3D-printing stap 1: de beginnersvragen

Hier kunnen de nieuwste ontwikkelingen en zelfbouw printers besproken worden

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Discovery90
Berichten: 38
Lid geworden op: 25 aug 2014 15:34

3D-printing stap 1: de beginnersvragen

Bericht door Discovery90 »

Beste forum,

Ik ben onlangs - via mijn studies rond intellectuele eigendom en innovatie - in aanraking gekomen met dit boeiende domein van 3D-printing. Ik ben altijd al met technische hobby's bezig geweest, van rc-auto's, tot houtbewerking, tot gitaarbouw, tot recentelijk quadcopters. En nu is de interesse dus ook gewekt voor 3D en ben ik op zoek naar een eerste 3D-printer.


Echter, daarbij komen nu wel een aantal (saaie, standaard) vragen. Eerst en vooral - aangezien ik weet dat het belangrijk is om zelf wat research te doen voordat ik hier mijn vragen neerplof - ik heb al redelijk wat opzoekwerk verricht tot nu toe:
- De RepRap-wiki doorgelezen, inclusief alle documenten daarop
- Verschillende websites en reviews erop nageslagen
- Uitgepluisd welke commerciële printers er zoal beschikbaar zijn
- De juridische kant van de zaak tot in detail bestudeerd (al is dat hier niet direct relevant, maar het heeft wel mijn interesse gewekt voor 3D-printing :-) )

Het standaardprobleem is nu natuurlijk dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Er zijn zo veel verschillende opties: zelfbouw, commercieel, bouwpakket, zelf samenstellen, grote printers, kleine printers, heated bed of niet, PLA en/of ABS, etc. Dus vandaar dat ik een aantal korte vraagjes heb, waar de gespecialiseerde mensen hier misschien een antwoord op hebben.


Eerst en vooral echter: wat is mijn doel met 3D-printing? Welke eisen stel ik?
- Een 3D-printer wil ik voornamelijk gebruiken voor het printen van kleine, plastic opbjecten. Denk daarbij aan occasionele vervangingsonderdelen, montagestukjes voor allerlei andere projecten, etc. Ik ga zeker geen kilo's printen de eerste tijd.
- Een tweede vereiste is het budget. Ik heb een maximum van 500 euro te besteden. Naar wat ik gelezen heb, is dat mogelijk wanneer je zelfbouw overweegt.

Ik heb tot nu toe al een aantal dingen opgestoken van dit forum:
- Een heated bed is essentieel, zowel voor PLA als voor ABS.
- De meeste (lineaire) onderdelen kan ik gerust bestellen bij Reprapworld aangezien die het goedkoopst zijn. Elektronica is echter goedkoper in China/Ebay naar wat ik begreep.
- De stappenmotor voor de extruder monteer ik voorlopig best op de carriage zelf ivm bepaalde problemen met het Bowden-ontwerp.



Nu dus mijn concrete vragen:

1) Als budget van belang is én ik de printer op dit moment slechts voor kleine projectjes en experimenteren wil gebruiken, is dan een RepRap echt de beste optie? Of zijn de huidige generatie commerciële printers gebruiksvriendelijker en "goedkoper"? (Ik zie bijvoorbeeld interessante printers zoals die DaVinci 1.0 of the Phoenix van EZ3D?)

2) Als ik kies voor RepRap: wat is momenteel de meest geschikte versie voor een beginner zoals mij? Ik moet erbij zeggen dat ik absoluut niet vies ben van zelfbouw en dat ik veel ervaring heb met houtbewerking e.d.
Als ik de RepRap wiki bekijk, zijn er tientallen verschillende modellen. Vooral van de Mendel-versie. Zelf leek mij de Mendel90 uitblinken door zijn eenvoud en goedkope, maar stevige constructie. Alleen lijkt het mij ook al een ouder ontwerp. Zijn er intussen misschien nieuwe ontwerpen die steviger/beter/duurzamer zijn?

3) Met betrekking tot de materiaalkeuze lees ik dat ABS doorgaans the way to go is wanneer het stevigere onderdelen moeten zijn. Alleen las ik laatst ook dat printen in nylon mogelijk zou zijn. Toch zie ik veel printers enkel ABS (en PLA) printen, is daar een reden voor? Waarom zelden nylon?

4) Printers zoals een Printrbot Simple gebruiken géén heated bed en zijn dus enkel geschikt voor het printen van PLA. Toch lees ik hier vaak dat een heated bed in de praktijk nodig is, zelfs bij PLA. Zijn die Printrbots dan met andere woorden vrij nutteloos en enkel een goedkope gadget?

5) Wanneer ik eenmaal een bepaald type RepRap gekozen heb; hoe weet ik welke "Bill of materials" het meest geschikt is? Op welke dingen moet ik zoal letten? Ermee rekening houdende dat ik een beginner ben.

6) In welke mate komt programmeren te pas aan deze hobby? Ik heb namelijk - en dat vind ik bijzonder vervelend - nul komma nul ervaring met programmeren. Naar wat ik begreep, moet je toch redelijk wat verstand hebben van het programmeren van de elektronica van een printer, zelfs al gaat het om een commerciële versie. Ik vind het geen enkel probleem om daar wat studeerwerk voor te verrichten, maar wat is dan een goede bron van informatie voor het programmeren van een 3D-printer? (Al moet ik hierbij misschien wel vermelden dat ik enigszins ervaring heb met het gebruik van PID-algoritmes via mijn quadcopter-hobby, maar dat is zeer beperkt.)

7) Ik lees wel eens over problemen in verband met bed-leveling, dus het feit dat het platform perfect recht moet staan. Ook zie ik printers met een "autolevel" functie. Is dat bij de RepRap werkelijk een vreselijk 'gepiel' wanneer er geen "autolevel" op zit? Of loopt het in de praktijk niet zo'n vaart?

8 ) In verband met software en programmeren: ik heb een Macbook en gebruik dus iOSX, geen Windows. Geeft dat complicaties in de toekomst? Of is alle software gewoon ook beschikbaar voor Mac?

9) Dan nog de laatste vraag: rekening houdende met mijn budget van 400-500 euro, welke onderdelen kan ik dan doorgaans precies het beste kopen op sites zoals Ebay en dus in China? En welke onderdelen kan ik gerust hier bij, bijvoorbeeld, RepRapworld.com kopen?


Alvast bedankt voor de hulp! Als iemand iets meer inzicht kan bieden op die vragen, zou dat nuttig zijn!
Gebruikersavatar
stef stuntpiloot
Berichten: 1421
Lid geworden op: 03 feb 2013 14:18

Re: 3D-printing stap 1: de beginnersvragen

Bericht door stef stuntpiloot »

Hey Discovery 80, even wat antwoorden gebaseerd op mijn ervaringen en mening:

1 - Naar mijn mening is sowieso binnen dat budget geen enkele printer plug and play. je hebt altijd wel een boel afstelwerk. Als je de tijd hebt om je in te lezen in de stof dan zou ik voor een zelfbouw gaan, je weet dan precies waar alles zit, dat zal je in de toekomst helpen.

2 - geen idee heb er geen directe ervaring mee.

3 - Geen idee, ik print zelf ook alleen ABS en PLA, er staat wel op mijn planning ook rubberachtige materialen te gaan printen. Denk dat het de meest eenvoudige materialen zijn.

4 - heated bed geeft meer flexibiliteit in de materiaal keuze en de dingen die je print, als je het enigzins kan betalen gewoon doen.

5 - Google, denk niet dat hier veel mensen op het forum zitten die veel van repraps weten en zeker niet die er meerdere gemaakt hebben en zodoende een goed advies kunnen geven welke versie het beste is. Als ik er naar zou kijken zou ik kijken naar:
- Stevigheid constructie
- Soepelheid bewegingen ( video's youtube)
- Heated bed
- Mogelijkheden tot upgrades.
- Printsnelheid

6 - Ik heb ook nauwelijks programmeer ervaring. Zolang je het bij de standaard zaken houd heb je er ook niet veel kennis van nodig. Verder zijn er veel tutorials op youtube

7 - Nee is even geduld hebben, meer niet. Ik doe het ook handmatig net als de meeste mensen, is zo gebeurd

8 - Geen idee

9 - reprapworld heeft veel mooie producten, ik heb dit keer zelf mijn motoren en drivers van OMC-stepperonline gehaald omdat die niet op vakantie waren en snel leverden tegen goede prijzen. Hou het eenvoudig een haal zo veel mogelijk bij dezelfde winkel. Is voor service en eventueel tips tijdens de bouw het handigste.
Johan Krabbe
Berichten: 7
Lid geworden op: 28 aug 2014 17:41
Locatie: Enschede

Re: 3D-printing stap 1: de beginnersvragen

Bericht door Johan Krabbe »

Gebruikersavatar
w.rusman
Berichten: 488
Lid geworden op: 24 apr 2010 13:49
Locatie: Groningen

Re: 3D-printing stap 1: de beginnersvragen

Bericht door w.rusman »

Discovery80 schreef: 1) Als budget van belang is én ik de printer op dit moment slechts voor kleine projectjes en experimenteren wil gebruiken, is dan een RepRap echt de beste optie? Of zijn de huidige generatie commerciële printers gebruiksvriendelijker en "goedkoper"? (Ik zie bijvoorbeeld interessante printers zoals die DaVinci 1.0 of the Phoenix van EZ3D?)
Elke printer, commercieel of niet, zal afstelling en fine-tuning nodig hebben.
Als je wilt experimenteren met kleine dingetjes kan zelfbouw de goedkoopste optie zijn, maar dat ligt er natuurlijk ook aan hoe uitgebreid je het zelf maakt en welke materialen je gebruikt.
2) Als ik kies voor RepRap: wat is momenteel de meest geschikte versie voor een beginner zoals mij? Ik moet erbij zeggen dat ik absoluut niet vies ben van zelfbouw en dat ik veel ervaring heb met houtbewerking e.d.
Als ik de RepRap wiki bekijk, zijn er tientallen verschillende modellen. Vooral van de Mendel-versie. Zelf leek mij de Mendel90 uitblinken door zijn eenvoud en goedkope, maar stevige constructie. Alleen lijkt het mij ook al een ouder ontwerp. Zijn er intussen misschien nieuwe ontwerpen die steviger/beter/duurzamer zijn?
Er zijn intussen zoveel modellen en ieder zal zijn voorkeur hebben, kies voor jezelf een model dat je er zelf goed uit vind zien en google op ervaringen of problemen met dat model.
3) Met betrekking tot de materiaalkeuze lees ik dat ABS doorgaans the way to go is wanneer het stevigere onderdelen moeten zijn. Alleen las ik laatst ook dat printen in nylon mogelijk zou zijn. Toch zie ik veel printers enkel ABS (en PLA) printen, is daar een reden voor? Waarom zelden nylon?
Het voornaamste "probleem" is de temperatuur waarbij Nylon smelt, deze ligt hoger dan printers met een J-head (of andere printkop van kunststof) kunnen bereiken. Verder is nylon volgens mij hygroscopisch wat betekend dat je het moet drogen in een oven voordat je het gaat smelten, maar dat weet ik even niet meer zeker.
4) Printers zoals een Printrbot Simple gebruiken géén heated bed en zijn dus enkel geschikt voor het printen van PLA. Toch lees ik hier vaak dat een heated bed in de praktijk nodig is, zelfs bij PLA. Zijn die Printrbots dan met andere woorden vrij nutteloos en enkel een goedkope gadget?
Zolang je boemerangs wilt printen is geen heated bed geen probleem :lol:
Vooral bij grotere vlakken wil je werkstuk graag gaan kromtrekken, een heated bed voorkomt dit grotendeels.
5) Wanneer ik eenmaal een bepaald type RepRap gekozen heb; hoe weet ik welke "Bill of materials" het meest geschikt is? Op welke dingen moet ik zoal letten? Ermee rekening houdende dat ik een beginner ben.
De meeste BOM's zijn wel terug te vinden op de reprap wiki of github, qua onderdelen ben je enigszins gebonden aan het bouwplan maar bijvoorbeeld stuur elektronica ben je vrij om zelf te kiezen.
6) In welke mate komt programmeren te pas aan deze hobby? Ik heb namelijk - en dat vind ik bijzonder vervelend - nul komma nul ervaring met programmeren. Naar wat ik begreep, moet je toch redelijk wat verstand hebben van het programmeren van de elektronica van een printer, zelfs al gaat het om een commerciële versie. Ik vind het geen enkel probleem om daar wat studeerwerk voor te verrichten, maar wat is dan een goede bron van informatie voor het programmeren van een 3D-printer? (Al moet ik hierbij misschien wel vermelden dat ik enigszins ervaring heb met het gebruik van PID-algoritmes via mijn quadcopter-hobby, maar dat is zeer beperkt.)
Het instellen en flashen van je stuurelektronica is te vergelijken met het instellen en flashen van de autopilot van je quadcopter, diepgaande programmeerkennis is hiervoor niet benodigd.
7) Ik lees wel eens over problemen in verband met bed-leveling, dus het feit dat het platform perfect recht moet staan. Ook zie ik printers met een "autolevel" functie. Is dat bij de RepRap werkelijk een vreselijk 'gepiel' wanneer er geen "autolevel" op zit? Of loopt het in de praktijk niet zo'n vaart?
Leveling is belangrijk! Als je bedenkt dat je met laagjes van 0.1 mm of minder kan werken kan die 0.1 mm afwijking ervoor zorgen dat je werkstuk wel of niet aan het bed hecht of scheef word. Mijn eigen ervaring is dat als je het eenmaal hebt ingesteld en de machine niet verplaatst word er weinig tot niets aan veranderd. Het ligt naar mijn idee dan ook grotendeels aan de stijfheid van je machine of dit veranderd of niet
8 ) In verband met software en programmeren: ik heb een Macbook en gebruik dus iOSX, geen Windows. Geeft dat complicaties in de toekomst? Of is alle software gewoon ook beschikbaar voor Mac?
OsX is een BSD variant, dus vrijwel alle Linux software kun je krijgen / compilen voor OsX
9) Dan nog de laatste vraag: rekening houdende met mijn budget van 400-500 euro, welke onderdelen kan ik dan doorgaans precies het beste kopen op sites zoals Ebay en dus in China? En welke onderdelen kan ik gerust hier bij, bijvoorbeeld, RepRapworld.com kopen?
Ikzelf heb de meeste materialen bij reprapworld gehaald, maar dat is uiteraard wat duurder dan wanneer je het uit china laat komen. Laat je niet verleiden tot het goedkoopste van het goedkoopste, want goedkoop is niet altijd een goede koop. Bedenk ook dat service met een gebrekkig Engels typende chinees meestal wat lastiger verloopt dan iemand uit Nederland.
universeel is gemaakt om nergens op te passen...
diepchess
Berichten: 1430
Lid geworden op: 02 jul 2013 11:02
Locatie: Veenendaal
Contacteer:

Re: 3D-printing stap 1: de beginnersvragen

Bericht door diepchess »

Yo,

Je hebt de meeste antwoorden al gehad.
Discovery80 schreef:Beste forum,

Ik ben onlangs - via mijn studies rond intellectuele eigendom en innovatie - in aanraking gekomen met dit boeiende domein van 3D-printing. Ik ben altijd al met technische hobby's bezig geweest, van rc-auto's, tot houtbewerking, tot gitaarbouw, tot recentelijk quadcopters. En nu is de interesse dus ook gewekt voor 3D en ben ik op zoek naar een eerste 3D-printer.


Echter, daarbij komen nu wel een aantal (saaie, standaard) vragen. Eerst en vooral - aangezien ik weet dat het belangrijk is om zelf wat research te doen voordat ik hier mijn vragen neerplof - ik heb al redelijk wat opzoekwerk verricht tot nu toe:
- De RepRap-wiki doorgelezen, inclusief alle documenten daarop
- Verschillende websites en reviews erop nageslagen
- Uitgepluisd welke commerciële printers er zoal beschikbaar zijn
- De juridische kant van de zaak tot in detail bestudeerd (al is dat hier niet direct relevant, maar het heeft wel mijn interesse gewekt voor 3D-printing :-) )
Die juridische kant is interessant als je van plan bent zelf iets te gaan fabriceren voor verkoop. D'r is enorm verschil tussen Amerikaans recht en Europees recht daar.
Het standaardprobleem is nu natuurlijk dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Er zijn zo veel verschillende opties: zelfbouw, commercieel, bouwpakket, zelf samenstellen, grote printers, kleine printers, heated bed of niet, PLA en/of ABS, etc. Dus vandaar dat ik een aantal korte vraagjes heb, waar de gespecialiseerde mensen hier misschien een antwoord op hebben.
Met budget van maar 500 euro en dan ga ik lullig vragen of dat inclusief BTW is of exclusief BTW en inclusief verzendkosten of ex, want verzendkosten zijn het gros van de kosten meestal.
Eerst en vooral echter: wat is mijn doel met 3D-printing? Welke eisen stel ik?
- Een 3D-printer wil ik voornamelijk gebruiken voor het printen van kleine, plastic opbjecten. Denk daarbij aan occasionele vervangingsonderdelen, montagestukjes voor allerlei andere projecten, etc. Ik ga zeker geen kilo's printen de eerste tijd.
- Een tweede vereiste is het budget. Ik heb een maximum van 500 euro te besteden. Naar wat ik gelezen heb, is dat mogelijk wanneer je zelfbouw overweegt.
Ja het is mogelijk, maar realiseer je je goed dat het simpelste is een kit van reprapworld, maar die werkt dan nog niet zo geniaal overigens en met name is dan nog niet compleet. Het scheelt wel bakken vol met tijd.

Als je gaat selfsourcen - en met ervaring in houtbewerking kan dat - dan is de eerste vraag: heb je een CNC hout freesmachine tot je beschikking? Als *daar* het antwoord op is: "ja", dan scheelt dat bakken met tijd.
Ik heb tot nu toe al een aantal dingen opgestoken van dit forum:
- Een heated bed is essentieel, zowel voor PLA als voor ABS.
Ik zou zeggen van wel. Kijk je krijgt 't wel uitgespuugd zonder, maar hoe ziet je object er dan uit?

Verder is zo'n heatbed dus 11 dollar @ ebay met gratisverzending ofzo. Wel heb je dan ineens psu nodig die paar honderd watt leveren kan. Liefst zo rond de 360, maar met 240 watt psu kom je ook wel weg hoor.

De enige echt grote vraag bij zelfbouw is: hoeveel maanden tijd wil je erin steken?

Als je zegt: "goh een paar weken hooguit", dan koop je kant en klare kit voor 600 euro. Dat werkt allemaal niet zo professioneel dan hoor.

Voor 999 euro biedt ultimaker nu een kit aan van hun eerste versie printer.
Volgens mij is alles ex BTW in wat hier gezegd wordt. Da's best wel scherpe prijs.

Dat gaat heel wat beter printen (op dezelfde snelheid) dan zo'n kit van reprapworld.
Overigens kun je die kit van reprapworld, als je weet wat je moet doen, wel voor euro of 30 upgraden (moet je zelf ook nieuw plastic uitpoepen eerst) naar iets wat heel erg prima werkt, maar dat gaan d'r niet veel voor elkaar krijgen (veel posters hier zouden dat wel kunnen overigens of hebben al iets beters gebouwd).
- De meeste (lineaire) onderdelen kan ik gerust bestellen bij Reprapworld aangezien die het goedkoopst zijn. Elektronica is echter goedkoper in China/Ebay naar wat ik begreep.
Reprapworld is niet goedkoopst, maar je voorkomt ontzettend veel verzendkosten en je hebt in 1 klap heel veel onderdelen. RRW is ontzettend duur voor ramps 1.4. Je kunt wel bijna 3 van die dingen online bestellen voor 't zelfde geld uit China. Zelfde voor motortjes. Zeg maar gerust alles.

Tijd is soms belangrijk. Mijn electronicabordje ging kapot en ik had d'r op dat moment niet ramps in voorraad (nu wel). Dus dan bestel je bij RRW in de hoop dat hij er binnen paar dagen is. Dat was ook zo. China kost 2 weken. Soms heb je die tijd gewoon niet.

Als je echt veel tijd erin gaat steken met als idee een prima 3d printer te bouwen voor zo min mogelijk geld, gebruikmakend van je houtskills, dan ga je heel goedkoop uitkomen hoor.

De enige vraag is echt: hoe goed moet hij uiteindelijk printen?

Die vraag bepaalt de prijs namelijk.

In 1 van mijn vele bezoeken aan verschillende fabrieken, ging eens keertje langs bij een fabriekje waar een handige gozer, gewend grote CNC machines te programmeren en van metaal letterlijk alles te maken wat je je voorstellen kunt, en kwam daar ook 3d printertje tegen die hij in elkaar had geknutseld.

De kwaliteit die het uitpoepte was echter vele malen slechter dan een Prusa i2. Om over de rest te zwijgen.
Meer nivootje van zo'n $300 ding die per 2015 op de markt gedumpt gaan worden (kijk eens op kickstarter), waar zelfs de lineaire geleiding gedaan wordt met gespuitgoten plastic onderdelen.
- De stappenmotor voor de extruder monteer ik voorlopig best op de carriage zelf ivm bepaalde problemen met het Bowden-ontwerp.
Bowden is eigenlijk alleen bedoeld om de extruder lichter te maken. Dus de motor zit dan niet op de carriage (die in de klassieke prusa ontwerpen dus over de X-as heen en weer beweegt), maar pushed de filament van een afstandje erin.

Voor je eisen pakket totdusverre is bowden type extruder compleet niet nodig en gaat je alleen maar veel tijd en ellende kosten zonder dat 't ook maar iets oplevert.
Nu dus mijn concrete vragen:

1) Als budget van belang is én ik de printer op dit moment slechts voor kleine projectjes en experimenteren wil gebruiken, is dan een RepRap echt de beste optie? Of zijn de huidige generatie commerciële printers gebruiksvriendelijker en "goedkoper"? (Ik zie bijvoorbeeld interessante printers zoals die DaVinci 1.0 of the Phoenix van EZ3D?)
gebruiksvriendelijker zeker - je hoeft ze niet in elkaar te sleutelen. Je haalt ze uit de doos en ze werken.
Wel is je bankrekening compleet geplunderd (en terecht).

Dan zijn er ook soms kits van die commerciele printers - die zijn vaak rond een euro of 500 goedkoper.

De huidige ultimaker zit op rond de 1900 euro in elkaar gesleuteld. Een kit is er niet van verkrijgbaar als ik snel op de website kijk.

Versie 1.0 is 999 euro (vast ex btw) als ik op website kijk en is dan in kit vorm.
Dat frame is overal van hout.

De X en de Y as zijn niet erg goed van elkaar ontkoppeld. Of beter helemaal niet, maar daardoor kun je wel lekker snel printen in misschien niet de betere professionele kwaliteit (met draadje) maar met beetje redelijke snelheid kunnen printen is wel fijn hoor.
2) Als ik kies voor RepRap: wat is momenteel de meest geschikte versie voor een beginner zoals mij? Ik moet erbij zeggen dat ik absoluut niet vies ben van zelfbouw en dat ik veel ervaring heb met houtbewerking e.d.
Als ik de RepRap wiki bekijk, zijn er tientallen verschillende modellen. Vooral van de Mendel-versie. Zelf leek mij de Mendel90 uitblinken door zijn eenvoud en goedkope, maar stevige constructie. Alleen lijkt het mij ook al een ouder ontwerp. Zijn er intussen misschien nieuwe ontwerpen die steviger/beter/duurzamer zijn?
Moeten we eerst weten hoeveel TIJD je erin wilt steken. Je kunt echt voor afbraakprijzen redelijke 3d printers bouwen als je handig bent - maar het kost dan zeeen van tijd.
3) Met betrekking tot de materiaalkeuze lees ik dat ABS doorgaans the way to go is wanneer het stevigere onderdelen moeten zijn.
voor robotica heb je weinig keuze hoor. ABS is 1.0 kilo per liter zogezegd en PLA dus 1.3 kilo. Dat merk je enorm.
Verder heb ik al veel ellende gehad van PLA onderdelen rond de 60 graden celcius. De zon staat er even op en bats het is zo slap als een dun plakje kaas. Bij ABS heb je dat pas boven de 100 graden celcius over 't algemeen, en die temperatuur haal je niet zo snel. De 60 wel.
Alleen las ik laatst ook dat printen in nylon mogelijk zou zijn. Toch zie ik veel printers enkel ABS (en PLA) printen, is daar een reden voor? Waarom zelden nylon?
In de winkel liggen "goedkoop" rollen ABS en PLA. Beide rond de 16 euro per kilo (en ABS dus soortelijk gewicht stuk lichter dus je krijgt meer ABS voor je geld).

Vergis je niet, als je hogere objecten dan zeg een 15 mm wilt printen, dan heb je probleem met ABS bij de meeste repraps. Je wilt namelijk liever in een gesloten kooi printen zodat het hele object bloedheet is, dit in verband met extreme warping en goede aanhechting.

Vandaar dat bijna al die commerciele "reprap" printers een soort van kubusvorm hebben, zodat je de ABS in een redelijk gesloten box kunt printen. Dat houdt de warmte beter vast en houdt je object heter tijdens 't printen.

Als je net begint is dit echter geen issue. Je wilt met PLA beginnen. ABS voor zelfbouw direct printen moet je van goede huize komen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet weet hoe goed die 999 euro kit van ultimaker-1 is voor het printen van hoge ABS objecten die niet mogen warpen maar wel hun vorm dienen te behouden.

Laat ik het zo formuleren (met ook wat juridische ervaring). Die nieuwere versie lijkt me van afstandje veel capabeler daarin, maar is natuurlijk wel 1900 euro.
4) Printers zoals een Printrbot Simple gebruiken géén heated bed en zijn dus enkel geschikt voor het printen van PLA. Toch lees ik hier vaak dat een heated bed in de praktijk nodig is, zelfs bij PLA. Zijn die Printrbots dan met andere woorden vrij nutteloos en enkel een goedkope gadget?
Ik denk dat 95%+ van iedereen die zo'n soort 3d printer koopt en ook de komende $300 3d printers die eraan gaan komen, daar printen de dames en heren 1x een sieraadje mee. Dan snappen ze hoe de vork in de steel zit en wordt 't ding weer ingepakt en komt er stof op de doos en dat stof vormt dan steeds dikkere lagen tot ze die doos wegknikkeren of weggeven.

Voor speelgoed wat wij produceerden (in China of India) is er altijd de factor 4 regel. Iets wat je produceert voor 50 dollar moet je minimaal voor 200 euro ex BTW verkopen in de winkel.

Het opzetten van een productiestraat in China/India/Thailand en dat soort productielanden kost rond de 1 miljoen dollar. Het opzetten van een soortgelijke productiestraat voor een beetje capabele 3d printer moet je eerder denken aan 10 miljoen dollar dan 1 miljoen dollar - gezien de enorme hoeveelheid onderdelen.

Dat zijn echter producten waar heel wat meer van geproduceerd worden dan 3d printers.

Kortom het gros van de prijs is simpelweg het in elkaar zetten van die 3d printer en de garantie die je mag leveren erop. Die garantie gaat heel ver in west europa. Terwijl natuurlijk zo'n 3d printer paar honderd onderdeeltjes heeft die simpel en goedkoop zijn en dus snel kapot kunnen.

De meeste commerciele printers die goedkoop gedumpt worden voor kleine prijsjes daar zit misschien hooguit 40 dollar aan onderdelen in. Die kickstarter waarmee ze een $300 printer in 2015 mee willen neerzetten, de spant echt de kroon. Zo'n beetje alles van plastic behalve de nozzle van de hotend :)

Is ook heel klein printertje. Goh wat zal dat aan ruw plastic pellet materiaal kosten?
Iets van 2 euro ofzo?

Kortom enige prijs is het in elkaar zetten ervan. Ze zaten er met name mee hoe een matrijs te maken waarin ze 't frame konden spuitgieten van 4 kanten. Zie de foto's ervan.

De linear motion krijg je gewoon niet op een beetje redelijk nivo, zelfs al zou je massaal die onderdelen inslaan, voor die prijs van 40 - 50 dollar.

Die heatbeds worden zo massaal geproduceerd in China; als je daar 1000 ervan in slaat krijg je ze vast voor 5 dollar per stuk. Duidelijk dat voor de goedkopere serie printers ze die 5 dollar er niet voor over hebben bij veel 3d printers.

Je wilt 't toch echt verhitten hoor tijdens 't printen. Krijg je sterkere objecten en het is zo simpel dan om een objectje te printen. Strikt genomen voor PLA is het niet noodzakelijk.

Als je 3d printer toch al redelijk gammel in elkaar gezet is in die fabriek in Roemenie (leapfrog huh?) met sommige klanten die een verschil van bijna een millimeter meten op 't printbed, terwijl je laagjes van 0.1 mm wilt printen - en dat is een commerciele printer van bijna 2k euro - dan snappen we waarom bij zo'n goedkoop printertje zo'n heatbed wel je laatste zorg is als je netjes wilt printen :)
5) Wanneer ik eenmaal een bepaald type RepRap gekozen heb; hoe weet ik welke "Bill of materials" het meest geschikt is? Op welke dingen moet ik zoal letten? Ermee rekening houdende dat ik een beginner ben.
Ja kijk, die bill of materials leidt vaak tot een heel ander kwaliteit reprap printer dan wat je op de foto ziet.

Goed voorbeeld is dit:

http://reprap.org/wiki/Prusa_Mendel_%28iteration_2%29

De printer die je op de foto ziet:

http://reprap.org/mediawiki/images/4/4a ... mendel.jpg

Die printer op de foto is een prima prusa i2. Die print heel wat beter, als je wat trager print, dan enig kit verkrijgbaar bij reprapworld. Die print heel wat beter dan het GROS van de reprap kits die je kunt krijgen.

Sterker nog, het zou me niet verbazen als die zelfs een tikkeltje beter print dan menig commerciele printer, waarbij ultimaker-1 natuurlijk de status-quo is. Tenminste: als je traag print. Als 't om snelle prints van redelijke kwaliteit gaat dan is die ultimaker-1 vast 10x sneller.

Probleem is dat de BOM niet in de verste verte in de buurt komt van de printer op de foto.

a) kijk met name naar de draadstangen. Dat zijn geen draadstangen die op deze printer zitten, maar iets veel beters.

b) kijk naar 't plastic van de X-ends. De motor hangt niet onnozel aan de buitenkant maar hangt aan de binnenkant, terwijl de BOM veel goedkoper plastic geeft, waar de minimum hoeveelheid plastic gebruikt wordt om iets net acceptabels neer te kunnen zetten. Alle kitverkopers vinden dat GEWELDIG, want als ze zelf kits verkopen dan is elke gram extra filament natuurlijk stinkend duur in hun ogen en willen ze die paar cent extra per onderdeeltje niet verspillen.
6) In welke mate komt programmeren te pas aan deze hobby? Ik heb namelijk - en dat vind ik bijzonder vervelend - nul komma nul ervaring met programmeren. Naar wat ik begreep, moet je toch redelijk wat verstand hebben van het programmeren van de elektronica van een printer, zelfs al gaat het om een commerciële versie. Ik vind het geen enkel probleem om daar wat studeerwerk voor te verrichten, maar wat is dan een goede bron van informatie voor het programmeren van een 3D-printer? (Al moet ik hierbij misschien wel vermelden dat ik enigszins ervaring heb met het gebruik van PID-algoritmes via mijn quadcopter-hobby, maar dat is zeer beperkt.)
Je hoeft alleen maar de firmware te flashen en paar parameters te veranderen in de arduino editor. Je hoeft zelfs niet uit te vissen welke parameters als je rondbazuint welk symptoom je meent waar te nemen.
7) Ik lees wel eens over problemen in verband met bed-leveling, dus het feit dat het platform perfect recht moet staan. Ook zie ik printers met een "autolevel" functie. Is dat bij de RepRap werkelijk een vreselijk 'gepiel' wanneer er geen "autolevel" op zit? Of loopt het in de praktijk niet zo'n vaart?
Was al voldoende hierboven beantwoord door iemand anders meen ik me te herinneren.

Als je ramps koopt heb je dat probleem dus totaal niet.
Sommige electronica heeft als probleem dat veel parameters na elke restart anders kunnen staan (hoe krijg je 't voor elkaar) dan moet je dus elke keer overnieuw levelen en de X en Y steps bijstellen. Bij ramps heb ik dat nog nooit hoeven doen (gelukkig), behalve als je klust aan je printer...
8 ) In verband met software en programmeren: ik heb een Macbook en gebruik dus iOSX, geen Windows. Geeft dat complicaties in de toekomst? Of is alle software gewoon ook beschikbaar voor Mac?
9) Dan nog de laatste vraag: rekening houdende met mijn budget van 400-500 euro, welke onderdelen kan ik dan doorgaans precies het beste kopen op sites zoals Ebay en dus in China? En welke onderdelen kan ik gerust hier bij, bijvoorbeeld, RepRapworld.com kopen?
heb je al overwogen in plaats van zelf een hele 3d printer te bouwen, om gewoon de paar onderdeeltjes die je zegt te willen printer, dat in de buurt te laten doen bij wat gasten met een prima werkende 3d printer?

Voor een paar tientjes heb je alle onderdelen bij elkaar voor een nieuw ontwerp quadcopter :)
Alvast bedankt voor de hulp! Als iemand iets meer inzicht kan bieden op die vragen, zou dat nuttig zijn!
[/quote]

Bij echt compleet selfsourcen is er 1 pitfall. Dat zijn de plastic onderdelen van de BOM.
Met een cnc-houtfreesmachine kom je heel eind, maar het kost enorm veel tijd.

Je wilt een prima geprinte plastic onderdelen kit hebben. Dat is het allerbelangrijkste. Vergis je niet dat gros van de reprap printers er zo'n 700-800 gram aan plastic onderdelen bijhoort - ja dat is de goedkope plastic kit - mijn 3d printertje hier heeft zeker 2 kilo aan plastic onderdelen - bij iets langzemere printers kost het zo maar 2 weken nonstop printtijd van een handige student om die 770 gram uit te spugen.

Dan hebben ze vaak ook nog maatafwijkingen, waardoor vanalles niet op elkaar past. Juist de gasten die graag 10 euro verdienen met hun 3d printer, die hebben vaak de X en Y steps niet erg nauwkeurig getuned. Dat geeft niet als de onderdelen voor dezelfde as in dezelfde richting uitgeprint zijn, maar anders zul je veel met vijlen aan de slag moeten :)

Verder krijgen sommigen het voor elkaar onderdelen zo slecht uit te printen en zo brak dat ze gelijk breken als je ze maar vastpakt.

Dus het belangrijkste onderdeel wat je in nette conditie wilt hebben is die hele kit aan plastic onderdelen.
diepchess
Berichten: 1430
Lid geworden op: 02 jul 2013 11:02
Locatie: Veenendaal
Contacteer:

Re: 3D-printing stap 1: de beginnersvragen

Bericht door diepchess »

heb even gekeken naar deze foto:

http://printrbot.com/shop/simple-makers-kit/

Om te beginnen ze hebben 't weer voor elkaar: 4 motortjes in plaats van 5.
Kijk dat scheelt geld.

Dan de printer zelf. Om te printen moet hij joekel van gewicht verplaatsen over de X as. Dat is voor een 3d printer ver van ideaal. Verder is hetgeen verplaatst wordt uitgedrukt in percentage totaalgewicht natuurlijk ook geen fijne balans. Die hele printer schudt heen en weer.

Dan is de afstand tot de nozzle versus de lengte van de kogellagers niet erg gunstig. Kortom behoorlijke lineaire afwijkingen kun je verwachten door doorbuigen.

Die gaat geen nette kwaliteit printen als ik m'n eigen standaarden mag hanteren (en die liggen heel ver weg van wat je met een resin printer voor elkaar krijgt hoor).

Stel een beetje ontwerp moet je printertje 100k lijntjes mee trekken en dit ding heeft 2 secondes per lijntje nodig.
Dan ben je dus 3 dagen aan 't printen, of te wel 55 uur. Ben je zo geduldig?

Een ultimaker-1 print een redelijke kwaliteit op hele hoge snelheid. Die doet er factoren sneller over. Met wat geluk factor 20 sneller en 3 dagen gedeeld door factor 20 = 55 uur / 20 = iets meer dan 2 uur.

Deze printer gaat zelfs voor de hobbyist die maar heel af en toe wat wil printen wel erg traag zijn.
diepchess
Berichten: 1430
Lid geworden op: 02 jul 2013 11:02
Locatie: Veenendaal
Contacteer:

Re: 3D-printing stap 1: de beginnersvragen

Bericht door diepchess »

misschien willen ze wel voor 400 dollar in totaal

http://www.ebay.com/itm/3D-Printer-i3-D ... 51c2901a55

Ziet er prima uit in dat videootje hoor voor een prusa i3. en met ramps 1.4 nog wel en die extruder/nozzle combi lijkt ook ok.

Of wat je krijgt net zo ok is als in dat videootje - dat weet je nooit bij Aziatische bestellingen :)

Als 203 dollar niet genoeg is en ze echt 500 dollar willen hebben dan zou ik m'n middelvinger laten zien overigens :)
Discovery90
Berichten: 38
Lid geworden op: 25 aug 2014 15:34

Re: 3D-printing stap 1: de beginnersvragen

Bericht door Discovery90 »

Heel erg bedankt voor de informatie iedereen, daar kan ik wat mee!

Om trouwens een antwoord te geven op "hoe veel tijd ik erin wil steken?": Ik ben niet vies van er een winterprojectje van te maken. Dus het mag gerust een paar maanden duren, zeker als me dat uiteindelijk een nette printer oplevert.

Dat de plastics heel precies geprint/gefreesd moeten worden, is inderdaad ook een goed aandachtspunt. Daar had ik zelf nog niet bij stil gestaan.

Als ik zo de meeste reacties lees, krijg ik de indruk dat ik misschien best nog een aantal jaar wacht met het aanschaffen van een eigen printer en intussen af en toe eens iets LAAT printen door iemand met een printer. Wellicht is dat beter aangepast aan mijn verwachtingen nu.

Food for thought... :)
diepchess
Berichten: 1430
Lid geworden op: 02 jul 2013 11:02
Locatie: Veenendaal
Contacteer:

Re: 3D-printing stap 1: de beginnersvragen

Bericht door diepchess »

Als ik op youtube kijk wat die da vinci 3d uitgepoept krijgt dan valt het resultaat vies tegen hoor.

Echt goed verklaren waarom dat zo'n enorm verschil is tussen wat ik zou VERWACHTEN als ik de machine zie versus het resultaat, dan zou ik d'r zelf 1 in mijn handen moeten hebben. Je kunt natuurlijk dan wel zeggen:

"Wat verwacht je voor een printer van 500 dollar inclusief gratis verzending kost bij Amazon".
Gebruikersavatar
Rob65
Berichten: 628
Lid geworden op: 15 mei 2009 20:52
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: 3D-printing stap 1: de beginnersvragen

Bericht door Rob65 »

Hoi Discovery80,

Er is al aardig wat informatie gegeven en wat kan ik daar nog aan toevoegen...
Alle waar is naar zijn geld en vaak krijg je voor die 500 Euro dan ook 500 Euro aan waarde. Maar dat wil natuurlijk niet gezegd zijn dat het dan een slechte printer is. Van zo'n 500 Euro aan onderdelen kan je best wat leuks bouwen en afhankelijk van je eigen handigheid en toevoegingen kan dat best een goede printer opleveren.

Zelf ben ik ooit begonnen met een paar gekochte onderdelen (stappenmotoren, pololu drivers, heater element, sensoren en wat lineaire lagertjes) van reprapworld voor zo'n 200 Euro. De rest van het materiaal had ik thuis nog in de rommelbak liggen en met mijn frees- en draaibanken was de rest snel te maken. Je ziet dat je met een beetje handigheid best ver kan komen, eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat ik misschien wel heel erg handig ben en een heel grote rommelbak heb.

Die reprap dingen met schroefdraadstangen en geprinte plastic onderdelen leveren zeker niet de meest mooie 3D printers en ik vind ze niet echt stabiel (maar dat was mijn eerste printer ook niet) maar ze doen het wel en met wat "tender, love & care" komen er best mooie resultaten uit.
Ben je zelf handig met plaatmateriaal e.d., kijk dan eens naar de Orca 0.44, die valt duidelijk buiten jouw budget maar het is wel een heel mooie printer die met een beetje handigheid ook nog wel zelf te maken is. Zelfs uit 8mm MDF levert dat volgens mij best iets moois op.

Succes,

Rob
-- Kunnen wij het maken? Nou en of!
HansLeeuw
Berichten: 5
Lid geworden op: 16 sep 2014 11:16
Locatie: Nijmegen

Re: 3D-printing stap 1: de beginnersvragen

Bericht door HansLeeuw »

Hoi, Discovery80,
Ik ben ongeveer in hetzelfde stadium van uitzoeken wat een mogelijke aanpak voor de bouw van een 3D-printer zou kunnen zijn.
Woon je toevallig in de buurt van Nijmegen dan zou er misschien een gezamenlijk project van kunnen worden gemaakt?
Gebruikersavatar
Rob65
Berichten: 628
Lid geworden op: 15 mei 2009 20:52
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: 3D-printing stap 1: de beginnersvragen

Bericht door Rob65 »

Hoi Hans,

Heb jij al ervaring met 3D printing? En waar woon je zelf, hetstaat niet in je profiel.

Ik denk dat ik zo'n beetje iedere fout al minstens 2 keer gemaakt heb en ik ben zo'n bouwer die alles zelf bouwt - ook nozzels, heatbreak, en exruders. Na mijn laatste printer voor EdingCNC heb ik nu weer eens tijd om naar mijn eigen frutsels te kijken. Helaas niet al te veel want er staat alweer een nieuw ontwerp op de planning waarvoor ik morgen de eerste besprekingen heb.

Dat wordt dan alleen geen 500 Euro printer ... lineair geleidingen, goede riemgeleiding, stappenmotoren met feedback of misschien zelfs servo's en alles aangestuurd door (hoe kan het anders) een CPU5B van EdingCNC. Want als ik 1 ding geleerd heb van al mijn geknutsel dan is het wel dat al die Arduino/RAMPS afgeleiden niet tot het resultaat leidan wat ik wil.

En toch ... het idee om een zo goedkoop mogelijk printer te bouwen lijkt me wel wat. Ik heb nog steeds mijn plexiglas gefreubel staan dat ik vorig jaar op deCNCzone opendag liet zien 8)
-- Kunnen wij het maken? Nou en of!
Hamish
Berichten: 4
Lid geworden op: 16 aug 2009 18:40
Locatie: Amsterdam

Re: 3D-printing stap 1: de beginnersvragen

Bericht door Hamish »

Want als ik 1 ding geleerd heb van al mijn geknutsel dan is het wel dat al die Arduino/RAMPS afgeleiden niet tot het resultaat leidan wat ik wil.
Rob,

Is het 't gebrek aan cpu-power wat volgens jou de prestaties van de huidige RAMPS gebasseerde oplossingen nadelig beinvloed? Een nieuwe generatie ARM gebaseerde bordjes begint zo langzamerhand beschikbaar te komen; Smoothieboard, TinyG en Arduino Due of Zero (als dat ding 's uitkomt).

Wat zijn de bottle-nekken voor FDM (extrusie) 3d printers nu? (gebrek aan) controle over de extrusie lijkt mij d'r ook eentje.
diepchess
Berichten: 1430
Lid geworden op: 02 jul 2013 11:02
Locatie: Veenendaal
Contacteer:

Re: 3D-printing stap 1: de beginnersvragen

Bericht door diepchess »

De bottleneck voor FDM printers is het feit dat men zo goedkoop mogelijk die dingen wil produceren en zoveel mogelijk winst per printer wil maken.

RAMPS is meer dan snel genoeg met een arduino 2560.

Dat gaat heel snel als je dat vanaf een computer aanstuurt over de USB; dan hoeft de arduino alleen maar de gcode om te zetten naar stepper aansturing mbv Marlin.

Enorm snel.

Nooit problemen mee gehad.

Wel met andere bordjes met ingebouwde arduino erop - dat is vaak ellende. Die doen de dingen vaak TE serieel. Bijvoorbeeld heatbed verhitten, maar niet de nozzle en dan paar secondes later wordt de nozzle verhit maar niet heatbed, maar noot gelijktijdig. Met als gevolg enorme temperatuurverschillen.

Verder zijn er een paar electronicabordjes die niet goed de X,Y,Z en E steps onthouden, maar er wat random noise aan toevoegen.

Bij RAMPS nooit ellende mee gehad. Als het eenmaal 12.0 mm is een object dan blijft het 12.0 millimeter en niet als dat je overnieuw opstart dat het dan ineens 11.45 mm uitgeprint wordt.

Voor die goedkope printers vindt men de 48 dollar die ramps + arduino nu kost al te duur joh. Dat doen ze met 15 dollar bordjes. Dus de grote makke van FDM printers is dat men te goedkoop die printers wil bouwen, ze in een ver 3d wereldland in elkaar zet op knullige manier en dan vervolgens voor veel geld verkoopt.

Nu snap ik dit streven wel - maar ben er geen voorstander van.

Als een printer toch al 2200 dollar kost (makerbot replicator2 bijvoorbeeld), waarom moet er dan nog weer een paar dollar bespaard worden op de productiekosten ervan?

Op het moment dat je de takketrage INTERFACE (geprogrammeerd in hoge orde taal) op de arduino zelf gaat draaien - dan schiet de arduino natuurlijk schromelijk tekort met zijn dozijn megaherzjes.

Iets als smoothieboard heeft natuurlijk als voordeel dat hij heel eenvoudig stand alone kan printen. Echter ik heb hier ook een ontwerp liggen van een printer met bijvoorbeeld een c-as. Dus een bed dat in de Z-as richting draait.

Dan wil je natuurlijk zelf de firmware kunnen aanpassen.

Smoothieboard is dan ineens 1 en al ellende natuurlijk, want de supportbase ervan is zo klein. Letterlijk 1 persoon die dat ontworpen heeft en er iets voor gepend heeft. Zelfs vragen over smoothieboard, waar ik er 1 van wilde kopen, die worden op IRC niet beantwoord.

Wil je iets met zo'n slechte support kopen?
Plaats reactie