Multifix A houder monteren op AI

Stel je vragen hier over draaibanken en cnc

Moderator: Moderators

Plaats reactie
frans32
Berichten: 68
Lid geworden op: 25 feb 2012 19:20
Locatie: Dalfsen

Multifix A houder monteren op AI

Bericht door frans32 » 03 apr 2019 13:08

Beste forumers,

Ik heb hierbij denk ik wat ondersteuning nodig.
Ik heb een Ai DR1 en op de slede wil ik een multifix A houder monteren.
Op/in de slede zit een sleuf met daar een draadeind op een soort T moer wat uit 1 stuk bestaat.

De multifix A houder qua gat maat is nog niet de grote van het draadeind maar dat is zo gebeurt.
nu zie ik aan de onderzijde nog 3 gaatjes zitten in de houder en der zit een losse stalen stift bij.

Echter op mijn slede zit hier geen gaatje voor om de stift op de juiste positie in de slede te stoppen zodat de houder gefixeerd zit
met de stift en de T-slot bout noem ik het maar even.

Nu is mijn vraag welk van de 3 gaatjes moet ik overnemen op de slede om de houder te fixeren?
Hebben deze 3 gaatjes ook nog invloed op de graden bepaling?
Is er ergens een beschrijving te vinden van de montage of een filmpje op internet dat jullie weten?

Ik weet wel de buiten zijde van de toolhouder moeten gelijk lopen met de machine en dit zal ik eerst checken met een digitale klok alvorens de stift markering te maken. (zowel naar links als naar rechts en naar voren en naar achteren)
Maar nogmaals hoe moet die komen te zitten?

Ik hoor graag van de gene die wat licht in de duisternis kan brengen voormij.

Mvg,

Frans32

assink
Berichten: 1813
Lid geworden op: 03 mar 2009 09:06
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: Multifix A houder monteren op AI

Bericht door assink » 03 apr 2019 14:08

Ik heb deze gaatjes zelf ook niet gebruikt.
Heeft namelijk geen zin als je de beitelslede weer verdraaid.
Dit heeft alleen zin als je de losse beitelslede vervangt door een stuk massief die niet meer kan draaien.
Gewoon de multifix houder monteren, schuitje erin. En dan de boel uitklokken met een meetklok, moer aantrekken en niet meer aankomen.
Ik zou zelf een nieuwe t moer maken voor de multifix, met m10. En dan een m10bout door de houder in de t-moer.
De m10 bout kan de krachten zat aan.

frans32
Berichten: 68
Lid geworden op: 25 feb 2012 19:20
Locatie: Dalfsen

Re: Multifix A houder monteren op AI

Bericht door frans32 » 03 apr 2019 14:46

Beste Assink,

bedankt voor de snelle reactie.
Okay daar zit inderdaad wat in.
Echter kan volgens mij op de AI de slede niet draaien.
onderste slede gaat naar binnen en buiten en de slede erboven op van links naar rechts als ik het goed zeg.

Echter monteren op de losse bout is dus voldoende.
ik merk wel op dat de onderkant van de houder zeg maar veel groter is als M10.
Heeft u hier nog een bus in gemaakt?
zodat het draagvlak groter wordt?

of echt alleen een M10 bout gebruikt?

Mvg,

Frans32

assink
Berichten: 1813
Lid geworden op: 03 mar 2009 09:06
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: Multifix A houder monteren op AI

Bericht door assink » 03 apr 2019 17:49

Ik heb zelf geen AI, maar een celtic.
Hier zit geen t-gleuf in de topslede, maar een gat met daarin een pen die van onder in geperst is.
Ik heb deze pen vervangen door een kleiner exemplaar met een M10 draad aan het uiteinde, is een soort van borstbout geworden.
Dat zou jij ook kunnen maken, en dan de borst zo maken dat deze redelijk strak in je basisblok past.
Dan draait hij mooi over die borst, en al je de moer/bout aantrekt trek je dan alles tegen elkaar aan.

Zo'n soort bout zou ik proberen na te maken:
https://www.practicalmachinist.com/vb/a ... t-bolt.jpg

Op een manier dat je zoveel mogelijk oppervlak van je t-sleuf mee pakt.

Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 2044
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: Multifix A houder monteren op AI

Bericht door andrefc101 » 03 apr 2019 18:17

Ik heb wel een DR1 met schuitjes, als je wilt kan ik dit weekend foto’s voor je maken. Zo ja, stuurtje ff een pm.

Plaats reactie