Extruderprobleem?

Hier kunnen de nieuwste ontwikkelingen en zelfbouw printers besproken worden

Moderator: Moderators

diepchess
Berichten: 1430
Lid geworden op: 02 jul 2013 11:02
Locatie: Veenendaal
Contacteer:

Re: Extruderprobleem?

Bericht door diepchess »

In tests die ik las van wat uni nerds die deze goedkope microstepping getest hebben, dan kregen de drivers de microsteps niet erg goed voor elkaar. Zelfs de 'halve' stap ging al redelijk wanordelijk; dus redelijk onbetrouwbaar.

Meer dan 2 microsteps kun je dus schudden qua nauwkeurigheid. Natuurlijk extrapoleren is nog altijd beter dan helemaal niks tussen die steps hebben, maar toch...
michel pet
Berichten: 1230
Lid geworden op: 18 jan 2012 22:43
Locatie: bovenkarspel
Contacteer:

Re: Extruderprobleem?

Bericht door michel pet »

nog even over de spaning dit bepaald meer het vermogen.
2 amp 12 volt 24 watt ff grof weg.
2 amp 24 volt 48 watt.
en dus ook hoe snel een motor kan reageren.
wat ik nu zeg ben ik niet zeker van maar de spaning die op de motor staat is de verplaats snelhijd een hogere spaning geeft meer snelhijd kan er naast zitten maar ok.
led niet op me taal ben woordt blind . hulp op afstand via skype michel.pet
Gebruikersavatar
Rob65
Berichten: 628
Lid geworden op: 15 mei 2009 20:52
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: Extruderprobleem?

Bericht door Rob65 »

Hm,

er wordt nu wel heel veel bij gehaald wat niet echt meer direkt met het onderwerp te maken heeft...

Deepchess haalt hier tests betreffende microstepping aan. Dat microstepping niet nauwkeurig is klopt, het is bijna onmogelijk om met microstepping te garanderen dat je bij 1/16 microstep ook werkelijk iedere keer 1/16 * 1.8° = 0.1125° verplaatst. De enige echt vaste positie is op een volle stap, alles daar tussen in kan een afwijking hebben.
Maar even heel eerlijk: welke hobbyist, of nerd, kan zo'n kleine hoekverplaatsing nauwkeurig genoeg meten om hier iets zinnigs over te zeggen?

En Michel haalt een aantal dingen door elkaar. De berekening van het vermogen klopt, maar is hier niet van toepassing. Een hogere spanning geeft inderdaad een hogere te bereiken snelheid maar dat komt niet door de stroom.
Het opbouwen van de stroom door de spoel duurt even, op het moment dat je stroom door de spoel van de motor stuurt genereert deze een magnetisch veld en dat veld zorgt voor een tegenspanning over de spoel die voorkomt dat de stroom stijgt (nouja, zo ongeveer dan)
Door nu meer spanning over de spoel te zetten zal de stroom sneller kunnen stijgen.

De stappenmotor driver meet de stroom en voorkomt dat deze te groot kan worden, zodoende kan je op de driver dus een hogere spanning zetten dan de motorspanning die de fabrikant opgeeft (dat is hier maar 3.1V).

Dat de motor er met meer snelheid naast kan zitten is weer heel wat anders. Dit heeft te maken met massatraagheid: het in beweging zetten van massa duurt even en het afremmen ook. Daarom wordt in de software ook een acceleratie ingesteld en dat bepaald hoe lang het duurt voordat een massa op snelheid is.
Stel je een te hoge acceleratie in dan komt dat wat de motor aanstuurt langzamer op gang dan dat de software denkt (in de auto rij je ook niet meteen 100 als je het gaspedaal indrukt). Stop je te snel bij het bereiken van de eindpositie dan wil de bewogen massa nog een stukje verder gaan.
Voor een extruder is dat allemaal niet echt van toepassing, je merkt hier wel wat van bij de riemaandrijving. Bij riemen met (veel) rek, een grote te bewegen massa en een hoge acceleratie ga je in geprinte voorwerpen zien dat er trillingen in het oppervlak komen, zeker bij het printen van b.v. een kubus zie je dat na iedere hoek terug.

Allemaal heel interessante materie maar niet echt iets waar JanVe nu direkt iets aan heeft voor zijn extruder.

Mijn eerste 3D printer was gebouwd met stappenmotoren van grrf.de (5.2 kgcm en 1.3A) met A4988 drivers en die liep ook op 12V en dat was een kwestie van langzaam printen want anders begon de motor van de extruder meteen te stotteren.
Bij de nieuwe printer zitten er soortgelijke motoren in met DM442 en DM556 drivers met een 36V voeding en dat loopt en extrude als de beste. Zo goed dat bij een verstopte extruder het filament gewoon onder het aandrijfwiel naar buiten gedrukt wordt.
-- Kunnen wij het maken? Nou en of!
Plaats reactie