Ombouw Emco F1P

Hier alle merken gekochte machine`s waar vragen over zijn of wat je met ons wilt delen.

Moderator: Moderators

Re: Ombouw Emco F1P

Berichtdoor andrefc101 op 12 Aug 2017 06:06

Ik heb nog een hele mooie rem op 24 VDC liggen, als je interesse hebt weet je de weg ;-)
Wel opschieten dan, want ik moet verhuizen binnen 4 weken, dus alles moet ingepakt.... pffffff......
Avatar gebruiker
andrefc101
Donateur
 
Berichten: 1568
Geregistreerd: 26 Dec 2007 07:39
Woonplaats: Steenbergen, nb

Re: Ombouw Emco F1P

Berichtdoor Breaker op 13 Aug 2017 09:51

Voor de basisfuncties moet de spindelmotor aan de gang gemaakt worden, hiervoor is er een CNCdrive DG4S-16035 met remmodule en 2x75V voeding.

Standaard zit nu op de motor een encoder van 100 stappen per omwenteling.
14539

De nieuwe drive zou iets meer aan moeten kunnen en daarom zou een ‘echte’ encoder een mooie verbetering zijn.

Als nieuwe encoder is er een RSF Elektronik DG118 met 4096 lijnen.
Afbeelding

En de signalen die nodig zijn op de drive:
Afbeelding

Nu heb ik ergens wel een plaatje gevonden van de signalen die op de pinnen van de stekker staan, maar bij deze is er geen stekker aanwezig.
Afbeelding

Er zijn dus 12 gekleurde draadjes en de mantel, maar op de aansluiting van de drive zijn er maar 6 nodig.
Afbeelding
Afbeelding

Welke moet ik aansluiten waarop, en welke kan ik vergeten. Wie kan er wijs uit, of hoe kan dit gemeten worden?
Geduld is een schone zaak, frezen niet...
Avatar gebruiker
Breaker
Donateur
 
Berichten: 934
Geregistreerd: 26 Mei 2015 20:43
Woonplaats: Nabij Antwerpen

Re: Ombouw Emco F1P

Berichtdoor benkr op 13 Aug 2017 10:30

Bij de bruine staat 10 op de print, dat is dus de ) van de voeding, grote kans dat er bij de witte 12 of 7 staat, dat is dan de + van de voeding.
De andere signalen zijn dan redelijk makkelijk met een scoop uit te meten maar ik zie dat zwart en rood getwist zijn, evenals grijs en rose, dat is dan toch met een redelijk kans een data paartje.
Misschien de kabel nog een keertje wat voorzichtiger wat verder aansnijden, waarschijnlijk komen er dan nog 1 of 2 paartjes te voorschijn. Je kunt hier opnieuw een + en - 5V verwachten (misschien die rood en zwart wel), en twee paartjes met de datasignalen.
Als ik dan weer op de print kijk dan zie ik bij A en B de roze en grijze draad aangesloten, en op C en D de witte en bruine draad, terwijl de zwarte en rode daar pal naast zitten.
Het lijkt er dus sterk op dat die grijze en rose datasignaal A+ en A- is en die witte en bruine datasignaal B+ en B- is.
De zwarte zouden dan de niet gebruikte draden kunnen zijn, of toch wat ook best logisch is + en - 5VDC.
Maar een beetje kijken en meten moet dit wel duidelijk maken.
Desnoods kom je een keertje langs met het ding dan kijken we er samen naar, daar is beslist uit te komen.
benkr
Donateur
 
Berichten: 1718
Geregistreerd: 16 Jun 2012 14:32
Woonplaats: Tilburg

Re: Ombouw Emco F1P

Berichtdoor hugo stoutjesdijk op 13 Aug 2017 11:23

Zo'n encoder heeft wel een maximum toerental, kan deze je spindeltoeren aan?
Als ie 1:1 op de hoofdas zit, kun je de home/index puls ook gelijk gebruiken voor draadsnijden.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Avatar gebruiker
hugo stoutjesdijk
Donateur
 
Berichten: 5330
Geregistreerd: 02 Maa 2011 16:04
Woonplaats: elst (u)

Re: Ombouw Emco F1P

Berichtdoor benkr op 13 Aug 2017 21:07

Ja, zou kunnen als die er was, maar deze encoder heeft die indexpuls dus niet.

Ik heb er eventueel nog wel eentje liggen die dat wel heeft (denk ik, maar moet ik voor de zekerheid toch eerst even nakijken) Ik zag hem pasgeleden hier nog ergens voorbijkomen, zo'n blauwe, typenummer H2500 geloof ik.
benkr
Donateur
 
Berichten: 1718
Geregistreerd: 16 Jun 2012 14:32
Woonplaats: Tilburg

Re: Ombouw Emco F1P

Berichtdoor DaBit op 13 Aug 2017 21:18

Wat zou die 'H' dan zijn? En volgens mij zie ik 6 signaaldraadjes vertrekken van die PCB.

Kwa maximumtoerental: maximale frequentie die het ding uit kan geven is 300kHz, wat bij 4096 lijnen neerkomt op 73 rondjes per seconde oftewel bijna 4400rpm. Voor de meeste draaibanken is dat voldoende.
Avatar gebruiker
DaBit
Donateur
 
Berichten: 6882
Geregistreerd: 05 Dec 2012 12:48
Woonplaats: Oss

Re: Ombouw Emco F1P

Berichtdoor janplastiek op 13 Aug 2017 22:11

en wat is het inkomende maximum pulsen dat de ontvanger aankan?
heb daar ooit een flater mee geslagen door een encoder van 4000 pulsen per omwenteling op een Hengstler counter aan te sluiten op de aandrijfas van de parrallel geleiding van de paneelzaagmachine, deze deed 4 omwentelingen per seconde; 4 x 4000 is 16000pulsen terwijl de counter er maar 10000 kon verdragen, werkte dus ook niet, ligt terug ergens stof te happen op een schap, de nieuwe doet 400 pulsen en alles werkt ;-)
Breek de dag, frees een lijntje.
Avatar gebruiker
janplastiek
Donateur
 
Berichten: 1329
Geregistreerd: 23 Sep 2010 21:28
Woonplaats: Rijkevorsel België

Re: Ombouw Emco F1P

Berichtdoor Breaker op 14 Aug 2017 06:45

hugo stoutjesdijk schreef:Zo'n encoder heeft wel een maximum toerental, kan deze je spindeltoeren aan?

janplastiek schreef:en wat is het inkomende maximum pulsen dat de ontvanger aankan?

DaBit schreef:Kwa maximumtoerental: maximale frequentie die het ding uit kan geven is 300kHz …

Volgens de algemene datasheet kan de encoder tot 12000 tpm.
De drive ‘encoder maximum frequency’ is 1 MHz 'with 4x decoding'.
Mijn spindel zal niet harder draaien dan ongeveer 3500 tpm. Is nu 4000 maar ik moet terug van 180V naar 160V. Dit is is wel iets anders dan 12000 tpm, dat zal dan wel gelden voor deze encoder met minder lijnen.

’t Is meer geluk dan wijsheid, maar qua toerenbereik zou het dan allemaal moeten passen?

hugo stoutjesdijk schreef:Als ie 1:1 op de hoofdas zit, kun je de home/index puls ook gelijk gebruiken voor draadsnijden.

benkr schreef:Ja, zou kunnen als die er was, maar deze encoder heeft die indexpuls dus niet.

DaBit schreef:Wat zou die 'H' dan zijn?

De encoder komt op de motor, maar de verhouding van motor naar spindel is ook 1:1.
Ik kwam het volgende plaatje nog tegen:
Afbeelding
Hier is H opeens R en geeft één puls, zou dit een index kunnen zijn?

Zowel het paar bruin/wit als blauw/wit is voor 5V, moet er dan één aan een voeding en de ander naar de drive? En welke dan waar?
Geduld is een schone zaak, frezen niet...
Avatar gebruiker
Breaker
Donateur
 
Berichten: 934
Geregistreerd: 26 Mei 2015 20:43
Woonplaats: Nabij Antwerpen

Re: Ombouw Emco F1P

Berichtdoor DaBit op 14 Aug 2017 14:15

Breaker schreef:’t Is meer geluk dan wijsheid, maar qua toerenbereik zou het dan allemaal moeten passen?


Ja, volgens mij wel.

Breaker schreef:Hier is H opeens R en geeft één puls, zou dit een index kunnen zijn?


Daar lijkt het wel op ja..
Ik vind het ook normaler dat zo'n encoder wel een index heeft dan geen index.

Zowel het paar bruin/wit als blauw/wit is voor 5V, moet er dan één aan een voeding en de ander naar de drive? En welke dan waar?


Ja, goeie. Ik zou ze allebei naar de drive doen. De enige draden die naar elders gaan is die H/RI; die moeten via een optocoupler of iets dat net iets ingewikkelder is naar je sturing.

Aan de andere kant: de indexpuls voor draadsnijden wil je echt keihard op de hoofdas, en niet op de motor die via een stuk elastiek, euh, tandriem verbonden is met die hoofdas.

Zo werkt het bij mij trouwens ook; op de motor een encoder voor servodingetjes, en voor positioneren gebruik ik die ook (da's toch onbelast). De indexpuls die '0 graden' aangeeft komt echter van een schijf met een sleuf op de hoofdas en een lichtsluis af.
Avatar gebruiker
DaBit
Donateur
 
Berichten: 6882
Geregistreerd: 05 Dec 2012 12:48
Woonplaats: Oss

Vorige

Terug naar Frees machine`s en de rest



Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Bing [Bot], diode, hilberth, javanree, Majestic-12 [Bot], stef110, Zee&Zee en 15 gasten