oplopende afwijking met x y en z as

Hier alle merken gekochte machine`s waar vragen over zijn of wat je met ons wilt delen.

Moderator: Moderators

OnnoEnMarco
Berichten: 11
Lid geworden op: 13 mei 2019 20:56
Locatie: Nuenen

oplopende afwijking met x y en z as

Bericht door OnnoEnMarco » 18 aug 2019 15:23

hallo wij hebben pas onze eerste machine gekocht en stuiten op een probleem.
onze z as wordt steeds ondieper hoe verder ons programma loopt, de x en y assen vertonen hetzelfde probleem.
we hebben daarna een klok op de z-as gezet en zagen dat de z-as bij een verplaatsing van 15mm omhoog en omlaag ongeveer 0.01mm omhoog verschilt en loopt telkens op met 0.01mm
Wij hebben alleen geen idee hoe we dit kunnen verhelpen. hopelijk weten jullie iets
wij gebruiken mach 3
en deze machinehttps://www.cnc-modellbau.net/shop/prod ... jmfedjo362

ruudderooy
Donateur
Berichten: 256
Lid geworden op: 14 jul 2015 21:23
Locatie: Beuningen

Re: oplopende afwijking met x y en z as

Bericht door ruudderooy » 18 aug 2019 15:59

wat voor controller gebruiken jullie?
parallelpoort of usb?
ik heb dit in het verleden ook gehad bij zowel aansturing met parallelsport als met usb en het was in beide gevallen door stoorsignalen.
is alles goed geaard, ook de pc? zijn de stuurkabels geshield eventueel een ferrietkern om de kabels.

gr Ruud

Gebruikersavatar
Ballegooijen
Donateur
Berichten: 3373
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: oplopende afwijking met x y en z as

Bericht door Ballegooijen » 18 aug 2019 16:08

Staan de stappen wel goed ingesteld?
Kennis vermenigvuldigt zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 7255
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: oplopende afwijking met x y en z as

Bericht door hugo stoutjesdijk » 18 aug 2019 17:55

Ik kan me voorstellen dat de timing van het dir signaal te krap staat, maar machine is waarschijnlijk compleet met controller geleverd. Of moeten jullie zelf nog parameters optimaliseren.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Roetsj
Berichten: 201
Lid geworden op: 24 jul 2009 11:41

Re: oplopende afwijking met x y en z as

Bericht door Roetsj » 18 aug 2019 18:17

Interessant probleem, als je een streepje op de spindel zet en je programmeert een aantal stappen in zeg...200 per/omw en dan eens vergelijkt waar je streepje uitkomt na die verplaatsing volgens jullie test? Dan kan je uitzoeken of er een probleem is met de hoekaansturing van de spindel of met de lineaire verplaatsing, hier: in Z richting.

Jasper
Berichten: 339
Lid geworden op: 05 jul 2019 09:39
Locatie: Kedichem
Contacteer:

Re: oplopende afwijking met x y en z as

Bericht door Jasper » 18 aug 2019 18:43

Je steps kun je uitrekenen en daarna nameten, maar wat zegt de verkoper hier over?

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 7255
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: oplopende afwijking met x y en z as

Bericht door hugo stoutjesdijk » 18 aug 2019 18:49

Overheen gekeken, jullie gebruiken mach3.
Daar zit een mogelijkheid om de pulslengte ( pulse width) op te geven, geen idee hoe, maar die moet in ieder geval wat langer.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Jasper
Berichten: 339
Lid geworden op: 05 jul 2019 09:39
Locatie: Kedichem
Contacteer:

Re: oplopende afwijking met x y en z as

Bericht door Jasper » 18 aug 2019 19:03

Kan het hier ook zijn dat de pulse te vroeg begint? Ik kan bij planet namelijk ook instellen dat de puls eerder of later moet beginnen.

Roetsj
Berichten: 201
Lid geworden op: 24 jul 2009 11:41

Re: oplopende afwijking met x y en z as

Bericht door Roetsj » 18 aug 2019 21:09

De geit verplaatsen naar de Praathoek, wie biedt? :mrgreen:

Mvg, Roetsj

OnnoEnMarco
Berichten: 11
Lid geworden op: 13 mei 2019 20:56
Locatie: Nuenen

Re: oplopende afwijking met x y en z as

Bericht door OnnoEnMarco » 18 aug 2019 23:24

bedankt voor de vele reacties.
wij hebben de pulse width op 25khz staan zal morgen op 35khz zetten.
ook was de controller die meegeleverd was niet op een geaard stopcontact aangesloten zal dat morgen ook doen.
zal zsm doorgeven of het beter wordt.

benkr
Donateur
Berichten: 3570
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: oplopende afwijking met x y en z as

Bericht door benkr » 19 aug 2019 00:32

Nee, dat is niet de puls width, dat is de max. frequentie van het pulse signaal.
Je moet in het menu motor tuning de puls width aanpassen, die staat denk ik standaard op 5 usec, zet die eens op 10usec. en kijk of dat verschil maakt.
Of het van invloed heeft is vooral afhankelijk van het model en type driver, dus zo absoluut niet te zeggen.

OnnoEnMarco
Berichten: 11
Lid geworden op: 13 mei 2019 20:56
Locatie: Nuenen

Re: oplopende afwijking met x y en z as

Bericht door OnnoEnMarco » 19 aug 2019 15:40

na de pulswidth te veranderen en alles via een geaard stopcontact te voeden is er helaas niks veranderd.
maar omdat ik nu een preciezere klok gebruikte bij het verschil meten kwam ik tot de conclusie dat de motor stappen mist en bij elke beweging van meer dan 0.05 ongeveer 0.01 verschilt.
de stappenmotor maakt microstappen van 1/8.
heeft iemand hier een oplossing voor.

Gebruikersavatar
Ballegooijen
Donateur
Berichten: 3373
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: oplopende afwijking met x y en z as

Bericht door Ballegooijen » 19 aug 2019 15:59

Wat ik al eerder zei: Staan je stappen goed ingesteld?
Kennis vermenigvuldigt zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 7255
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: oplopende afwijking met x y en z as

Bericht door hugo stoutjesdijk » 19 aug 2019 16:02

Tijd voor grover geschut. :lol:
Je locatie opgeven is altijd handig, voor als er iemand om de hoek woont die wel even mee wil kijken.
Je machine is nieuw lijkt me, heb je de leverancier al om advies gevraagt?
Waar heb je de pulsewidth nu op staan.
Wat constateer je nu precies ? Met 0.05 en 0.01 kunnen we niet zo veel, dat moet na 100 keer die beweging dan wel 1 mm zijn. ( die machine is niet nauwkeuriger dan 0.1mm )
Verlopen je assen ? en is dat consequent 1 kant op ?
Zou het kunnen dat er ergens nog wat klemmingen niet vast zitten ? ( viltstift streepje op as en koppeling )
Heb je home switchen op je machine, kun je hem een uurtje in de lucht laten lopen en dan kijken hoever ie van de nul af zit?
Heb je de mach3 instellingen van de leverancier gekregen.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Plaats reactie