Pagina 1 van 3

Huvema hu 915

Geplaatst: 12 jan 2021 22:26
door Old school
Hallo, eerste post hier, maar wellicht vanaf komende zaterdag wat vaker hier te vinden. Heb namelijk zogoed als een hu 915 gekocht. Ga van de week nog bekijken en als alles goed is, zaterdag ophalen.

Heb geen ervaring met draaien, sta dus open voor suggesties waar algemeen op te letten en eventueel specifiek bij dit model.

Heb gezocht naar een handleiding online, maar niks kunnen vinden. Mocht iemand wat hebben, dan houd ik mij aangeboden. Alvast bedankt, David.

Re: Huvema hu 915

Geplaatst: 12 jan 2021 23:06
door hfjbuis
Je kunt hier eens kijken, staat meer dan je kunt opnemen.
https://www.verspanersforum.nl/kennis/artikelen/

En voor de rest is het vooral heel veel proberen en geen resultaat is ook een resultaat.

Veel plezier en succes met je draaibank.

Re: Huvema hu 915

Geplaatst: 13 jan 2021 08:52
door JanSr
Onmisbaar zijn de Youtubes van Chrispijn, zoals:

De 5 meest gemaakte fouten op een draaibank
https://www.youtube.com/watch?v=V5Q0xVq-6rI

en:
Nauwkeurig draaien op een draaibank. Hoe doe je dat?
https://www.youtube.com/watch?v=GD7EQmJ2FJg

Re: Huvema hu 915

Geplaatst: 13 jan 2021 12:12
door Arie Kabaalstra
ONmisbaar zou ik ze niet willen noemen.. ze kunnen je een eind op weg helpen..maar of het de goede weg is?

"Nauwkeurig draaien op een draaibank, Hoe doe je dat?"..

nou.. niet zo..
'k neem even dat asje uit zijn voorbeeld.. Ja.. het is een goede beslissing om 't ding in één opspanning te draaien, maar da's niet de goedkoopste manier 't kost je het stuk materiaal wat in de klauwplaat zit, en wat je er later weer af moet draaien..maargoed.. 't wordt veel gedaan zo.
Tussen de Centers kost het minste materiaal.. maar wie heeft er tegenwoordig nog Meenemers?

Goed.. dat dus.. dan gaat ie eerst dat ding over de volle lengte naar de uiteindelijke maat draaien.. waarom over de volle lengte?.. 't voorste stuk draai je er zo weer af.. hij staat ook vooraan te meten iedere keer.. boeie.. dat stuk gaat er nog af.. zelfs als je bank over het hele stuk 0.03 mm conisch draait, dan zit je over de belangrijke lengtes nog altijd dik binnen je tolerantiegebieden.

een Werkstuk als dit, zo is mij ooit geleerd, en zo heb ik het ook altijd gedaan.., je raakt em aan de buitenkant.. da's goed.. je weet dat ie ongeveer 60 mm is.. 2 mm eraf.. meten.. 58 12?.. ok.. je kan em even corrigeren voor die twaalf honderdste., maar is het heel boeiend?.. neh..

Je draait die "peuk" gewoon van 60 naar 58, 56, 54, 52, 51 hoef je allemaal niet te meten, zeker niet als je een DRO hebt.. schuifmaat is voldoende.. ongeveer 1 mm overmaat is goed genoeg..
Dan "pel" je het stuk van uiteindelijk 35 mm gewoon uit naar 36-ish mm, en je houdt op de lengte ook nog een overmaatje.. halfje is genoeg..

Je zou op het moment dat je em voorgedraaid hebt ervoor kunnen kiezen een andere beitel(plaat) te nemen, één met een kleinere neusradius, en sowieso scherp! (als in scherp voor het materiaal wat je aan het draaien bent.. )
en dan.. pas dan ga je alle maten erin brengen.. je draait 't stuk van "pak em beet 51 af naar 50.5 (als je't eerst opmeet, even raakt met de beitel, en de gemeten maat instelt.. dan zit je al aardig..dat zal minder dan 0.1 mm schelen..
Dus je draait em naar 50.5, meet em na, dan stel je die maat in, draait af naar 50.25, laatste keer controleren.. stel.. je meet 50.22, mooi.. nog 22 honderdste eraf.. (dan mik je op 50.0, als je een 0+0.03 tolerantie hebt.. dan zet je'm 0.21mm dieper.. zit je er lekker middenin.. heb je echt veel vertrouwen in je machine en je eigen kunnen.. dan zet je'm 0.19 mm dieper, en dan zit je aan de bovengrens van je tolerantie.
mocht ie dan een haartje aan de grote kant blijken te zijn.. laten we zeggen 50.04.. dan is een "Spring pass" meestal wel afdoende

't andere stuk doe je op de zelfde manier.. met inbegrip van het vlak, je zet de Z-as tegen het kopvlak.. controleert of ie op 0 staat.. zoniet zet je em op 0.. en dan draai je het achtervlak bijna op maat.. dan doe je de diameter.. en als laatste haal je dat laatste schilletje van het achtervlak af.

Meten is pas belangrijk bij de laatste bewerkingsgangen..

net ook even de andere video bekeken.. meneer Crispyn staat te jokken!.. hij heeft het over een voorbeeld waarbij hij zegt "een snedediepte van 3 mm".. maar hij zet 3 mm op de Nonius.. da's 1.5 mm snedediepte..
Overigens.. millimeters.. dat zijn snedediepten die je op een Huvemaatje niet gaat halen..

Re: Huvema hu 915

Geplaatst: 13 jan 2021 13:44
door xander janssen
Waar hij volgens mij het meest op doelt (misschien dat dit er niet echt uit komt) is dat je elke keer (ongeveer) even grote snedediepte wilt hebben, toch als je na een meting nog een laatste spaanafname wilt doen die nauwkeurig moet.

Dit omdat het verstellen van de slede weliswaar het grootste deel van je beitel verplaatsing (en dus snede diepte) bepaald, maar stijfheid van je machine en product doet ook mee. Zeker als je passingen draait.

Situatie: er moet (op diameter) 13 mm af.

Stel je neemt 6 keer 2 mm (op diameter) af en daarvoor moet je telkens 1.1 bijzetten volgens de de metingen. Dit is voorbeeld dus even overdreven in de afwijking van de machine.

Dan blijft er voor de laatste pass 1 mm, dus 0.5 bijzetten over. Dat betekend dan niet dat je 1.1 / 2 = 0.55 moet bijzetten. Dit omdat de materiaal afname en dus daarmee de krachten substantieel kleiner is. Hele setup zal zich dus anders gedragen bij die laatste keer tov alle voorgaande keren.

Het is dan beter om "voor te denken" dan " na te denken" en te zorgen dat een-na-laatste pass (vrijwel) gelijk is aan de finishing pass

Stel je weet dat een snedediepte van 0.5 mm een voldoende goed oppervlak geeft, dan kun je het beste ruw voordraaien tot 2 mm (op diameter) voor de maat, dan een keer 1mm eraf, meten en dan nog een keer ~1mm gecorrigeerd op de laatste meting.

Hoe groter het verschil tussen snedediepte bij voor-draaien en na-draaien, hoe belangrijker dit wordt, zeker op een minder stabiele hobby bank.

Re: Huvema hu 915

Geplaatst: 13 jan 2021 14:14
door hfjbuis
Arie Kabaalstra schreef: 13 jan 2021 12:12 ONmisbaar zou ik ze niet willen noemen.. ze kunnen je een eind op weg helpen..maar of het de goede weg is?
Al met al waren deze video's voor mij als beginner een goede start, waarmee ik niet wil zeggen dat je ongelijk hebt!!!!

Ik draai de laatste 2 passes op de kleinste snede diepte waarbij de finish nog goed is om tijdens de laatste 2 passes de minste belasting op mijn (hobby) draaibank te hebben. Ik meet alleen bij de voorlaatste pass en de laatste pass om op de juiste dikte te komen.

In staal doe ik met mijn BF290 en DC300 niet meer dan 0.5 mm aanzet (1 mm in dikte). De DC300 zit daarbij op de limiet. De aanzet bij de BF290 kan wel zwaarder, maar dan springen de krullen/chips te ver in het rond.

Re: Huvema hu 915

Geplaatst: 13 jan 2021 15:01
door Arie Kabaalstra
De aanzet bij de BF290 kan wel zwaarder, maar dan springen de krullen/chips te ver in het rond.
Daar komt een oude vuistregel om de hoek kijken.. Snedediepte instellen, bank aan, voeding aan, 3 passen afstand.. :lol:
Ik draai de laatste 2 passes op de kleinste snede diepte waarbij de finish nog goed is om tijdens de laatste 2 passes de minste belasting op mijn (hobby) draaibank te hebben. Ik meet alleen bij de voorlaatste pass en de laatste pass om op de juiste dikte te komen.
Wat dus feitelijk neerkomt op dezelfde werkwijze als ik hanteer.

Ik heb heel veel precisiewerk gedraaid, 't merendeel gehard staal (58 HRc), vanwege de vervorming draaiden we alles met 1 mm overmaat.. dan ging het de oven in, werd het gehard, en dan ging het terug op de draaibank om die laatste millimeter eraf te poetsen..
doorgaans ging dat met 0.1 mm snedediepte tot .4 mm overmaat.. (conventioneel) of .2 (CNC), meten.. en op de conventionele bank naar 0.2 boven de maat.. nog een keer meten, en dan de laatste snede, op de CNC was het dus in één ruk naar 0.2 overmaat, meten, eventueel corrigeren, start heien.. en dan was't goed.. (daar stonden we dan wel op een behoorlijk degelijke Chevalier FCL 1840.. die boog niet..

Op mijn EMCO Compact 5 CNC doe ik het weer anders.. daar heb ik een ATC op staan.. met 2 tools van elke smaak (2 binnen, en 2 buitendraaibeitels, aangevuld met wat ik verder nog nodig heb voor die klus)
Ik Kalibreer de boel vantevoren, Ik draai de "bulk" eraf met het voordraai gereedschap, en dan poets ik de laatste 0.2 mm (diameter) in sneden van 0.05 mm snedediepte (dus 0.1 mm diameter) eraf met het nadraaigereedschap.. eigenlijk wordt alleen die gecontroleerd en eventueel gekalibreerd.
als dat eenmaal goed staat.. kan ik gewoon seriewerk op 0.01mm zuiver maken.. de voordraaibeitel hakt de bulk eraf.. en als die wat slijt.. boeie.. de nadraaibeitel haalt alleen telkens de laatste 2 tiende eraf.. die slijt niet noemenswaardig, en de herhalingsnauwkeurigheid van miin "vijfje"is zodanig dat ik wel elke keer meet, maar slechts zelden hoef na te stellen..
ik heb in het verleden eens een batch van 52 Titanium horlogekasten gedraaid, waarbij ik pas na 40 stuks de nadraaibeitel 0.01 mm moest corrigeren, omdat ie uit zijn tolerantie liep..

ik heb overigens in het verleden met een kleinere Huvema gedraaid.. dat was op zich een best bankje.. niet te vergelijken met de draaibank die we daarvoor hadden (Schaublin 135 VM, maar die is bij een brand verloren gegaan), Ik kon ermee doen wat moest, ik kreeg het ook voor elkaar om daar passingen op te draaien.. niets mis mee..

Re: Huvema hu 915

Geplaatst: 13 jan 2021 16:35
door Old school
Dank voor de reacties tot zo ver. Nooit gedacht dat het zo een emotionele wending zou aannemen ;-)

Maar nog steeds op zou naar een praktische tips waarop te letten als ik de bank ga bekijken vanavond of morgenavond.

Re: Huvema hu 915

Geplaatst: 13 jan 2021 16:58
door xander janssen
Specifiek dit model, geen idee.

Algemeen:
- vol vuil en spanen = mogelijk niet met liefde gepoetst en onderhouden
- deuken in het bed = zaken op bed laten vallen zoals klauwplaat
- roest op de geleidingen = weinig leibaanolie gezien
- beitel wisselaar eens stevig vastpakken en schudden, rammelen = ergens teveel speling
- spindels over volle lengte een keer op en neer, zouden overal even zwaar/soepelmoeten lopen
- haarlineaal op het bed, lichtspleet = zak in bed of slijtage
- hoofdspil laten draaien op verschillende toerentallen, knarsen is lager schade
- staat hij waterpas op de plek waar hij gebruikt is, indien niet dan heeft huidige gebruiker hem nooit goed neer gezet.
- schade aan klauwplaten en spantanghouders is vaak teken van asnvaring met beitel
- vuil in bewegende delen van klauwplaat = slecht onderhoud

Re: Huvema hu 915

Geplaatst: 13 jan 2021 17:25
door JanSr
Tsja, als je er niets van weet, maar moet je dan op letten.
Ik zou iemand meenemen die e.e.a. kan beoordelen, afhankelijk van wat je moet betalen. Die kan meteen aangeven wat er allemaal niet bij is aan klauwplaten, brillen, beitelhouders, wisselplaatjes, etc, etc. Alles bij elkaar gaat het al gauw over groot geld.

Maar voor een paar honderd € kan er niet erg veel mis gaan.
Als een dergelijke draaibank niet van de aanhanger is gedonderd of een reusachtige aanvaring heeft gehad kan er niet zo erg veel mis zijn.
Ziet het hele ding er lekker uit? Zien alle geleidingen er netjes uit? Draait de hoofdspindel lekker rond? Werken de versnellingsbakken zoals het hoort?

Als je meer betaalt kan je wellicht afspreken dat het ding terug gaat als er forse gebreken tevoorschijn komen.
Maar ook dan: Haal er iemand bij die weet waar hij over praat.

Re: Huvema hu 915

Geplaatst: 13 jan 2021 18:30
door Old school
xander janssen schreef: 13 jan 2021 16:58 Specifiek dit model, geen idee.

Algemeen:
- vol vuil en spanen = mogelijk niet met liefde gepoetst en onderhouden
- deuken in het bed = zaken op bed laten vallen zoals klauwplaat
- roest op de geleidingen = weinig lijbaanolie gezien
- beitel wisselaar eens stevig vastpakken en schudden, rammelen = ergens teveel speling
- spindels over volle lengte een keer op en neer, zouden overal even zwaar/soepelmoeten lopen
- haarlineaal op het bed, lichtspleet = zak in bed of slijtage
- hoofdspil laten draaien op verschillende toerentallen, knarsen is lager schade
- staat hij waterpas op de plek waar hij gebruikt is, indien niet dan heeft huidige gebruiker hem nooit goed neer gezet.
- schade aan klauwplaten en spantanghouders is vaak teken van asnvaring met beitel
- vuil in bewegende delen van klauwplaat = slecht onderhoud
Kijk, duidelijke taal en toelichting, daar heb ik wat aan. Bedankt!

Re: Huvema hu 915

Geplaatst: 13 jan 2021 18:32
door Old school
JanSr schreef: 13 jan 2021 17:25 Tsja, als je er niets van weet, maar moet je dan op letten.
Ik zou iemand meenemen die e.e.a. kan beoordelen, afhankelijk van wat je moet betalen. Die kan meteen aangeven wat er allemaal niet bij is aan klauwplaten, brillen, beitelhouders, wisselplaatjes, etc, etc. Alles bij elkaar gaat het al gauw over groot geld.

Maar voor een paar honderd € kan er niet erg veel mis gaan.
Als een dergelijke draaibank niet van de aanhanger is gedonderd of een reusachtige aanvaring heeft gehad kan er niet zo erg veel mis zijn.
Ziet het hele ding er lekker uit? Zien alle geleidingen er netjes uit? Draait de hoofdspindel lekker rond? Werken de versnellingsbakken zoals het hoort?

Als je meer betaalt kan je wellicht afspreken dat het ding terug gaat als er forse gebreken tevoorschijn komen.
Maar ook dan: Haal er iemand bij die weet waar hij over praat.
Ben idd bezig om iemand mee te nemen. Kijken of hij morgen tijd heeft.

Re: Huvema hu 915

Geplaatst: 13 jan 2021 18:53
door hfjbuis
Misschien nu nog niet aan de orde, maar ik heb een paar video's voor metingen aan de draaibank gemaakt.

https://www.youtube.com/playlist?list=P ... hlaVvPTd5X

Re: Huvema hu 915

Geplaatst: 13 jan 2021 19:05
door xander janssen
Als hij nog werkend opgesteld staat zou je ook kunnen vragen (of zelf doen als je al kunt draaien) of ze een stuk aluminium diameter 40mm of vergelijkbaar van 300mm lang tussen klauwplaat en center willen zetten. Dan met scherpe beitel, lage voeding en passende toerental en kleine snede diepte schoon draaien.

Dan kun je het draaibeeld zien, zou redelijk glad moeten zijn (geen voelbare ruwheid) en diameterverschillen kunnen meten. Zou niet meer dan paar honderdsten mogen zijn.