Colinbus cnc studio flipt.

Hier kunnen de echte profs onderons praten over besturingen die gebruikt worden in de industrie bijv; Fanuc, Fagor, Siemens, Mitsubishi, heidenhain besturingen

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
janplastiek
Donateur
Berichten: 2080
Lid geworden op: 23 sep 2010 23:28
Locatie: Rijkevorsel België
Contacteer:

Re: Colinbus cnc studio flipt.

Bericht door janplastiek »

stekkestim schreef: 08 jul 2024 16:33 Jan, Plaats eens een screenshot van je frees parameters? Niet per ongeluk een offset gegeven of een "seperate last pass"
ik heb al geprobeerd met seperate last pass en zonder, met een ofset van 0.3 en dan nafrezen, probleem is dat de binnen en buitenkant niet meer op hun plaats staan tov de 3 gaten
Breek de dag, frees een lijntje.
H.C
Berichten: 274
Lid geworden op: 08 feb 2021 15:14

Re: Colinbus cnc studio flipt.

Bericht door H.C »

Eens ingeladen in centroid > Graph(F8)
Ook daar staat alles mooi uitgelijnd boven mekaar.
Gebruikersavatar
janplastiek
Donateur
Berichten: 2080
Lid geworden op: 23 sep 2010 23:28
Locatie: Rijkevorsel België
Contacteer:

Re: Colinbus cnc studio flipt.

Bericht door janplastiek »

Owen van Hardware-cnc heeft net via AnyDesk op mijn computer een zelfde schijf 9,5mm dikte nu (omdat dit op de machine lag) geprogrammeerd met het ingebouwde Centroid Intercon Mill v 5.10
Dit werd zonder trapjes gefreesd, niks nada geen fout.
zou de postprocessor van Vectric voor Centroid hier dan de boosdoener zijn?
Breek de dag, frees een lijntje.
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 12246
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Colinbus cnc studio flipt.

Bericht door hugo stoutjesdijk »

Frees nog maar zo'n cirkel maar dan precies de freesdiameter groter. En leg die in het gat wat je al hebt. Draai hem 90 graden en meld ons je bevindingen.

Je Vectric programma is dusdanig lang, dat gaat niemand volledig uitpluizen. Ik had even een aantal middelpunten gecontroleerd, daar zat niks vreemds.
Maar het probleem simpel bij Vectric en de cam module neerleggen omdat dat niet binnen de kennis past is wel erg kort door de bocht.
Al zou je het iedereen inclusief jezelf wel makkelijker maken om met 1 cirkel te testen totdat het perfect is.

Doe dan nog maar 1x dit onderstaande programma, dat is 1 enkele ring. Als die dan weer fout is, dan mag iemand mij uit gaan leggen wat er niet klopt.

Code: Selecteer alles

N0010 ; ---------------------------------------------
N0020 ; Filename: Array Toolpath 1
N0030 ; Generated by Vectric for Centroid CNC
N0040 ; ---------------------------------------------
N0050 ; Move to Z home - Tool Length Compensation Cancel
N0060 M25 G49
N0070 ; Circular Interpolation Plane Selection XY - Cutter Compensation Cancel
N0080 G17 G40
N0090 ; Select Metric Units
N0100 G21
N0110 ; Canned Cycle Cancel
N0120 G80
N0130 ; Absolute Positioning Mode
N0140 G90
N0150 ; Initial Point Return
N0160 G98
N0170 ; ---------------------------------------------
N0180 ; Toolchange: T4 - Speed: S14000
N0190 ; ---------------------------------------------
N0200 ; Tool Length Compensation Cancel - Move to Z home
N0210 G49 H0 M25
N0220 ; Absolute Positioning Mode - Rapid Positioning
N0230 G90 G0 X0.0000 Y0.0000
N0240 ; Start Tool Change
N0250 T4 M6
N0260 ; Spindle on CW
N0270 M3  S14000 F300
N0280 ; Pause for 2 seconds
N0290 G4 P2
N0300 ; Tool Length Compensation (+)
N0310 G43 G0 Z15.0100 H4
N0320 ; ---------------------------------------------
N0330 G0 X21.3445 Y137.5250
N0340 G0 Z15.0000
N0350 G0 Z5.0000
N0360 G1 Z-1.5750 F300
N0370 G0 Z0.0000
N0380 G1 Z-3.1500 F300
N0390 G0 Z0.0000
N0400 G1 Z-4.7250 F300
N0410 G0 Z0.0000
N0420 G1 Z-6.3000 F300
N0430 G0 Z15.0000
N0440 G0 X168.6555
N0450 G0 Z5.0000
N0460 G1 Z-1.5750 F300
N0470 G0 Z0.0000
N0480 G1 Z-3.1500 F300
N0490 G0 Z0.0000
N0500 G1 Z-4.7250 F300
N0510 G0 Z0.0000
N0520 G1 Z-6.3000 F300
N0530 G0 Z15.0000
N0540 G0 X95.0000 Y9.9500
N0550 G0 Z5.0000
N0560 G1 Z-1.5750 F300
N0570 G0 Z0.0000
N0580 G1 Z-3.1500 F300
N0590 G0 Z0.0000
N0600 G1 Z-4.7250 F300
N0610 G0 Z0.0000
N0620 G1 Z-6.3000 F300
N0630 G0 Z15.0000
N0640 G0 X17.9500 Y95.0000
N0650 G0 Z5.0000
N0660 G1 Z-2.0000 F300
N0670 G3 X95.0000 Y17.9500 I77.0500 J0.0000
N0680 G3 X172.0500 Y95.0000 I0.0000 J77.0500
N0690 G3 X95.0000 Y172.0500 I-77.0500 J0.0000
N0700 G3 X17.9500 Y95.0000 I0.0000 J-77.0500
N0710 G1 Z-4.0000
N0720 G3 X95.0000 Y17.9500 I77.0500 J0.0000
N0730 G3 X172.0500 Y95.0000 I0.0000 J77.0500
N0740 G3 X95.0000 Y172.0500 I-77.0500 J0.0000
N0750 G3 X17.9500 Y95.0000 I0.0000 J-77.0500
N0760 G1 Z-6.0000
N0770 G3 X95.0000 Y17.9500 I77.0500 J0.0000
N0780 G3 X172.0500 Y95.0000 I0.0000 J77.0500
N0790 G3 X95.0000 Y172.0500 I-77.0500 J0.0000
N0800 G3 X17.9500 Y95.0000 I0.0000 J-77.0500
N0810 G0 Z15.0000
N0820 G0 X95.0000 Y-3.0000
N0830 G0 Z5.0000
N0840 G1 Z-1.9000 F300
N0850 G3 X193.0000 Y95.0000 I0.0000 J98.0000
N0860 G3 X95.0000 Y193.0000 I-98.0000 J0.0000
N0870 G3 X-3.0000 Y95.0000 I0.0000 J-98.0000
N0880 G3 X95.0000 Y-3.0000 I98.0000 J0.0000
N0890 G1 Z-3.8000
N0900 G3 X193.0000 Y95.0000 I0.0000 J98.0000
N0910 G3 X95.0000 Y193.0000 I-98.0000 J0.0000
N0920 G3 X-3.0000 Y95.0000 I0.0000 J-98.0000
N0930 G3 X95.0000 Y-3.0000 I98.0000 J0.0000
N0940 G1 Z-5.7000
N0950 G3 X193.0000 Y95.0000 I0.0000 J98.0000
N0960 G3 X95.0000 Y193.0000 I-98.0000 J0.0000
N0970 G3 X-3.0000 Y95.0000 I0.0000 J-98.0000
N0980 G3 X95.0000 Y-3.0000 I98.0000 J0.0000
N0990 G0 Z15.0000
N16180 ; ---------------------------------------------
N16190 ; Tool Length Compensation Cancel - Move to Z home
N16200 G49 H0 M25
N16210 ; Spindle off
N16220 M5
N16230 ; Coolant Off
N16240 M9
N16250 ; Canned Cycle Cancel
N16260 G80
N16270 ; End-Custom M Code
N16280 M30
En als je denk dat het nu goed is, doe je het morgenochtend weer, nadat de machine de hele nacht uitgestaan heeft.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
keesfrees
Berichten: 3222
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen

Re: Colinbus cnc studio flipt.

Bericht door keesfrees »

Ik had de lange code omgezet naar cad en 1 schijf er uit gehaald.
Daar zag ik niets geks aan.
Die heb ik met mijn manier gcode van gemaakt en naar toe ge-e-maild.
Heb je die gezien ? ( geen reactie )
( ik wil je graag helpen maar het kost mij tijd, dus . . )
Laatst gewijzigd door keesfrees op 10 jul 2024 17:10, 1 keer totaal gewijzigd.
handig aanhalen (citeren, quoten) : https://cnczone.nl/viewtopic.php?f=37&t=12599
keesfrees
Berichten: 3222
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen

Re: Colinbus cnc studio flipt.

Bericht door keesfrees »

Nog een gedachte.
Bij gebruik van een V frees kan het zo zijn dat die gecompenseerd wordt bij een andere Z-hoogte.
In de software ( als er geen tool compensatie wordt gebruikt ) of in de besturing ( als je wel tool compensatie gebruikt wordt.
Het is een wilde gok maar fout zoeken is uitsluiten waar bij je niets moet uitsluiten :->

Ik gebruik geen tool compensatie in de machine ( nou, een keer per ongelijk ! ) dus ik weet daar het fijne niet van, of het deze fout zou kunnen veroorzaken dus, maar het zal ook nog weer per besturing anders zijn, en die van jou is nieuw (voor je), dus wellicht . . .
handig aanhalen (citeren, quoten) : https://cnczone.nl/viewtopic.php?f=37&t=12599
Gebruikersavatar
janplastiek
Donateur
Berichten: 2080
Lid geworden op: 23 sep 2010 23:28
Locatie: Rijkevorsel België
Contacteer:

Re: Colinbus cnc studio flipt.

Bericht door janplastiek »

keesfrees schreef: 10 jul 2024 17:01 Ik had de lange code omgezet naar cad en 1 schijf er uit gehaald.
Daar zag ik niets geks aan.
Die heb ik met mijn manier gcode van gemaakt en naar toe ge-e-maild.
Heb je die gezien ? ( geen reactie )
( ik wil je graag helpen maar het kost mij tijd, dus . . )
Kees, ik waardeer alle hulp, maar ik heb niet alle tijd om hier constant mee bezig te zijn, ik moet er echt tijd voor maken, en die heb ik niet op overschot.
ik heb een grote job aangenomen en ben eerst deze aan het voorbereiden voor ik terug speeltijd heb. :oops:
Breek de dag, frees een lijntje.
keesfrees
Berichten: 3222
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen

Re: Colinbus cnc studio flipt.

Bericht door keesfrees »

Duidelijk, begrijpelijk, maar,
janplastiek schreef: 10 jul 2024 23:51 ik heb een grote job aangenomen
dan wil je toch graag een werkende machine hebben zeker :->
handig aanhalen (citeren, quoten) : https://cnczone.nl/viewtopic.php?f=37&t=12599
Gebruikersavatar
janplastiek
Donateur
Berichten: 2080
Lid geworden op: 23 sep 2010 23:28
Locatie: Rijkevorsel België
Contacteer:

Re: Colinbus cnc studio flipt.

Bericht door janplastiek »

op rechte stukken is dit zowiezo beter.

50 transport palletjes voor vaatjes met een chemisch spul, welke nu gemakkelijk omvallen tijdens transport

rechte stukken en gaatjes prikken, dat lukt nog en zeker netjes genoeg voor wat het dient. :mrgreen:
Breek de dag, frees een lijntje.
H.C
Berichten: 274
Lid geworden op: 08 feb 2021 15:14

Re: Colinbus cnc studio flipt.

Bericht door H.C »

& als je de g-code vergelijkt Intercon vs vectric ? (edit > heb je de code gegenereerd door intercon in notepad+)

Keesfrees: daar zit iets in, (radius comp. werkt in centroid) maar uitgaand van de g-code staan de lijnen van de cirkel loodrecht boven elkaar & is er geen aanroep tot radius comp.

Voor de fun ga ik het toch eens die vectric code laten draaien op mijn centroid dit weekend. :)
Gebruikersavatar
janplastiek
Donateur
Berichten: 2080
Lid geworden op: 23 sep 2010 23:28
Locatie: Rijkevorsel België
Contacteer:

Re: Colinbus cnc studio flipt.

Bericht door janplastiek »

hugo stoutjesdijk schreef: 10 jul 2024 16:47 En als je denk dat het nu goed is, doe je het morgenochtend weer, nadat de machine de hele nacht uitgestaan heeft.
ik heb mijn g code (v carve pro) terug gebruikt om te zien of het ok is.
deze ring heb ik net gefreesd, ik moet er nu nog 6 maken, maar de trapjes zijn weg, je ziet de overgang van de verschillende hoogtes, maar er is niks voelbaar meer. let niet op het frees oppervlak; voor de veiligheid is dit met een oud freesje gedaan,

hopelijk is het opgelost
25348

25347
Breek de dag, frees een lijntje.
Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 3912
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: Colinbus cnc studio flipt.

Bericht door andrefc101 »

Dat zijn de mooiste oplossingen, gewoon een paar dagen wachten, niets doen, daarna weer proberen en dan is het ineens goed zonder dat er iets veranderd is 👍
keesfrees
Berichten: 3222
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen

Re: Colinbus cnc studio flipt.

Bericht door keesfrees »

We (ik) denken graag mee zoals je weet maar op afstand zijn we afhankelijk van de info die jij geeft, en de antwoorden op vragen horen daar ook bij.

Zo vraag ik me dit nog steeds af :
keesfrees schreef: 07 jul 2024 21:37
janplastiek schreef: 07 jul 2024 21:03 [..] 3 stappen van 2mm naar beneden, deze verlopen telkens iets [..]
Verlopen ? Wat bedoel je daar mee ? Verschuift de cirkel als geheel of heb je een (gelijkmatige) trap ? rondom
Zou het materiaal gewoon los hebben gelegen ?
handig aanhalen (citeren, quoten) : https://cnczone.nl/viewtopic.php?f=37&t=12599
Gebruikersavatar
janplastiek
Donateur
Berichten: 2080
Lid geworden op: 23 sep 2010 23:28
Locatie: Rijkevorsel België
Contacteer:

Re: Colinbus cnc studio flipt.

Bericht door janplastiek »

andrefc101 schreef: 11 jul 2024 10:57 Dat zijn de mooiste oplossingen, gewoon een paar dagen wachten, niets doen, daarna weer proberen en dan is het ineens goed zonder dat er iets veranderd is 👍
Andre, Owen heeft wel enkele instellingen nagezien, de smooting is uit gezet, maar ik weet wel dat nadat hij zijn controle stuk gefreesd had en ik mijn ring, de trapjes eigenlijk weg zijn, heeft de smooting hier mee te maken, of is er nog iets aan de instellingen gesleuteld, me no now.
de laatste ring van de 6 stuks vandaag, de maat is ook omzeggens perfect, bij de slechte ging het per trapje 0.20mm tot 0,40mm fout.

25349
Breek de dag, frees een lijntje.
Plaats reactie