Tnc 155 drip feed

Hier kunnen de echte profs onderons praten over besturingen die gebruikt worden in de industrie bijv; Fanuc, Fagor, Siemens, Mitsubishi, heidenhain besturingen

Moderator: Moderators

Andy90
Berichten: 7
Lid geworden op: 06 okt 2018 21:50

Tnc 155 drip feed

Bericht door Andy90 » 14 okt 2018 10:51

Hallo iedereen,

Ik heb een vraag over het drip feeden naar een tnc 155 besturing, ik gebruik een usb naar rs232 kabel met tnc server echter lukt dit niet ik krijg altijd volgende foutmelding :

Wrong program data transfer blockwise

Zelfs kleine simpele programma’s lukken niet en geven dezelfde foutmelding

Machine parameters zijn aangepast naar:

MP71 : 515
MP218 : 17736
MP219 : 16712
MP220 : 279
MP221 : 5382
MP222 : 168
MP223 : 1
MP224 : 4

Baud rate is ingesteld op 9600 zowel in de besturing als in tnc server.

Weet iemand wat er fout zou kunnen zijn?
Eventueel de kabel die niet goed zou zijn?

Groeten

Andy

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6365
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Tnc 155 drip feed

Bericht door hugo stoutjesdijk » 14 okt 2018 11:23

Kun je wel programma's in en uit het geheugen lezen ?
Dus zonder drip feed, ik betwijfel of de TNC155 dripfeed kent.
Heb ook geen idee wat de betekenis van je parameters is, als je de beschrijving er bij geeft en waarom je die keuze maakt zou misschien wat licht op de zaak brengen.
Hoe stel je de server in. (FE, EXT, LSV en wat er nog meer mogelijk is)

Heb je dit al bekeken: viewtopic.php?t=13601
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Jensorie
Berichten: 738
Lid geworden op: 27 aug 2008 22:44
Contacteer:

Re: Tnc 155 drip feed

Bericht door Jensorie » 14 okt 2018 16:46

Met de MOD toets kun je kiezen tussen EXT, ME en FE. Waar staat deze op? het zou (volgens mij) FE moeten zijn.
JensOrie.nl

Gebruikersavatar
rien1959
Berichten: 332
Lid geworden op: 18 mar 2008 16:59
Contacteer:

Re: Tnc 155 drip feed

Bericht door rien1959 » 15 okt 2018 07:01

Toevallig gebruik ik nog een TNC 155.
Alle parameters zijn goed, alleen heb ik MP 222 op 172 staan. Volgens mij niet belangrijk.
Wel belangrijk is overdracht op FE en baudrate op 2400. 9600 gaat altijd fout.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6365
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Tnc 155 drip feed

Bericht door hugo stoutjesdijk » 15 okt 2018 09:01

TNC155 is natuurlijk een jaren 80 besturing.
De PC was er nog amper, en al helemaal niet in een werkplaatsomgeving, om programma's op te slaan had Heidenhain een opslag systeem met cassette bandjes, de ME-101.

Gallerij Link
Later kwamen er floppy-stations, de FE-401

Gallerij Link
Het lijkt me duidelijk dat daar de afkortingen ME en FE van 'magnet einheit' of 'floppy einheit' vandaan komen. (ik begrijp ook wel dat een floppy ook op een magnetisch principe werkt, maar dat zal zo historisch gegroeid zijn)
En daarnaast kon je er een 'ander' apparaat aan hangen, en dat was in die periode om te beginnen een ponsband lezer-stanser, en later een PC. Daar gebruikte je de 'EXT' instelling voor.
De software van heidenhain simuleert dus eigenlijk dat 'floppy' kastje en moet je dus op FE staan. (het lijkt me in ieder geval verstandig aan beide zijde hetzelfde in te stellen)
Als je een ander terminal pakket gebruikt zet je hem op EXT. (veel CAM paketten hebben tegenwoordig een mogelijkheid tot communiceren met de besturing)

Maar zaken als dripfeed, LSV2 e.d. zijn speciale protokollen en daar is dus ook de juiste software voor nodig. (al wordt dripfeed vaak in de verkeerde context genoemd)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6365
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Tnc 155 drip feed

Bericht door hugo stoutjesdijk » 17 okt 2018 21:47

Jensorie schreef:
14 okt 2018 16:46
Met de MOD toets kun je kiezen tussen EXT, ME en FE. Waar staat deze op? het zou (volgens mij) FE moeten zijn.
Was iets aan het zoeken, kom toevallig wat heidenhain instellingen tegen:
Die MOD functie is niet bij alle TNC155 types beschikbaar, voor de A/P serie moet het via machine parameters, de B/Q serie kan met MOD
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Andy90
Berichten: 7
Lid geworden op: 06 okt 2018 21:50

Re: Tnc 155 drip feed

Bericht door Andy90 » 20 okt 2018 20:06

Hallo iedereen,


Sorry voor het late antwoord ( ontzettend druk de laatste tijd)

Ik kan geen programma's uit het geheugen halen naar tnc server?
Machine zou normaal in FE moeten staan via de parameters het is inderdaad een A/P model , ik zal deze week even de baud rate aanpassen naar 2400

Zou het aan het kabeltje kunnen liggen ook?


Alvast bedankt


Groeten

Andy

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6365
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Tnc 155 drip feed

Bericht door hugo stoutjesdijk » 21 okt 2018 11:04

Andy90 schreef:
20 okt 2018 20:06
Zou het aan het kabeltje kunnen liggen ook?
Ja.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6365
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Tnc 155 drip feed

Bericht door hugo stoutjesdijk » 21 okt 2018 11:05

En aan een heleboel andere dingetjes. :lol:
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Andy90
Berichten: 7
Lid geworden op: 06 okt 2018 21:50

Re: Tnc 155 drip feed

Bericht door Andy90 » 21 okt 2018 12:32

hallo,

bedankt voor je reactie, ik ga proberen met de baud rate aan te passen en dan kom ik hier op terug

alvast bedankt

andy

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6365
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Tnc 155 drip feed

Bericht door hugo stoutjesdijk » 21 okt 2018 13:05

Als je niet weet waarom je iets aanpast, blijf je rondjes draaien.
Het hele plaatje moet kloppen anders gaat het niet lukken.
Welke baudrate je gebruikt maakt niets uit, als de besturing en de computer maar op dezelfde waarde staan.
Maar daarnaast heb je ook nog aantal databits en pariteit (en stopbits, maar die is niet kritisch) Ik zou de boel op 7 even instellen. (aan beide kanten !)

Het is veel simpeler om eerst met een terminal programma (hyper term, realterm oid) proberen iets van rommel naar de computer te krijgen. Leesbaar of onleesbaar.
Zodra dat lukt is de kabel in ieder geval voor de helft in orde.
Als het leesbaar is kun je kijken of je TNCremo/server werkend krijgt.

Waar woont die machine van je eigenlijk, misschien kan er even iemand mee kijken.
Op welke stekker steek je die kabel, over welke machine heb je het, heb je de kabel doorgemeten, en hoe ziet die er uit ?
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6365
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Tnc 155 drip feed

Bericht door hugo stoutjesdijk » 21 okt 2018 13:08

Ik zie : USB naar RS232 kabel.
En die steek je zo in de stekker bij de heidenhain, waarschijnlijk zal dat de verkeerde verbinding zijn, daar moet nog een cross kabel tussen denk ik. (ook wel nul-modem kabel genoemd)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Andy90
Berichten: 7
Lid geworden op: 06 okt 2018 21:50

Re: Tnc 155 drip feed

Bericht door Andy90 » 21 okt 2018 14:16

hallo

de machine woont in belgie meer bepaald oost vlaanderen, het is een mikron wf41C

kabel heb ik nog niet doorgemeten is gewoon 1 zijde usb en de andere rs232 ik maak straks anders even een foto en post deze hier

Gebruikersavatar
rien1959
Berichten: 332
Lid geworden op: 18 mar 2008 16:59
Contacteer:

Re: Tnc 155 drip feed

Bericht door rien1959 » 21 okt 2018 16:11

Ik wil nog wel even opzoeken hoe de kabel aansluitingen er uit moeten zien, maar dat kan morgen pas als ik weer op mijn werk ben. De baudrate moet echt 2400 zijn, anders gaat het fout. (BTDT) Het loopt als je geluk hebt een tijdje en dan is het over. Overigens zou je je ook eens kunnen verdiepen in alle handleidingen die Heidenhain online heeft staan. Moeten we nu echt alles uit gaan leggen ? Net als in dat topic van je over dat gatenpatroon. Je hebt het (Duitse) voorbeeld maar wilt meer uitleg ? Klop dat programma in de besturing en ga eens proberen wat er gebeurt. Een TNC 155 bijt niet, hoor ...

Plaats reactie