Geeetech A10t en klipper

Hier kunnen de nieuwste ontwikkelingen en zelfbouw printers besproken worden

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2662
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Geeetech A10t en klipper

Bericht door Swets »

Ik had mijn ender 3v2 al "omgebouwd"naar klipper... en nu wil ik me Geeetech A10T ...

nu heb ik volgens mij heb ik de raspberryPi in orde... nu moet ik nog andere firmware in de Geeetech zien te krijgen....
maar ik weet niet hoe... :-)

ik weet dat er een GT2560 V4.1 board in zit...

denk dus atmega2560?

iemand die weet hoe je daar andere firmware in zet?

ik heb al gegoogeld, en zie ik avrdude langs komen? ook las ik ergens dat dat al in klipper moet zitten?
iemand meer tips?
help!!! :-)
Laatst gewijzigd door Swets op 12 nov 2023 00:06, 1 keer totaal gewijzigd.
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2662
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: Geeetech A10t en klipper

Bericht door Swets »

ook hier niemand... okay...

ik heb weer wat... :-)

die Ender3 had ik zo aan de gang, beetje knippen en plakken....
maar voor de Geeetech A10T , is weinig te vinden op het net...
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2662
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: Geeetech A10t en klipper

Bericht door Swets »

Het begint er wel op te lijken.... en ik geloof dat ik er bijna ben.... maar ja nu het laatste stukje nog...

alle assen bewegen, en ook de goede kant op...
het enigste waar ik nog mee zit te k#tten zijn dus de 3 extruders, op de ene nozzle...

ook dat begint er een klein beetje op te lijken.... maar ja dat laatste stukje...

Ik kan nu vanuit mainsail/Fluidd, op het dashboard, dmv 3 toetsen T0,T1 of T2
Afbeelding
en, als de nozzle warm is, kan ik dmv extuder button alle 3 de extruder motors laten draaien.

Dus eigenlijk dacht ik dat ik er was....
Een proef ding gemaakt, geladen in cura... maar als ik die file naar de printer stuur krijg ik "!! Extruder not configured"

maar is snap eigenlijk niet zo goed waar ik het zoeken moet ... Dit kan natuurlijk ook iets zijn wat in Cura nog niet goed staat?

Dit onderstande heb ik in de printer.cfg file staan voor de extruders ...

Code: Selecteer alles

[extruder]
step_pin: PL3
dir_pin: PL5
enable_pin: !PB6
microsteps: 16
rotation_distance: 7.943242	# Needs to be optimized: https://www.klipper3d.org/Rotation_Distance.html#calibrating-rotation_distance-on-extruders
nozzle_diameter: 0.4
filament_diameter: 1.750
heater_pin: PB4
sensor_type: EPCOS 100K B57560G104F		# unknown for default Geeetech A10 extruder, based on fan made Marlin version
sensor_pin: PK3
min_temp: 0
max_temp: 250
min_extrude_temp: 160
max_extrude_only_distance: 150.0
control: pid		# Run pid tuning! https://www.klipper3d.org/Config_checks.html#calibrate-pid-settings
pid_Kp: 45.80
pid_Ki: 3.61
pid_Kd: 145.39
pressure_advance: 0.05
pressure_advance_smooth_time: 0.040

#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#
[extruder_stepper extruder1]
extruder: 
step_pin: PL0
dir_pin: PL2
enable_pin: !PL1
full_steps_per_rotation: 200
microsteps: 16
rotation_distance: 7.943242	# Needs to be optimized: https://www.klipper3d.org/Rotation_Distance.html#calibrating-rotation_distance-on-extruders

#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#
[extruder_stepper extruder2]
extruder: 
step_pin: PL6
dir_pin: PL4
enable_pin: !PG0
full_steps_per_rotation: 200
microsteps: 16
rotation_distance: 7.943242 	# Needs to be optimized: https://www.klipper3d.org/Rotation_Distance.html#calibrating-rotation_distance-on-extruders
#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#

[gcode_macro T2]
gcode:
    # Deactivate stepper in my_extruder_stepper
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder MOTION_QUEUE=
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder1 MOTION_QUEUE=
    SET_EXTRUDER_ROTATION_DISTANCE EXTRUDER=extruder2 DISTANCE={7.943242}
    # Activate stepper in extruder
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder2 MOTION_QUEUE=extruder

[gcode_macro T1]
gcode:
    # Deactivate stepper in my_extruder_stepper
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder MOTION_QUEUE=
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder2 MOTION_QUEUE=
    SET_EXTRUDER_ROTATION_DISTANCE EXTRUDER=extruder DISTANCE={7.943242}
    # Activate stepper in extruder
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder1 MOTION_QUEUE=extruder

[gcode_macro T0]
gcode:
    # Deactivate stepper in my_extruder_stepper
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder1 MOTION_QUEUE=
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder2 MOTION_QUEUE=
    SET_EXTRUDER_ROTATION_DISTANCE EXTRUDER=extruder DISTANCE={7.943242}
    # Activate stepper in extruder
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder MOTION_QUEUE=extruder


[gcode_macro M163]
gcode:
 {% set rot_dist0 = params.ROT_DIST_0|default(7.943242)|float %} # define in default the rotation distance of the extruder
 {% set rot_dist1 = params.ROT_DIST_1|default(7.943242)|float %} # define in default the rotation distance of the extruder
 {% set rot_dist2 = params.ROT_DIST_2|default(7.943242)|float %} # define in default the rotation distance of the extruder
 
 {% if 'P' in params %}
  {% if params.P|float == 0  %}
    #Set T0

    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder2 MOTION_QUEUE=
    SET_EXTRUDER_ROTATION_DISTANCE EXTRUDER=extruder DISTANCE={7.943242}
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder MOTION_QUEUE=extruder
  {% elif params.P|float == 100 %}
    #Set T1
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder MOTION_QUEUE=
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder2 MOTION_QUEUE=
    SET_EXTRUDER_ROTATION_DISTANCE EXTRUDER=extruder1 DISTANCE={7.943242}
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder1 MOTION_QUEUE=extruder
   {% elif params.P|float == 100 %}
    #Set T2
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder MOTION_QUEUE=
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder1 MOTION_QUEUE=   
    SET_EXTRUDER_ROTATION_DISTANCE EXTRUDER=extruder2 DISTANCE={7.943242}
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder2 MOTION_QUEUE=extruder
  
  {% else %}
  #Set Mix
    SET_EXTRUDER_ROTATION_DISTANCE EXTRUDER=extruder DISTANCE={ rot_dist0 * 100/(100-params.P|float) }
    SET_EXTRUDER_ROTATION_DISTANCE EXTRUDER=extruder2 DISTANCE={ rot_dist2 * 100/(100-params.P|float) }
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder MOTION_QUEUE=extruder # Add e0
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder1 MOTION_QUEUE=extruder # Add e1
    SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder2 MOTION_QUEUE=extruder # Add e2
    
    SET_EXTRUDER_ROTATION_DISTANCE EXTRUDER=extruder1 DISTANCE={ rot_dist1 * 100/params.P|float }
  {% endif %}
 {% else %}
    # default 50% mix
   SET_EXTRUDER_ROTATION_DISTANCE EXTRUDER=extruder DISTANCE={rot_dist0 * 2 }
   SET_EXTRUDER_ROTATION_DISTANCE EXTRUDER=extruder2 DISTANCE={rot_dist2 * 2 }
   SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder MOTION_QUEUE=extruder # Add e0
   SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder1 MOTION_QUEUE=extruder # Add e1
   SYNC_EXTRUDER_MOTION EXTRUDER=extruder2 MOTION_QUEUE=extruder # Add e2
   SET_EXTRUDER_ROTATION_DISTANCE EXTRUDER=extruder1 DISTANCE={rot_dist1 * 2 }
 {% endif %}
Dit was de gcode waar ik het mee geprobeerd heb:
https://www.dropbox.com/scl/fi/2v4k9vsh ... q6gun&dl=0

oja in Cura heb ik bij de printer bij Start G-Code staan:

Code: Selecteer alles

G28 ;Home
G1 Z5 ;move Z to 5
G92 E0 ;set e to 0
G1 E1 ;move move e 1
G92 E0 ;set e to 0
M163 S0 P1
M163 S1 P0
M163 S2 P0
M164 S0 ;T0 equals 100/0/0 Blue
M163 S0 P0
M163 S1 P1
M163 S2 P0
M164 S1 ;T1 equals 0/100/0 Yellow
M163 S0 P0
M163 S1 P0
M163 S2 P1
M164 S2 ;T2 equals 0/0/100 Red
M163 S0 P.2
M163 S1 P0
M163 S2 P.8
M164 S3 ;T3 equals 20/0/80 v4
M163 S0 P.6
M163 S1 P.4
M163 S2 P0
M164 S4 ;T4 equals 60/40/0 v5
M163 S0 P0
M163 S1 P.8
M163 S2 P.2
M164 S5 ;T5 equals 0/80/20 v6
M163 S0 P.15
M163 S1 P.85
M163 S2 P0
M164 S6 ;T6 equals 15/85/0 v7
M163 S0 P0
M163 S1 P.2
M163 S2 P.8
M164 S7 ;T7 equals 0/20/80 v8
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
Gebruikersavatar
hainjedaf
Donateur
Berichten: 2460
Lid geworden op: 01 aug 2011 10:01
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Geeetech A10t en klipper

Bericht door hainjedaf »

Swets schreef: 04 nov 2023 18:04 ook hier niemand... okay...

ik heb weer wat... :-)

die Ender3 had ik zo aan de gang, beetje knippen en plakken....
maar voor de Geeetech A10T , is weinig te vinden op het net...
AVRdude is de command line interface om arduino's te programmeren.

Onder debian/Ubuntu zit ie gewoon in de lijst dus

Code: Selecteer alles

apt search avrdude
geeft aan in welk pakket hij zit. Dat pakket installeren.

Onder windows ff bij arduino.cc kijken....
Met vriendelijke groet,
Marout Sluijter-Borms,
Amsterdam

Prusa Mini+ Wifi & X1 Carbon met X1Plus
Sparren en tinkeren met iedereen en over alles wat techniek is.
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2662
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: Geeetech A10t en klipper

Bericht door Swets »

gaat allemaal steeds beter...
printer draait eigenlijk, alle de 3 extruders werken nog niet helemaal zo als ik het zo willen....

ben nu bezig in Klipper een aantal macro aan het schrijven... maar dat valt nog niet mee....

bijvoorbeeld deze
M163

Code: Selecteer alles

[gcode_macro M163]
gcode:

    {% set rot_dist0 = params.ROT_DIST_0|default(7.943242)|float %} # define in default the rotation distance of the extruder0
    {% set rot_dist1 = params.ROT_DIST_1|default(7.943242)|float %} # define in default the rotation distance of the extruder1
    {% set rot_dist2 = params.ROT_DIST_2|default(7.943242)|float %} # define in default the rotation distance of the extruder2
      
    {% set Speed_extruder0 = params.EXTRUDER_0 | default(rot_dist0) | float %}
    {% set Speed_extruder1 = params.EXTRUDER_1 | default(rot_dist1) | float %}
    {% set Speed_extruder2 = params.EXTRUDER_2 | default(rot_dist2) | float %}
   
   #SET_GCODE_VARIABLE MACRO=START_PRINT VARIABLE=temp_target VALUE={ TARGET_TEMP }
    
#[P<factor>] [S<index>] Set a single mix factor (in proportion to the sum total of all mix factors). The mix must be committed to a virtual tool by M164 before it takes effect.

 {% if 'S' in params %}
   {% if params.S|int == 0 %}
      {% if 'P' in params %}
        #SET_EXTRUDER_ROTATION_DISTANCE EXTRUDER=extruder DISTANCE={ rot_dist0 * (100.0/ (((params.P|float)*100.0)) +0.00001) }
        EXTRUDER_0  = (  ( rot_dist0 /100.0 ) * ( ( params.P|float ) *100.0 )  )
        RESPOND TYPE=command MSG={(Speed_extruder1)}
        RESPOND TYPE=command MSG={(  ( rot_dist0 /100.0 ) * ( ( params.P|float ) *100.0 )  )}        
        RESPOND TYPE=command MSG='{(params.P|float)}'
        RESPOND TYPE=command MSG='M163 extruder 0 '
      {% endif %}
    {% endif %}

   {% if params.S|int == 1 %} 
      {% if 'P' in params %}
        #SET_EXTRUDER_ROTATION_DISTANCE EXTRUDER=extruder1 DISTANCE={ rot_dist1 * (100.0/ (((params.P|float)*100.0))  +0.00001) }
        Speed_extruder1  = ((rot_dist0 /100.0)*((params.P|float)*100.0))
        RESPOND MSG={Speed_extruder1}
        RESPOND MSG={(params.P|float)}         
        RESPOND TYPE=command MSG='M163 extruder 1'
      {% endif %}
   {% endif %}

   {% if params.S|int == 2 %} 
      {% if 'P' in params %}
        #SET_EXTRUDER_ROTATION_DISTANCE EXTRUDER=extruder2 DISTANCE={ rot_dist2 * (100.0/ (((params.P|float)*100.0)) +0.00001) }
        Speed_extruder2 {((rot_dist0 /100.0)*((params.P|float)*100.0))}
        RESPOND MSG={Speed_extruder2}
        RESPOND MSG={(params.P|float)}
        RESPOND TYPE=command MSG='M163 extruder 2'
      {% endif %} 
   {% endif %}

  {% endif %}

ik zit vooral met :

Code: Selecteer alles

EXTRUDER_0  = (  ( rot_dist0 /100.0 ) * ( ( params.P|float ) *100.0 )  )
        RESPOND TYPE=command MSG={(Speed_extruder1)}
        RESPOND TYPE=command MSG={(  ( rot_dist0 /100.0 ) * ( ( params.P|float ) *100.0 )  )}        
die onderste regel geeft in het console de juist informatie....
dus de berekening klopt...

in de bovenste regel zit dus die zelfde berekening, die ik dus in een varabele Extruder_0 wil krijgen, en een regel daaronder wil ik die dan printen op de console regel.... maar lukt me maar niet het antwoord in een variabele te krijgen...


pffffff

Help!!!!
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2662
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: Geeetech A10t en klipper

Bericht door Swets »

Iemand misschien?

Code: Selecteer alles

[gcode_macro M163]
gcode:

    {% set rot_dist0 = params.ROT_DIST_0|default(7.943242)|float %} # define in default the rotation distance of the extruder0
    {% set rot_dist1 = params.ROT_DIST_1|default(7.943242)|float %} # define in default the rotation distance of the extruder1
    {% set rot_dist2 = params.ROT_DIST_2|default(7.943242)|float %} # define in default the rotation distance of the extruder2
      
    {% set EXTRUDER0 = params.EXTRUDER_0 | default(rot_dist0) | float %}
    {% set EXTRUDER1 = params.EXTRUDER_1 | default(rot_dist1) | float %}
    {% set EXTRUDER2 = params.EXTRUDER_2 | default(rot_dist2) | float %}

    
#[P<factor>] [S<index>] Set a single mix factor (in proportion to the sum total of all mix factors). The mix must be committed to a virtual tool by M164 before it takes effect.
 {% if 'S' in params %}
   {% if params.S|int == 0 %}
      {% if 'P' in params %}
        #SET_GCODE_VARIABLE MACRO=M164 VARIABLE=e0_percentage VALUE={((rot_dist0/100.0)*((params.P|float)*100.0))}
        #SET_GCODE_VARIABLE MACRO=M163  VARIABLE=EXTRUDER_0  VALUE={((rot_dist0 /100.0)*((params.P|float)*100.0))}
        
        EXTRUDER_0 {((rot_dist0 /100.0)*((params.P|float)*100.0))}       # geeft fout?  wat is er verkeerd? 
        RESPOND TYPE=command MSG={EXTRUDER0}
        RESPOND TYPE=command MSG={((rot_dist0/100.0)*((params.P|float)*100.0))}      # Som is wel goed, dit geeft de goede waarde ?  
        RESPOND TYPE=command MSG={(params.P|float)}
        RESPOND TYPE=command MSG='M163 extruder 0 '
      {% endif %}
    {% endif %}

   {% if params.S|int == 1 %} 
      {% if 'P' in params %}
        #EXTRUDER_1  {((rot_dist1 /100.0)*((params.P|float)*100.0))}
        #RESPOND MSG={EXTRUDER1}
        RESPOND TYPE=command MSG={((rot_dist1/100.0)*((params.P|float)*100.0))}     
        RESPOND  TYPE=commandMSG={(params.P|float)}         
        RESPOND TYPE=command MSG='M163 extruder 1'
      {% endif %}
   {% endif %}

   {% if params.S|int == 2 %} 
      {% if 'P' in params %}
        #EXTRUDER_2 {((rot_dist2 /100.0)*((params.P|float)*100.0))}
        #RESPOND MSG={EXTRUDER2}
        RESPOND TYPE=command MSG={((rot_dist2/100.0)*((params.P|float)*100.0))}     
        RESPOND  TYPE=commandMSG={(params.P|float)}
        RESPOND TYPE=command MSG='M163 extruder 2'
      {% endif %} 
   {% endif %}

  {% endif %}
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2662
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: Geeetech A10t en klipper

Bericht door Swets »

ik zit wel een beetje tegen mezelf te l#llen maar ja als iemand het leest... en het ook zo wil...

maar ben nog wel bezig, maar het meeste werkt ...

Eigenlijk heeft het allemaal met dit filmpje te maken:

dus totaal 8 extruders (Tools) en eigenlijk kan je per Tool instellen hoeveel procent filement je wil hebben van elke van de 3 extruders...

maar dit filmpje werk natuurlijk via de standaard configuratie, maar ik wilde de zelfde mogelijkheid via klipper....
Ben wel ff bezig geweest, want er was heel weinig voor deze printer te vinden op internet?
maar heb het aardig voor elkaar...:

Afbeelding

okay, verder ziet het printjes er nog niet uit, maar gaat om de kleurtjes... :-)
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
Gebruikersavatar
Quepee
Berichten: 201
Lid geworden op: 22 dec 2012 09:45
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Geeetech A10t en klipper

Bericht door Quepee »

Ik lees zeker mee met je klipper ervaringen ! ik heb een geetech voor mijn grote printer en zit te denken dat ook met klipper te gaan doen.

Hoeft niet overal op te reageren toch ;)
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2662
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: Geeetech A10t en klipper

Bericht door Swets »

Quepee schreef: 22 nov 2023 17:50 Ik lees zeker mee met je klipper ervaringen ! ik heb een geetech voor mijn grote printer en zit te denken dat ook met klipper te gaan doen.

Hoeft niet overal op te reageren toch ;)
nee hoor.... :-)
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2662
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: Geeetech A10t en klipper

Bericht door Swets »

Ik dacht dat ik het aardig werkend had.... maar net ging ik printen, en toen kreeg ik toch weer een foutmelding....

https://1drv.ms/u/s!AjI3MEF63oq8j8M2ZRf ... Q?e=xB7MNT

Hier is mijn printer.cfg te download... en de g-code, welke opeens een foto geef...
Misschien zijn er meer mensen die mee willen kijken....
?
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
Plaats reactie