Betonnen VMC

Alle in grote lijnen opgebouwde aluminium, stalen en houten cnc-machine`s

Moderators: audiomanics, Moderators

Plaats reactie
kawarider
Berichten: 849
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: Betonnen VMC

Bericht door kawarider » 23 dec 2019 22:54

Echt ongelofelijk cool. En gaaf om te zien dat je niet de makkelijkste weg kiest, maar voor een optimaal resultaat gaat. Dat draaiwerk van de as en daarna frezen, echt nutteloos maar heel mooi!!!

Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2077
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: Betonnen VMC

Bericht door Swets » 23 dec 2019 23:15

en wat ga je straks frezen? naambordjes? :lol:
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)

Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 9263
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Betonnen VMC

Bericht door Arie Kabaalstra » 24 dec 2019 00:20

@Swets.. die vraag is mij ook wel eens gesteld..

Afbeelding

als je de machine eenmaal hebt staan.. dan ga je em leren kennen..

stef110
Berichten: 192
Lid geworden op: 13 feb 2009 14:14
Locatie: Aalsmeer
Contacteer:

Re: Betonnen VMC

Bericht door stef110 » 05 jan 2020 16:36

Gisteren na de vakantie de laatste hand gelegd aan de bekabeling en de macro wat geoptimaliseerd.
Kan nu in elke willekeurige parkeer positie een ander tool nummer laden, waardoor ik niet vast zit aan een enkel tool 1 tot 18.

Heb zou juist weer een videootje gemaakt met wat uitleg en een video van een klein stukje freeswerk met de toolchanger in actie.

Stef

de uitleg:
https://www.youtube.com/watch?v=gf1u1gDVMTY

en het frees fimpje:
https://www.youtube.com/watch?v=_Yqt3Masif8

Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 9263
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Betonnen VMC

Bericht door Arie Kabaalstra » 05 jan 2020 22:48

Mooi werk, en dat probleempje met je Toolchanger, dat ie maar 1 kant op draait, dat moet toch wel op te lossen zijn, ik kan mijn vierde as tenslotte ook twee kanten op laten draaien.

mijn ATC op de draaibank werkt met een nok, dus die kan maar 1 kant op draaien.. voor 6 tools maakt dat niet heel veel uit, maar met zo'n grote Carroussel kan dat vervelend zijn.

't viel me ook op dat je geen nokjes in je Vorkjes hebt, de tools in de carroussel kunnen dus vrij draaien, lastig als je voor een grote klus je machine moet toolen, en je tools niet zo even in de Carroussel kan hangen.. met een stukje kunststof en een boutje moet dat wel op te lossen zijn.

stef110
Berichten: 192
Lid geworden op: 13 feb 2009 14:14
Locatie: Aalsmeer
Contacteer:

Re: Betonnen VMC

Bericht door stef110 » 09 feb 2020 19:31

@ Arie blijkbaar kan je 1 as als 4e as instellen. Ik wil deze als alleen niet op offeren voor de ATC en deze straks ook daadwerkelijk voor een 4e as gebruiken.

Het is even tijdje stil geweest, er is een nieuw projectje op me pad gekomen waardoor de afbouw van de machine even op hold staat. Heb van hout een tijdelijke behuizing gemaakt om meeste rotzooi binnen te houden. Ben momenteel lekker onderdelen aan het frezen wat echt super goed gaat. Heb van een van de onderdelen een time laps gemaakt. Het is zo lekker om de machine aan te zetten en weg te lopen en dat hij zelf zijn tools kan wisselen. Ik blijf overigens wel in de garage mocht een frees vol lopen kan ik hopelijk nog net op tijd ingrijpen.

Stef

https://www.youtube.com/watch?v=xh-IjZdDGJc

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 5245
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Betonnen VMC

Bericht door audiomanics » 09 feb 2020 20:50

Arie Kabaalstra schreef:
05 jan 2020 22:48
en dat probleempje met je Toolchanger, dat ie maar 1 kant op draait, ..
Ik neem aan dat je het over de carousel hebt? in het filmpje zie ik 'm toch echt twee kanten opdraaien…
Maar "Impressive" !!

Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

stef110
Berichten: 192
Lid geworden op: 13 feb 2009 14:14
Locatie: Aalsmeer
Contacteer:

Re: Betonnen VMC

Bericht door stef110 » 09 feb 2020 21:09

Ja hij draait wel 2 kanten op maar hij kan niet van 340 graden door draaien naar 0 graden. dan gaat ie eerst helemaal 340 graden terug inplaats van 20 graden door draaien naar de 360/0 graden.

Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 9263
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Betonnen VMC

Bericht door Arie Kabaalstra » 09 feb 2020 23:03

Dat moet een instelling zijn in je besturing.. Mijn 4de as draait tenslotte desgevraagd alle kanten op..
de Toolchanger op mijn draaibank draait welliswaar maar 1 kant op, maar die programmeer ik incrementeel, 't aantal posities vooruit x 60 graden, + 10 graden, n dan een stukje terug om em op de pal te trekken..

Dat Algoritme is niet moeilijk te schrijven..

Gebruikersavatar
serum
Donateur
Berichten: 2840
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Locatie: Zwolle

Re: Betonnen VMC

Bericht door serum » 10 feb 2020 08:35

Zou je niet in de macro een als/dan vergelijking op kunnen nemen? dat wanneer het verschil naar 1 kant meer/minder dan 180 graden is, dat hij die kant opgaat?

Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 9263
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Betonnen VMC

Bericht door Arie Kabaalstra » 10 feb 2020 10:02

Dat kan dus wel..

als je een "Paraplu hebt met 20 tools, dan moet je kijken wat de kortste weg is.. hoe je dat doet?.. Trek het nummer van het nieuwe tool van het huidige af..
als dat > 10, draai je vooruit, is het <10, dan draai je achteruit.. Moeilijker dan dat moet je het echt niet maken..

Plaats reactie