PrintNC bouw

Alle in grote lijnen opgebouwde aluminium, stalen en houten cnc-machine`s

Moderators: audiomanics, Moderators

Markus
Donateur
Berichten: 953
Lid geworden op: 01 sep 2007 22:43
Locatie: Aduard, Groningen
Contacteer:

Re: PrintNC bouw

Bericht door Markus »

Ik zou meteen vullen

Dit lijkt er speciaal voor bedoeld

https://hc-maschinentechnik.de/Polymerb ... rgussmasse

en echt moeilijk is het niet


Link


Greezt,

Markus
DaBit
Donateur
Berichten: 10622
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: PrintNC bouw

Bericht door DaBit »

spikee schreef: 10 mei 2022 09:25 4mm dik staal heeft best wat stabiliteit.
Hangt van de dimensies en geometrie af. In dit geval is het ongeveer de stabiliteit van een colablikje. Als je doel een 3mm frees in MDF is dan kan het, wil je meer dan zou ik er wat aan doen. Gaan je frezen een stuk langer mee.

Vullen kan ook, maar behalve resonantiedemping brengt dat niet zo heel veel ten opzichte van de kokerstukken omtoveren tot 6-zijdig gesloten.
JoepS
Berichten: 105
Lid geworden op: 14 mei 2011 09:02
Locatie: Eindhoven/Zuid-Limburg

Re: PrintNC bouw

Bericht door JoepS »

DaBit schreef: 10 mei 2022 18:37 Hangt van de dimensies en geometrie af. In dit geval is het ongeveer de stabiliteit van een colablikje. Als je doel een 3mm frees in MDF is dan kan het, wil je meer dan zou ik er wat aan doen. Gaan je frezen een stuk langer mee.

Vullen kan ook, maar behalve resonantiedemping brengt dat niet zo heel veel ten opzichte van de kokerstukken omtoveren tot 6-zijdig gesloten.
Voordat zo'n stalen rechthoekige koker verandert in een parallellogram en invloed heeft op het freeswerk, zal hij last krijgen van de 3D-geprinte onderdelen die z'n kogelomloopspindels en -moeren stationair moeten houden. Ik denk niet dat spikee zich hier zorgen om hoeft te maken.
Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 10622
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: PrintNC bouw

Bericht door DaBit »

Maar die werden direct gerepliceerd in aluminium.

Het is in dit stadium een kleine moeite. Niks wat je niet kunt met een stukje strip van de bouwmarkt, een slijptolletje (of zaag/vijl) en tube Bison kombi metaal of soortgelijk
spikee
Berichten: 184
Lid geworden op: 26 okt 2011 22:54

Re: PrintNC bouw

Bericht door spikee »

Heb het in de simulatie gegooid voor de grap. Voor de doorbuiging /moment doen die end caps niet zoveel.
Jah het doet wel iets maar niet heel bijzonder. (Input 500n aan force op midden van koker met -15graden hoek/moment)

Simulatie met gevulde stalenkoker /alu profiel doet het meest. Gevuld of niet gevuld doet in de random vibration spectrum analysis ook niet bijzonder veel. Jah op bepaalde plekken <200hz is het de helft van een lege,maar verder niet heel bijzonder.

As is doen deze machines het echt wel aardig in alu en staal.l zeker voor het gewicht. Ga je er kilo's tegenaan gooien dan gaat je stijfheid en massa vaak snel omhoog. En bijbehorend extra stijfheid dus zwaardere cuts en hogere material removal rates.

Met de printnc pro single/double risers wordt de balk anders gemonteerd, dan heb je het moment direct op je hgw20 roller staan, dat zal ook flik schelen. Heb je meteen anti rotatie support.
https://wiki.printnc.info/en/mods/PNCPro

De krachten die op het geheel komen te staan zijn nogal afhankelijk van je frees parameters. Een tool als millalyzer geeft daar een goed inzicht op. Hier kan je ook meteen zien welke frequenties en op welke amplitude deze worden geïntroduceerd met een bepaalde frees, material en frees strategie.

Mbt het vullen laat de simulatie (Ansys) zien dat het niet zoveel uitmaakt of je het nu met graniet vult of met beton o.i.d. ik vermoed dat hier mogelijk een skin effect meespeelt. Al ben ik niet zo bekend met de literatuur hieromtrent. Lijkt vooral met stijfheid te helpen, waardoor je minder deflectie he t en dus minder snel chatter -> zwaardere cuts kan doen

De machine wordt beetje bij beetje geupgraded en zal min of meer direct staal en alu gaan frezen.
Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 10622
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: PrintNC bouw

Bericht door DaBit »

Simulatie is leuk als je het hele plaatje ziet. Realiseer je bijvoorbeeld dat de aangrijping per tand bij kleinere freesjes vaak maar 0,005-0,02mm/tand is. Als je constructie 0,025mm vibreert dan krijgt een tand niks te doen, en de volgende word zwaar overbelast.

Het gevolg is een relatief korte levensduur van je frezen, afbrokkelen van snijvlakken en breken. Maar voor de duur van een YouTube videootje snijd-ie keurig netjes, en zo niet dan krijgt de CAM de schuld.

Massa, stijfheid en demping is zinvol, dat weet iedere bezitter van een freesmachine. En het verschil tussen redelijk en 100x slechter presteren is vaak maar een paar stukjes ijzer en een investering van 5% van de bouwtijd.
Plaats reactie