Nieuwe draaibank

Stel je vragen hier over draaibanken en cnc

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Stirling
Berichten: 5
Lid geworden op: 03 jul 2018 13:42
Locatie: Alkmaar
Contacteer:

Nieuwe draaibank

Bericht door Stirling » 07 jul 2018 15:50

Hallo, mijn naam is Ed van den Berg. Ik wil een nieuwe draaibank aanschaffen en wou een fario type. Wat wat is het verschil tussen een vario en een vario met ferqentieregelaar. Welke is sterker, ik draai nu met een HBM CJM 250 maar volgens mij is het hoofd lager niet meer goed hij draait niet meer glad maar rabbig. Als ik al draaiend mijn werkstuk (een as bv) vast hou dan voel het lager volgens mij rammelen. Ik heb geen idee hoe ik de hoofdas uit mijn bank moet halen, als ik boven in de bank kijk als de deksel er af is zie ik heel tandwielen en dan denk ik doe maar niet. Mijn keuze was eigenlijk een HBM 250 x 550 vario en toen zag ik dat er ook een HBM 250 x 550 vario met freqentieregelaar is. Is deze dan sterker, ik draai ook wel 42 Gr.Mo4 en nu boor ik ook gaten in alu. Messing staal van 23 mm kan dat ook op een van deze twee of trekken zij dat niet. Ook moet het toerental niet plotseling omhoog gaan als je wat meer kracht zet. Ik hoop dat iemand mij hier over wat meer kan vertellen voor dat ik een verkeerde aankoop doe. VRG. Ed

hfjbuis
Berichten: 241
Lid geworden op: 13 feb 2017 00:26
Locatie: Hoensbroek

Re: Nieuwe draaibank

Bericht door hfjbuis » 07 jul 2018 16:30

Ed,

Ik heb een HBM300DC vario. Dat is een DC motor met regelaar. Bij belasting zakt het toerental duidelijk in. Het voordeel is dat ik bij een langzaam toerental kan draadsnijden, maar nu ik CNC draai, is dat voordeel verdwenen, de bank stopt toch precies op de juiste plaats. Bij lage toeren is er ook veel minder koppel. Als ik 45 mm Cr42Mo4 draai, dan heeft de regeling (0.5 kW motor) het moeilijk, Maar het toerental gaat bij belasting zeker niet omhoog. Van de andere kant, als het fout gaat, is de schade door het lage koppel beperkt. Ik zou er bij de volgende bank ook weer voor kiezen.
Een VFD wordt gebruikt om het toerental bij wisselstroommotoren te regelen. Dat kan, met "behoud" van koppel.
Je hebt nu denk ik een norton kast. Daarmee regel je het toerental door de overbrenging te veranderen. Hoe lager de toeren, hoe hoger het koppel.
Als koppel voor jou belangrijk is, dan kun je beter (weer) voor een norton kast kiezen, dan heb je weer maximaal koppel. Wil je toch het toerental kunnen regelen, kies dan een bank met een wisselspanningsmotor (en VFD). Als er geen VFD op zit, dan kun je die later toevoegen.
Ik heb er geen ervaring mee, maar een VFD hoeft niet sterker te zijn dan een DC-motor met een goede regeling. Bij zwaardere motoren is een wisselspannings-motor makkelijker (goedkoper) te regelen dan een DC-motor. I denk dat het regelbereik van een DC-motor wel groter is!

Leeuwinga
Berichten: 2736
Lid geworden op: 29 apr 2007 15:00
Locatie: Roden
Contacteer:

Re: Nieuwe draaibank

Bericht door Leeuwinga » 07 jul 2018 19:39

Gewoon een "echte"bank kopen zoiets bv: http://machinehandelbos.nl/draaibanken/
Zo,n HBM is echt niet geschikt om dat soort materiaal te draaien.
Of van Sie http://www.siemachines.nl/products/turn ... F9382C533F
of bij Keetels https://www.keetels.nl/nl/product/draaibanken/
CNC electronica en software -- http://www.leeuwinga.nl" onclick="window.open(this.href);return false;
Express your creativity in MOTION

Plaats reactie