CNC portaalfrees bouwen | Stalen frame met aluminium substraat

Alle in grote lijnen opgebouwde aluminium, stalen en houten cnc-machine`s

Moderators: audiomanics, Moderators

Plaats reactie
iKoenvd
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 jun 2020 19:30

CNC portaalfrees bouwen | Stalen frame met aluminium substraat

Bericht door iKoenvd »

Hallo allemaal,

Ik deel graag de voortgang van mijn zelfgemaakte CNC portaalfrees. Ik documenteer het proces ook op mijn YouTube-kanaal, Krafted by Koen. Hier is een overzicht van wat ik tot nu toe heb gedaan, inclusief links naar video's van het bouwproces.

Het bouwen van het Frame
De eerste stap was het construeren van het frame. Ik heb gekozen voor staal vanwege het gebruiksgemak en de betaalbaarheid. Mijn belangrijkste criteria voor het frame waren dat ik de machine met mijn palletwagen kan oppakken en verplaatsen, de ruimte onder de tafel te maximaliseren voor opslag, en dat hij door de deur van mijn werkplaats past. Daarnaast wilde ik de mogelijkheid hebben om een verticaal montagesoppervlak te hebben.

Om aan deze eisen te voldoen, heb ik het frame in twee delen ontworpen: de tafel met de vier buitenste poten en diagonale verstevigingen, en een binnenframe met de twee binnenste poten en dwarsbalken. Hierdoor kan ik een plaat op de dwarsbalken monteren opslag en tegelijkertijd dienen die dwarsbalken de machine mee op te pakken. Als ik hem ooit uit de werkplaats moet verhuizen, kan ik eenvoudig het binnenframe verwijderen. Ik moet hem namelijk door mijn werkplaatsdeur draaien en de middelste poten en dwarsbalken zitten anders in de weg.

Ik heb het staal op maat gezaagd besteld, wat het voorbereiden en lassen veel gemakkelijker maakte.

Als je geïnteresseerd bent, kun je de video hier bekijken:


Het Installeren van de Lineaire Geleiders
Met het frame klaar, ging ik verder met het installeren van de lineaire geleiders. Dit is een cruciale stap om genoeg precisie en een soepele werking te behalen. Ik wilde een machine bouwen waarbij ik niet afhankelijk ben van perfect gefreesde of geslepen montagevlakken, dus heb ik ervoor gekozen om geëxtrudeerde aluminium sleufprofielen als substraat te gebruiken. Ik heb de profielen aan het stalen frame bevestigd en uitgevuld om een recht en vlak montagesoppervlak voor de geleiders te creëren.

Om de rechtlijnigheid te meten, heb ik een simpel hulpstuk gemaakt om een pianosnaar als rechte referentie te spannen. Met deze opstelling kon ik de profielen nauwkeurig in het horizontale vlak uitlijnen totdat ze recht en vlak waren, en vervolgens afzonderlijk de geleiders in het verticale vlak aanpassen. Ik heb de ene kant op deze manier afgesteld en voor de andere kant heb ik de eerste kant gebruikt als referentie. Voor de brug- en Y-koetsen heb ik onderdelen laten lasersnijden uit 6mm dik staal, wat het lassen makkelijker en nauwkeuriger maakte. De brug zelf is gewoon een groot aluminium sleufprofiel.

Je kunt het volledige installatieproces hier zien:


Toekomstplannen
Om te zien wat voor soort projecten ik met deze machine wil maken, kun je mijn website bezoeken op kimenkoen.nl. In de toekomst zal ik het maken van deze projecten ook documenteren, dus mocht je dat willen volgen kun je abonneren op mijn YouTube-kanaal. Voel je vrij om opmerkingen achter te laten of vragen te stellen. Feedback en suggesties worden gewaardeerd. En hopelijk zijn deze video's en berichten nuttig en inspirerend voor je eigen project.

Dit project werd mogelijk gemaakt door de "makersregeling" van de Gemeente Breda.
spikee
Berichten: 278
Lid geworden op: 26 okt 2011 22:54

Re: CNC portaalfrees bouwen | Stalen frame met aluminium substraat

Bericht door spikee »

Mooie machine, veel plezier er mee!
Plaats reactie