Swisstec ST210 x 400 ombouw naar CNC

Stel je vragen hier over draaibanken en cnc

Moderator: Moderators

benkr
Donateur
Berichten: 5572
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Swisstec ST210 x 400 ombouw naar CNC

Bericht door benkr »

Ik heb de PC intussen zo ver dat ik er Windows10 32bits op heb kunnen zetten, toen de driver voor de parallelle poort geïnstalleerd, lukte, vanaf dat moment heeft Windows10 weer een parallelle poort, hoera, dan kan ook Mach3 dus daar mee omgaan dacht ik. Dus toen mach3 er op, lukte ook totdat ik de parallel port driver voor Mach3 ging installeren, toen crashte Windows en is het met geen mogelijkheid weer aan de gang te krijgen.
Windows10 opnieuw er op gezet en weer het zelfde verhaal, tot het moment dat de Mach3 parallelle poort plug-in wordt geïnstalleerd loopt alles perfect, op dat moment crasht het systeem en is niet meer aan de gang te krijgen.

Inmiddels heb ik ook de linux USB stick er bij gehaald, maar kijken wat die doet dan, en dat was snel klaar, eerst wilde de PC niet booten, maar dat bleek een truukje te zijn wat ik nog niet helemaal door heb, maar het lukte om het bootmenu te voorschijn te toveren, tijdens het booten met een Windows USB bootable stick krijg je de boodschap "druk op een willekeurige toets om vanaf de USB stick te booten", die boodschap komt niet bij de Linux stick maar bij het constant op een het toetsenbord tikken ging de PC wel booten vanaf die stick.

Maar helaas, na de keuze kreeg ik deze boodschap, geen idee hoe, wat en waarom:


Gallerij Link

Heb ik nu de verkeerde Linux versie of de verkeerde USB boot loader?
Het lijkt me niet dat de PC, een Intel Atom processor dit niet aan kan.


Gallerij Link

Dus graag hulp.
hfjbuis
Berichten: 1122
Lid geworden op: 13 feb 2017 00:26
Locatie: Hoensbroek

Re: Swisstec ST210 x 400 ombouw naar CNC

Bericht door hfjbuis »

Je linux kernel is voor een 64 bit processor gemaakt, je atom processor is 32 bit. Je hebt een 32 bit linux versie nodig.
benkr
Donateur
Berichten: 5572
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Swisstec ST210 x 400 ombouw naar CNC

Bericht door benkr »

hfjbuis schreef: 26 dec 2020 00:01 Je linux kernel is voor een 64 bit processor gemaakt, je atom processor is 32 bit. Je hebt een 32 bit linux versie nodig.
Nu zit er maar 1 bank geheugen in, maar als ik er eentje bij steek, 1GB DDR2-533/CL4 module, dan kan er Windows10/64 op, dus ook Linux denk ik dan.
Maar misschien wel pas als ik dat geheugen er bij steek, en dat heb ik nu nog even niet.

Waar vind ik een 32 bit LinuxCNC versie?
Portje
Donateur
Berichten: 510
Lid geworden op: 24 apr 2012 10:16
Locatie: Volgens mijn VPN kom ik uit..?

Re: Swisstec ST210 x 400 ombouw naar CNC

Bericht door Portje »

http://www.linuxcnc.org/iso/

En je kunt in de bios ( meestal de del toets bij het opstarten) aangeven waar de pc het eerst naar moet kijken en opstarten.
zet de usb als 1e en de hdd als 2e.
Is er een usb dan start het daar van op.
geen usb dan start de hdd op.
Ik heb er de ballen verstand van, en nog minder ervaring
En helaas zit mijn hoofd zó barstensvol met informatie dat ik niets meer terug kan vinden
Gebruikersavatar
Kars-cnc
Berichten: 693
Lid geworden op: 07 okt 2015 05:33
Locatie: Heerde (Gelderland)

Re: Swisstec ST210 x 400 ombouw naar CNC

Bericht door Kars-cnc »

Zet na installatie de BIOS wel weer terug naar opstarten van HDD! Anders ben je kwetsbaar voor virussen op een USB stick van iemand anders die je even in je PC doet.
hfjbuis
Berichten: 1122
Lid geworden op: 13 feb 2017 00:26
Locatie: Hoensbroek

Re: Swisstec ST210 x 400 ombouw naar CNC

Bericht door hfjbuis »

Volgens passmark is dit een processor met alleen een 32 bit instructie set!
Portje
Donateur
Berichten: 510
Lid geworden op: 24 apr 2012 10:16
Locatie: Volgens mijn VPN kom ik uit..?

Re: Swisstec ST210 x 400 ombouw naar CNC

Bericht door Portje »

Kars-cnc schreef: 26 dec 2020 08:12 Zet na installatie de BIOS wel weer terug naar opstarten van HDD! Anders ben je kwetsbaar voor virussen op een USB stick van iemand anders die je even in je PC doet.
Deze snap ik niet zo goed.
Ik heb er de ballen verstand van, en nog minder ervaring
En helaas zit mijn hoofd zó barstensvol met informatie dat ik niets meer terug kan vinden
Kjelt
Donateur
Berichten: 3861
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Swisstec ST210 x 400 ombouw naar CNC

Bericht door Kjelt »

Portje schreef: 26 dec 2020 10:15
Kars-cnc schreef: 26 dec 2020 08:12 Zet na installatie de BIOS wel weer terug naar opstarten van HDD! Anders ben je kwetsbaar voor virussen op een USB stick van iemand anders die je even in je PC doet.
Deze snap ik niet zo goed.
Nee ik ook niet, dat zijn twee gescheiden zaken.
Booten van usb gebeurt alleen als je de pc aanzet dan moet iemand dus zijn usb stick voor het booten al in je pc stoppen.
Usb er in stoppen als je pc aan staat daar heb je je virusscanner voor. Maar bijna niemand met een dedicated cnc computer draait een av progje vanwege de tijdkritische verstoringen, dus ben je zowiezo de pineut.
Wat dat betreft zijn er ergere zaken, zoals een rubber ducky, valt weinig tegen te doen.
Aan de andere kant wat valt er nou te halen op een dedicated cnc pc die niet aan het netwerk hangt en geen internet connectie heeft ;-)

https://ip4sure.nl/google-usb-rubber-ducky/
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 9099
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Swisstec ST210 x 400 ombouw naar CNC

Bericht door hugo stoutjesdijk »

Als er een bewaking is die niet meer dan 300 aanslagen per minuut accepteert scheelt het al een stuk. Daar kun je ook nog wel een beetje slimmer mee omgaan. Valt me toch weer tegen van die antivirus software, inclusief W10 en andere, zou er toch iets van belang zijn. Nog voordat windows bestond werd er al geroepen dat de bios niet zo slim in elkaar zat voor beveiligings doeleinden.
Kan me ook nog wel voorstellen dat eenmaal een toetsenbord aangemeld op een USB poort, er niet spontaan een andere USB poort een toetsenbord accepteert, anders dan via het scherm een toetsenreeks beantwoorden.

Hoe is tegenwoordig de veiligheid van W10 zelf eigenlijk in vergelijking met antivirus scanners?
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Als je G21 G40 G49 G80 G90 in je startupfile zet wordt die eerste regel in je programma een stuk duidelijker.
Kjelt
Donateur
Berichten: 3861
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Swisstec ST210 x 400 ombouw naar CNC

Bericht door Kjelt »

hugo stoutjesdijk schreef: 26 dec 2020 12:11 Hoe is tegenwoordig de veiligheid van W10 zelf eigenlijk in vergelijking met antivirus scanners?
Vrij goed, ze monitoren aktief de hack pogingen en kunnen dan sneller als av bedrijven de oplossing in hun eigen defender software integreren met hun twee wekelijkse update.

Maar ja als er ergens een zogenaamde zero day vulnerability is, dat is dus een kwetsbaarheid in het OS waar niemand behalve een select groepje hackers (vaak van een overheidsinstantie) weet van heeft, dan houdt het op.
Security is altijd achter de feiten aanlopen.

De meeste hacks gaan nog altijd via phishing mails en social engineering (iemand van Microsoft die je belt dat je systeem gecompromiteerd is :mrgreen: )

Maar we gaan behoorlijk offtopic :shock:
benkr
Donateur
Berichten: 5572
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Swisstec ST210 x 400 ombouw naar CNC

Bericht door benkr »

Ik heb nog even gezocht naar een Linux 32 bit versie, maar als ik er dan eentje heb dan staat daar van alles achter als voorwaarde waar ik echt totaal niets van snap.
Voor mij geen Linux meer, ik heb er mijn buik nu al vol van.
Ik ga wel verder met Windows, desnoods terug naar Windows7/32 maar geen Linux meer voor mij.
Maar eerst nog eens een tijd klooien met Windows10, voor mijn gevoel moet dat kunnen werken.
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 9099
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Swisstec ST210 x 400 ombouw naar CNC

Bericht door hugo stoutjesdijk »

benkr schreef: 26 dec 2020 12:35 Ik heb nog even gezocht naar een Linux 32 bit versie, maar als ik er dan eentje heb dan staat daar van alles achter als voorwaarde waar ik echt totaal niets van snap.
Voor mij geen Linux meer, ik heb er mijn buik nu al vol van.
Ik ga wel verder met Windows, desnoods terug naar Windows7/32 maar geen Linux meer voor mij.
Maar eerst nog eens een tijd klooien met Windows10, voor mijn gevoel moet dat kunnen werken.
Als al die andere cnczone-leden zo snel zouden afhaken bij een klein drempeltje werd er geen machine meer gemaakt. :lol:
Maar het is jouw feestje. ;-)

PS, zet es een foto van dat draaibankje hier neer, weten we tenminste waar je aan werkt.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Als je G21 G40 G49 G80 G90 in je startupfile zet wordt die eerste regel in je programma een stuk duidelijker.
Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 3031
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: Swisstec ST210 x 400 ombouw naar CNC

Bericht door andrefc101 »

hugo stoutjesdijk schreef: 26 dec 2020 12:43 Als al die andere cnczone-leden zo snel zouden afhaken bij een klein drempeltje werd er geen machine meer gemaakt. :lol:
Maar het is jouw feestje. ;-)
Eens!
Ik begin elke dag met een verse G21, dan blijf je gezond!
Ben er nu weer van afgestapt, vind ze toch niet zo lekker ;-)
benkr
Donateur
Berichten: 5572
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Swisstec ST210 x 400 ombouw naar CNC

Bericht door benkr »

Als ik ook maar een klein beetje gevoel had bij deze materie dan ging ik door, maar ik voel me echt als een kip zonder kop rondstruinen ik het kippenhok, en ik heb toch al helemaal niets met software, en dan bezig zijn met dit soort vage dingen is niets voor mij.
Mede omdat ik me bij mijn pensionering heb voorgenomen om niets meer te doen waar ik geen zin in heb stop ik hier dus mee, ik heb er echt geen zin in.
Maar dat wil niet zeggen dat ik dat draaibankje niet ga ombouwen, dat zeker wel, dat weet ik echt heel zeker.
Ik ga nog even verder met Mach3, maar ik begin toch steeds meer voor Mach4 te voelen, ik zou het alleen graag eerst zien werken voordat ik 200 Euro ga uitgeven aan iets waar ik, als ik het heb misschien wel niets mee ga doen.

En voor zeurkous Hugo hier dan maar een fotootje van het draaibankje, niet van de mijne, maar gewoon iets van internet geplukt. De mijne ligt zo ver uit elkaar dat een foto daar van ook helemaal niets zegt.


Gallerij Link
Plaats reactie