Een mk2 boor plaatsen in hoofdspindel?

Stel je vragen hier over draaibanken en cnc

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Zeehond
Berichten: 47
Lid geworden op: 14 jan 2016 12:53

Een mk2 boor plaatsen in hoofdspindel?

Bericht door Zeehond » 17 dec 2018 15:58

Hallo,

Ik kan het nergens vinden, dus toch maar de vraag stellen.
Is het mogelijk om b.v. boren met een mk2 aansluiting direct op de hoofdspindel te plaatsen/ vast te zetten?

De hoofdas is niet conisch, dus ik had dan een adapter verwacht die je daarvoor kon gebruiken.

Ik heb ook natuurlijk wel een tailstock met een mk2 gat (Myford ml7) maar het lijkt me superhandig om b.v. iets te boren i.c.m. vertical slide/vice

Alvast bedankt voor een reactie.

gr

henkzelf
Donateur
Berichten: 275
Lid geworden op: 18 mei 2009 11:18
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Een mk2 boor plaatsen in hoofdspindel?

Bericht door henkzelf » 17 dec 2018 16:40

Ik denk dat MK2 boren juist op de markt zijn om zonder adapter / boorkop in een daarvoor geschikte machine te kunnen zetten (zoals mijn BF16 met MK2 opname). Vermijden van de adapter geeft meer Z ruimte en is stijver. Heb je geen MK2 opname in je spindel dan ga je dus achteruit i.p.v. vooruit.

Gebruikersavatar
hilberth
Berichten: 205
Lid geworden op: 08 sep 2010 09:40
Locatie: Omgeving Amsterdam
Contacteer:

Re: Een mk2 boor plaatsen in hoofdspindel?

Bericht door hilberth » 17 dec 2018 18:15

Volgens mij kun je bij de Myford ml7 een mk2 boor gewoon in de hoofdspindel gebruiken, wel eerst even de klauwplaat verwijderen.
Think it, draw it, make it.

Zeehond
Berichten: 47
Lid geworden op: 14 jan 2016 12:53

Re: Een mk2 boor plaatsen in hoofdspindel?

Bericht door Zeehond » 18 dec 2018 10:39

Ik heb even gekeken (na verwijderen klauwplaat) en er past inderdaad een mk2 in het gat. Ik weet alleen niet of dit hoort.
Hij "lijkt" niet echt vast te zitten. Heeft een mk2 ook een conisch gat nodig om goed te klemmen?

gr

assink
Berichten: 1849
Lid geworden op: 03 mar 2009 09:06
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: Een mk2 boor plaatsen in hoofdspindel?

Bericht door assink » 18 dec 2018 10:49

Uiteraard heeft een MK2 een konisch gat nodig om te klemmen.
Vaak is de hoofdspil van een draaibank voorzien van een verkorte morseconus, om zo nog een redelijke doorlaat over te houden.
Wat kan voorkomen is dat de vorige bezitter je doorlaat nog verder opgeboord heeft om groter materiaal door te steken. Waardoor er onvoldoende conus overblijft om de boor goed te klemmen
Het zou normaal gesproken 19/32" moeten zijn, dat is iets meer dan 15mm.
Als de boring groter is, dan kan het zijn dat bovenstaande gedaan is.
Dan zul je een nieuwe hoofdspil moeten kopen om weer een morseconus 2 boor te spannen.

Zeehond
Berichten: 47
Lid geworden op: 14 jan 2016 12:53

Re: Een mk2 boor plaatsen in hoofdspindel?

Bericht door Zeehond » 18 dec 2018 11:23

thanks....ik zal vanavond eens even gaan meten....

Plaats reactie