zeeschuim schreef:
02 jul 2018 17:37
Met een provider kun je dat doen. En die heb ik😎
Ik heb het idee dat deze 2 opmerkingen hier niet bij horen, bij het verkeerde onderwerp gezet cq terecht gekomen ?

keesfrees
Berichten: 1651
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door keesfrees » 03 jul 2018 00:08

In geval van een mooie vorm (dat zou een pakking kunnen zijn) zal ik 'm idd liever overtekenen.
Met lijnen, bogen en evt splines.
Eerst alles benaderen en dan alle uitsteeksels knippen.

Bij vectoriseren (met welk wonder programma dan ook) zal het eindresultaat altijd afhangen van de kwaliteit vd bron.

In geval van een pdf kan daar ook vectoren in zitten, die open ik dan in illustrator.
NB :
Bij een pdf is de opbouw vaak nog aanwezig en is het dus in bepaalde gevallen mogelijk om afgedekte teksten weer zichtbaar te maken :-/

pieter dr200
Berichten: 60
Lid geworden op: 21 jul 2017 20:33
Locatie: leiderdorp

Re: scannen naar cad

Bericht door pieter dr200 » 03 jul 2018 00:33

bedankt voor alle reacties tot zo ver, inmiddels ben ik de verschillende mogelijkheden aan het proberen.
in de wandel gangen had ik wel eens wat gehoord van de verschillende mogelijkheden, maar nooit echt in verdiept.
ook begrijp ik dat het niet echt optimaal is om van een scan een cad te maken, maar goed voor het werk wat ik er mee wil doen komt het ook niet op de mm aan.
nu komt het ook niet op het geld aan of dat er kosten aan zitten, maar ik zou ook geen bedrijf in de regio weten die het kan meten.
althans die het ook goed doet, ik heb voor mijn dr1 een keer een deksel van de verdeel inrichting laten meten met een 3d meet machine.
maar dat was geen succes, zeer waarschijnlijk had hij een referentie fout gemaakt waardoor zijn tekening niet klopte.

Plaats reactie