BF25L nieuwe Z-as

Hier alle merken gekochte machine`s waar vragen over zijn of wat je met ons wilt delen.

Moderator: Moderators

Re: BF25L nieuwe Z-as

Berichtdoor benkr op 03 Aug 2017 16:19

Nou, dat was het dus ook niet, nieuwe driver geïnstalleerd, maakt geen ene moer uit.
Toen 2 stuks RS 485 interfaces tegen elkaar aan gezet, werkt perfect in beide richtingen, nu dus 100% uitgesloten als mogelijke foutoorzaak.
Wat zou het nu nog kunnen zijn?
1. De HuangVFD plug in is beschadigd --> ga ik zo meteen een hele frisse downloaden
2. Pokeys ligt toch nog ergens dwars --> ga ik proberen door Pokeys eens even niet mee te laten doen, kan bijna
nergens, maar bij de spindel wel denk ik
benkr
Donateur
 
Berichten: 1718
Geregistreerd: 16 Jun 2012 14:32
Woonplaats: Tilburg

Re: BF25L nieuwe Z-as

Berichtdoor benkr op 05 Aug 2017 12:41

Nog steeds het zelfde probleem, gisteren middag na van alles geprobeerd te hebben zag ik opeens het LEDje op de USB - RS485 rood knipperen, het teken dat er signalen naar de VFD gezonden worden, precies zoals het zou moeten. Toen het adres (van de VFD) ingesteld en ja hoor het werkte. En ik had absoluut geen idee waarom dan nu zo maar opeens.
Een tijdje figuren in de lucht frezen geprobeerd, alles ge-saved en de PC opnieuw opgestart, zou gewoon moeten kunnen toch?
En natuurlijk, wederom op geen enkele manier weer aan de gang te krijgen, de communicatie naar de VFD wil wederom niet lopen en ik heb geen enkel idee waarom niet, maar ik ben er wel zeker van dat het software is, maar absoluut niet waar, Pokeys of Mach3. De Huang Mach3 plug-in lijkt mij van niet omdat daar helemaal niets aan veranderd is of kan worden ingesteld.
benkr
Donateur
 
Berichten: 1718
Geregistreerd: 16 Jun 2012 14:32
Woonplaats: Tilburg

Re: BF25L nieuwe Z-as

Berichtdoor benkr op 09 Aug 2017 20:41

Omdat ik absoluut niet meer verder kwam ben ik vandaag maar helemaal opnieuw begonnen, Ik heb nog niets aan Pokeys gedaan, daar blijf ik voorlopig even helemaal van af, maar Ik heb Mach 3 opnieuw geinstalleerd en als eerste de Plug-in voor de spindelmotor geactiveerd, die deed het in een keer probleemloos.
Nu als volgende stap Pokeys activeren in Mach3, ik ben benieuwd. Morgen meer. In het uiterste geval weer Mach3 opnieuw installeren en dan ook Pokeys opnieuw doen, moet eigenlijk toch in een paar uurtjes gepiept zijn.
Het ergste is dat ik na een paar instellingen te hebben gedaan iedere keer opnieuw wil opstarten om te voorkomen dat ik te veel tegelijk doe en dan weer niet weet waar het mis gaat.
Laatst gewijzigd door benkr op 10 Aug 2017 04:54, in totaal 1 keer gewijzigd.
benkr
Donateur
 
Berichten: 1718
Geregistreerd: 16 Jun 2012 14:32
Woonplaats: Tilburg

Re: BF25L nieuwe Z-as

Berichtdoor HD13 op 09 Aug 2017 20:51

Kan het soms EMC ellende wezen wat dit veroorzaakt ?
VFD laten draaien zonder motor ?
HD13
 
Berichten: 88
Geregistreerd: 22 Dec 2013 16:58
Woonplaats: Nijkerk

Re: BF25L nieuwe Z-as

Berichtdoor benkr op 10 Aug 2017 04:53

Nee, beslist niet, het probleem is er al voordat de motor draait.
Was het dat maar, daar weet ik wel raad mee.
benkr
Donateur
 
Berichten: 1718
Geregistreerd: 16 Jun 2012 14:32
Woonplaats: Tilburg

Re: BF25L nieuwe Z-as

Berichtdoor benkr op 11 Aug 2017 11:33

Vraag me niet hoe het kan, maar het lijkt er heel sterk op dat het probleem in de licentiefile zit.
Ik ben opnieuw begonnen met Mach3, en na het plaatsen van de licentiefile (en nog een paar andere dingen) was het probleem er opeens weer.
Vandaag met een XML editor in de XML file zitten gluren en wat blijkt: op regel 27 staat de licentiefile, en op positie 18 van regel 27 staat een vreemd tekentje, precies waar over wordt geklaagd in de error melding.
En ja, het laatst dat de machine goed draaide was met een licentiefile die niet goed was, de G-code uitvoer stopte bij regel 500, dus in demomode. Ik heb toen even snel een andere licentiecode gepakt en wilde toen weer verder, kennelijk heb ik van toen af het probleem alleen heb ik me dat nooit gerealiseerd.

Ik heb nog minimaal 2 CD's liggen met op beiden een originele Mach3 versie met licentie, die moet ik nu dus gaan zoeken en daar de licentiefile van gaan gebruiken. Die Mach3 versies heb ik twee jaar geleden, samen met een interfacekaart op de CNCZonedag van een medeforumlid gekocht, nooit iets mee gedaan, maar nu komen ze van pas dus.

Eindelijk lijkt er licht te komen in de duisternis, wie gaat dat nu daar zoeken?
benkr
Donateur
 
Berichten: 1718
Geregistreerd: 16 Jun 2012 14:32
Woonplaats: Tilburg

Re: BF25L nieuwe Z-as

Berichtdoor benkr op 11 Aug 2017 16:23

Inmiddels ben ik er van overtuigd dat de licentiefile het probleem was, zonder licentiefile draait alles probleemloos (tot 500 regels dan wel natuurlijk)
Ik heb de eerste 'echte' licentiefile geprobeerd, die werkt in ieder geval niet, Mach3 blijft in demo mode werken.
De tweede moet ik wat dieper graven, die zit ergens in mijn mailbox vanaf zo'n anderhalf jaar geleden, vlak na de CNCZone dag. Ik hoop dat die het wel doet.
benkr
Donateur
 
Berichten: 1718
Geregistreerd: 16 Jun 2012 14:32
Woonplaats: Tilburg

Re: BF25L nieuwe Z-as

Berichtdoor benkr op 12 Aug 2017 15:00

Ook met de nieuwe licentiefile draait Mach3 nu goed, echter nu kom ik weer wat oud zeer tegen dus mijn problemen zijn nog niet voorbij.
Om b.v. een as de andere richting in te laten gaan (om maar iets te noemen) moet ik dat in Pokeys wijzigen want in mach3 wordt dat door Pokeys genegeerd, maar wat ik ook in Pokeys verander, de wijzigingen komen niet door naar mach3. Ik kan in Pokeys alles testen, geen enkel probleem maar het lijkt er op dat het gewoon niet wordt opgeslagen en wordt doorgegeven aan Mach3.
Ik ga het probleem maar bij Pokeys neerleggen want ik kom er niet uit.
benkr
Donateur
 
Berichten: 1718
Geregistreerd: 16 Jun 2012 14:32
Woonplaats: Tilburg

Re: BF25L nieuwe Z-as

Berichtdoor skillalot op 12 Aug 2017 17:39

Draden van motor omdraaien?
skillalot
Donateur
 
Berichten: 2707
Geregistreerd: 19 Apr 2007 17:04
Woonplaats: Nijmegen

Re: BF25L nieuwe Z-as

Berichtdoor benkr op 12 Aug 2017 17:51

Het was een voorbeeld, ik heb voor het veranderen van de richting inderdaad de motordraden verwisseld, maar het volgende probleem is dan de home richting, het moet toch gewoon mogelijk zijn om dat allemaal in Pokeys te regelen, in de Pokeys pulsengine menutab kan ik het instellen en werkt het, ik kan alles laten bewegen zoals ik dat wil, ik save het dan, ik schrijf het naar de Pokeys interfacekaart, maar in Mach3 verandert er niets, ik kan het toch niet voor niets allemaal in Pokeys instellen.
benkr
Donateur
 
Berichten: 1718
Geregistreerd: 16 Jun 2012 14:32
Woonplaats: Tilburg

Re: BF25L nieuwe Z-as

Berichtdoor benkr op 13 Aug 2017 09:20

Kennelijk verwacht ik te veel van Pokeys, in een verduidelijkend stukje tekst van de Pokeys makers kom ik het volgende tegen:

To change the direction in Mach3 click on the »Config« button in the menu, and then click on the »Homing/Limits« option. A new window should open. Here you should see a reverse option for each of the axis. To change the direction, simply click on the reverse option for the axis you want to change the direction.

Another way is to rewire the stepper motor connection to the driver. This can be done by reversing the connections to one winding. For example you should switch the wires connected to the A and A’ terminals or B and B’ terminals. If red wire is connected to A and blue to A’, you must connect the blue to A and red to A’ to reverse direction.


Waarom ik dit ook allemaal in Pokeys zelf kan instellen begrijp ik daarom helemaal niet meer, is leuk om aan te tonen dat een systeem zou kunnen werken, maar je moet nadien in mach3 (of Mach4) toch bijna alles nog een keertje instellen, en dat niet allemaal op de meest logische plaatsen. (voor mij althans niet)

Maar goed, ook hier hoef ik dus niet verder naar te zoeken, ding doet wat de ontwerper bedoelde dat het moet doen, of ik daar nu blij mee ben of niet.

Pokeys kan ook overweg met I2C gestuurde stepperdrivers, nu heb ik nog 2 Nema34 motoren liggen met ingebouwde driver met een I2C interface, lijkt me eigenlijk wel een leuke uitdaging om hierna eens te gaan uitproberen, b.v. voor een 4e as.
benkr
Donateur
 
Berichten: 1718
Geregistreerd: 16 Jun 2012 14:32
Woonplaats: Tilburg

Vorige

Terug naar Frees machine`s en de rest



Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Bing [Bot], diode, hilberth, javanree, Majestic-12 [Bot], Zee&Zee en 14 gasten