Probleem met encoder

Alle in grote lijnen opgebouwde aluminium, stalen en houten cnc-machine`s

Moderators: audiomanics, Moderators

Plaats reactie
Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2512
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Probleem met encoder

Bericht door Ballegooijen » 22 jun 2018 16:51

Hallo,

ik heb de laatste tijd wat problemen met de encode in mijn pendant. Bij het draaien reageert de machine soms heel schokkerig, soms helemaal niet en soms en klein stukje. Vaak is het zo dat als ik de andere kant op draai dat hij het doet en als ik dan een stukje terug wil dan vertikt hij het plotseling. Soms werkt het wel als ik met heel korte draaibewegingen de encoder steeds een stukje verzet. Ook bij het aanpassen van de speed reageert hij soms heel moeilijk. Soms heb ik het idee dat de EdingCPU de pulzen niet kan verwerken. Maar ja, het heeft wel altijd gewerkt.

Wie-o-wie heeft een idee waar dit probleem vandaan kan komen en beter nog hoe te verhelpen.
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4588
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Probleem met encoder

Bericht door audiomanics » 22 jun 2018 16:55

Niet gewoon een draadbreukje of rottig contactje (of heb je zo'n moeilijke draadloze?.. check dan eens de batterij)
Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2512
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Probleem met encoder

Bericht door Ballegooijen » 22 jun 2018 17:06

Nee, geen draadloze. Ik heb deze http://www.edingcnc.com/products.php?productid=104 maar dan met een (USB) draad.

Overigens; als ik de machine bedien met de jog knoppen op het scherm dan werkt de machine prima.
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

benkr
Donateur
Berichten: 2865
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Probleem met encoder

Bericht door benkr » 22 jun 2018 17:15

Zoals Kees ook al zegt, grote kans dat je een of meerdere draadbreuken hebt.

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2512
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Probleem met encoder

Bericht door Ballegooijen » 22 jun 2018 17:19

Zoals Kees ook al zegt, grote kans dat je een of meerdere draadbreuken hebt.
Dat is dan in de kabel van de pendant neem ik aan?
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6251
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Probleem met encoder

Bericht door hugo stoutjesdijk » 22 jun 2018 17:54

Het mooist is als iemand even met een scoop naar die 2 signaaltjes kan kijken lijkt me. Dan weet je tenminste zeker of het aan de encoder ligt of toch een ander dingetje.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4588
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Probleem met encoder

Bericht door audiomanics » 22 jun 2018 18:15

Ballegooijen schreef:
22 jun 2018 17:19
Dat is dan in de kabel van de pendant neem ik aan?
Je netsnoer zal het niet zijn ;-)
Kijk eventueel ook even naar andere processen die op de computer lopen met een hogere prioriteit, die de werking van de USB op houden..
Bij een "kale" machine zonder achtergrondtaken zal dit niet het probleem zijn..
Hoe meer toeters en bellen hoe meer problemen je kan introduceren. Een super-simpel-pendant, waarbij de encoder en schakelaars rechtstreeks op de hardware van de controller aangesloten zijn, kan geen last hebben van interrupties (mits de kabels nog heel zijn)

Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2512
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Probleem met encoder

Bericht door Ballegooijen » 22 jun 2018 18:34

Ik denk dat jullie gelijk hebben. Ik heb even met het snoer gerommeld en in bepaalde werkt het goed en in andere standen geeft het weer problemen. Denk maar om het snoer een stukje in te korten. Is eigenlijk toch te lang.
Bedankt voor jullie tips!!
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Plaats reactie