Vorm inscannen voor cnc plaatwerk

Alle andere vragen over zelfbouw machine`s kunnen hier terecht.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6881
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Vorm inscannen voor cnc plaatwerk

Bericht door hugo stoutjesdijk » 13 mei 2019 20:35

frank schreef:
13 mei 2019 19:49
Je zou ook met twee van die trekdraad lengte meters kunnen werken. De draden komen samen in de aftastpen, de afstand tussen de encoders is bekend dus kunnen de aftastpunten eenvoudig berekend worden.
Dat is inderdaad een van de best uitvoerbare oplossingen, moet je leven met de beperking binnen 180 graden te blijven. Maar als je je opstelling simpel 90 graden kan roteren kun je in 4x de hele omtrek doen.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Jorn Hofman
Berichten: 15
Lid geworden op: 12 jan 2018 21:55

Re: Vorm inscannen voor cnc plaatwerk

Bericht door Jorn Hofman » 14 mei 2019 11:42

Erg mooi idee om 2 trekdraden hiervoor te gebruiken! Dit is voor ons mogelijk een uitkomst!
ik upload zo een simpele schets van het zijaanzicht van een mogelijke contour scanner.
Is dit inderdaad ook hoe jullie het in het hoofd hadden?

Ben benieuwd of er software beschikbaar is die van de gegenereerde coördinaten uit bijv. Exel een contour lijn in CAD kan genereren is iemand hier bekend mee?

Wanneer iemand toevallig deze trekdraden (in China) heeft gevonden voor een lage prijs (voor een accurate test versie) hoor ik het ook graag.

Erg bedankt voor alle ideeën!

Groeten Jorn

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6881
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Vorm inscannen voor cnc plaatwerk

Bericht door hugo stoutjesdijk » 14 mei 2019 11:55

Als je autocad of draftsight gebruikt, kun je zo een tekstblok in de commando regel kopiëren, dan hoef je alleen te zorgen dat de syntax foutloos is, maar dat moet in excel lukken.
Maar als je de gemeten punten in excel kunt krijgen kunnen ze ook gelijk in cad ingevoerd.

Code: Selecteer alles

pline 0,35.5
5,37
15,39
25,40.5
33.5,41.5
40,47.5
50,53
60,56
66.5,57
66.5,50
96,50
96,56
110,55
130,50
150,43.5
266.5,42.5
266.5,42
288,41.5
286.5,36
285,33.5
282,32
275,30
100,2
57,0
30,0.2
20,0.5
10,3.5
5,5.5
1,8
0,35.5

pline 0,0
0,18
5,19.5
20,21.5
40,23
60,24
80,24
100,24
120,22
288,2.5
288,0


Probeer bovenstaande tekst maar te kopiëren in cad....
(alles selecteren, CtrlC, en vervolgens CtrlV in de commando regel, en even zoom-all doen voor het geval je scan data buiten beeld ligt)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Jorn Hofman
Berichten: 15
Lid geworden op: 12 jan 2018 21:55

Re: Vorm inscannen voor cnc plaatwerk

Bericht door Jorn Hofman » 14 mei 2019 12:09

Wij gebruiken Siemens NX en SollidWorks

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6881
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Vorm inscannen voor cnc plaatwerk

Bericht door hugo stoutjesdijk » 14 mei 2019 13:33

Dan moet je even uitzoeken hoe je in SW een excel punten lijst kunt importeren. Iets met Inert curve door xyz points misschien, heb ik geen ervaring mee.
( maar ik zou lekker een tussenstap maken, en Draftsight (gratis) gebruiken)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

assink
Berichten: 1832
Lid geworden op: 03 mar 2009 09:06
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: Vorm inscannen voor cnc plaatwerk

Bericht door assink » 14 mei 2019 13:40

Dat moet ook kunnen in SW, je kunt excel wel koppelen aan een excel tabel. En je kunt ook tabellen in SW zelf maken als ik het me goed herinner.

DirkSchipper
Berichten: 688
Lid geworden op: 13 sep 2010 15:28
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Vorm inscannen voor cnc plaatwerk

Bericht door DirkSchipper » 14 mei 2019 14:21

hugo stoutjesdijk schreef:
14 mei 2019 13:33
Dan moet je even uitzoeken hoe je in SW een excel punten lijst kunt importeren. Iets met Inert curve door xyz points misschien, heb ik geen ervaring mee.
( maar ik zou lekker een tussenstap maken, en Draftsight (gratis) gebruiken)
Alof je het al honderden keren hebt gedaan Hugo.
Exact dat "Curve through xyz-points"!
Te vinden onder Insert > Curve > Curve Through XYZ Points.

Het is een tekst-bestand met de extentie ".SLDCRV".
Elke regel bevat 3 getallen (3 kolommen) met de X-, Y-, en Z-coördinaten.
De getallen hebben geen decimale komma, maar een decimale punt. Indien nodig. 12.0 mag, en 12 ook
De getallen op één regel worden gescheiden door een of meer spaties, of door een tab (beiden mogen zo uit mijn hoofd).
Alledrie de getallen zijn verplicht (ook als bv. de Z altijd nul is).

http://help.solidworks.com/2017/english ... n_file.htm

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6881
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Vorm inscannen voor cnc plaatwerk

Bericht door hugo stoutjesdijk » 14 mei 2019 17:59

DirkSchipper schreef:
14 mei 2019 14:21
Alof je het al honderden keren hebt gedaan Hugo.
Exact dat "Curve through xyz-points"!
Te vinden onder Insert > Curve > Curve Through XYZ Points.
Ik doe ongeveer m'n hele loopbaan al dit soort prutswerkjes, dus ik heb er wel een beetje gevoel bij welke functie's zoiets zouden moeten kunnen.
Hmm, misschien toch eens uitproberen, moet ik wel even Z0 coördinaten toe gaan voegen aan m'n bestaande bestandjes, dan heb ik weer een nieuwe uitdaging in notepad++ om CRLF als zoek er vervang argument te gebruiken, dat schijnt te kunnen maar lukt me op het moment dat ik het denk nodig te hebben nooit. En op andere momenten denk ik er weer niet aan om het uit te proberen.
Misschien is het nu het juiste moment. :mrgreen:
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6881
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Vorm inscannen voor cnc plaatwerk

Bericht door hugo stoutjesdijk » 14 mei 2019 18:10

Die 0 toevoegen in notepad was zo gebeurd. :mrgreen:
Curve in SW ging ook betrekkelijk simpel
import in autocad

Gallerij Link
import in SW
Maar of ik blij ben met het resultaat, misschien nog maar eens de opties bekijken. :lol:

Gallerij Link
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

DirkSchipper
Berichten: 688
Lid geworden op: 13 sep 2010 15:28
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Vorm inscannen voor cnc plaatwerk

Bericht door DirkSchipper » 15 mei 2019 08:28

Dit heeft mij toentertijd enorm geholpen met het maken van een DXF vanuit een plaatje : potrace
Meer te vinden in dit draadje.
Valkuil: als je een idioot hoge resolutie wil door een foto van pakweg 10000x10000 pixels te gebruiken gaat Potrace de fout in. 2000x2000 o.i.d. werkte bij mij prima.
Uitgangspunt is een (bij voorkeur) Z/W-foto.

Dit helpt de topicstarter natuurlijk voor geen meter (vorm zijwand van een busje).
Maar zou hij niet iets kunnen doen met een kruis-laser? De verticale lijn op de wand projecteren.
Die fotograferen onder een hoek (van bv. 45 graden).
Daar een DXF van te maken (met Potrace), en die dan 1-dimensionaal te schalen met 1,41 of zo ( 1/wortel(2) = 1/sin(45))?!

Foto bij voorkeur nemen met een fototoestel met een redelijke zoom functie. Max ingezoomd, van een zo groot mogelijke afstand, om vervorming tegen te gaan.
Laatst gewijzigd door DirkSchipper op 16 mei 2019 08:23, 1 keer totaal gewijzigd.

keesfrees
Berichten: 1756
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: Vorm inscannen voor cnc plaatwerk

Bericht door keesfrees » 15 mei 2019 22:34

DirkSchipper schreef:
15 mei 2019 08:28
Dit heeft mij toentertijd enorm geholpen met het maken van een DXF vanuit een plaatje : potrace
Meer te vinden in dit draadje.
Je geeft daar 2 keer dezelfde link, de 2e zal een andere moeten zijn ws.

DirkSchipper
Berichten: 688
Lid geworden op: 13 sep 2010 15:28
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Vorm inscannen voor cnc plaatwerk

Bericht door DirkSchipper » 16 mei 2019 08:23

2e URL aangepast ...

Plaats reactie