beginnen aan een cnc plasma machine

Alle andere vragen over zelfbouw machine`s kunnen hier terecht.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Diks
Berichten: 26
Lid geworden op: 21 jun 2015 15:45

beginnen aan een cnc plasma machine

Bericht door Diks »

is er ergens info over het bouwen van een cnc plasma machine
ben nu een beetje aan het tekenen geslagen hoe hij moet worden en soms loop ik tegen dingen aan
zo als wat voor een spoed de kogelomloop spindel moet hebben had er een gevonden met spoed van 5 en kan daar rechtstreeks de stappenmotor op? { nema 23 }
Gebruikersavatar
kawarider
Donateur
Berichten: 1675
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: beginnen aan een cnc plasma machine

Bericht door kawarider »

Dag Diks, zat over te vinden. Kogelomlopen kom je echter vrij weinig tegen bij een plasma vanwege de grootte van de tafel. Begin eens met wat je plannen/afmetingen zijn, watertafel ja/nee, welke bron, controller enz enz. Wat is je ervaring is misschien wel het best om mee te beginnen.
Diks
Berichten: 26
Lid geworden op: 21 jun 2015 15:45

Re: beginnen aan een cnc plasma machine

Bericht door Diks »

ja dat is wel handig die info :]
Nema23 425 Oz-in motor
TB6600 stappenmotor driver
mach3 besturing
Snij bereik is 1000x500 mm
heb al een onder frame getekend van 1400 mm bij 590 mm
ik ga snijden met water er onder
heb een HBM cut 40 amp die gaat tot 12 mm
BlueGTT
Berichten: 25
Lid geworden op: 14 okt 2019 23:34

Re: beginnen aan een cnc plasma machine

Bericht door BlueGTT »

Ben er zelf ook mee bezig.
Kogelomloop heeft weinig nut als je de tafel enkel gaat gebruiken als Plasmatafel, er komen veel minder krachten op je aandrijving als bij een frees.
Ik heb zelf een Openbuild OX, die gebruikt riemen (GT2) met getande poulies, voor de X en 2x Y assen, en dat werkt gewoon goed. Dat ze daar geen kogelomlopen gebruiken is puur kostenbesparing.
De Z as is wel een draadspindel, met een flexibele koppeling tussen stepper en draadspindel, deze is echter veel korter, en dus kostentechnisch nog interessant.

Waar je rekening mee moet houden is je controller, juist die heeft het met Plasma (HF storing, eventuele terugkomende spanningen vanaf je bron naar de controller etc) het veel zwaarder als bij een frees.
Heb zelf een CSMIO Ip-M en dat is (ondanks de gebrekkige, krom vertaalde en soms zelfs onjuiste handleiding) een controller waarbij de in- en uitgangen compleet galvanisch gescheiden zijn van de tafel, dus kun je nooit geen problemen krijgen met HF op je controller (al kun je wel stralingen oppikken via je bekabeling, bespaar daar dus ook niet op)

Verder is een THC eigenlijk onmisbaar ,z eker bij dunner materiaal wat kromtrekt kun je eigenlijk niet met een vaste Z hoogte toe.
Zelf heb ik dan ook nog eens een Ohmic Probe (van Robot3T uit Vietnam) die ervoor zorgt dat de toorts de Z kan 0-en.

Voor iedere doorsteek gaat de Z naar beneden totdat de snijkop net de plaat raakt (werkt met een stroomkring, als je snijkop de plaat raakt is er een verbinding , de Ohmic probe zit aan de ene kant aan de toorts, aan de andere kant aan de tafel cq het te snijden materiaal, raken ze elkaar gaat de Z op 0, en van daaruit gaat hij 3mm omhoog om door te steken, en zakt dan naar 1.5mm om te snijden. Hoe krom de plaat dus ook is, of trekt, hij controleert iedere keer zelf even, en stelt zelf dus de 0 opnieuw in.

Ben zelf nu inmiddels zover dat de tafel inclusief THC en Ohmic werkt, de Gcode samenwerkt met de ohmic, en dat ik kan beginnen aan proefsnedes om de kwaliteit/amperages en snelheden kan te bepalen. Wil echter nog wel de toortsbevestiging aanpassen, de toorts zit nu mechanisch star vast aan de Z as constructie, wil dit met wat magneten gaan maken, centrerend op 2 kogellagerkogels.
Als je nu namelijk tijdens bewegingen over de plaat een uitstekend deeltje raakt verschuift de plaat, of je loopt de kans dat de toorts afbreekt (aangezien ik een Binzel Abiplas Machinetoorts gebruik die meer kost als de Soldatech 70A bron is dat zonde)

Bedoeling wordt om op het aluminium frame een stalen grondplaat van 5mm dikte te schroeven, met verzonken kop inbus.
In deze plaat komen een X aantal neodymium magneten, diameter 10mm, dikte 5mm die een plaat aantrekken van hetzelfde formaat, waarop de toortshouder geschroefd zit.
De uitlijning van beide platen komt van 2 of 3 kogels uit een lager die half verzonken liggen in de grondplaat, met corresponderende boringen in de contraplaat.
Op de Z as assemblage komt een NPN benaderingschakelaar, die een lipje op de contraplaat ziet. Als de toorts dan iets raakt zal de contraplaat loskomen van de grondplaat, en dan ziet de NPN sensor geen metaal meer, en valt dus uit. Deze sensor zit op de Z Limit, als het signaal wegvalt stopt de machine direct, en de toorts gaat ook uit. Schakelaar staat op "Active Low" , dus als er ooit een kabelbreuk of iets voorkomt zal de machine niet werken (beter dat, dan dat de schakelaar bij een crash uiteindelijk niet blijkt te werken)
Diks
Berichten: 26
Lid geworden op: 21 jun 2015 15:45

Re: beginnen aan een cnc plasma machine

Bericht door Diks »

Dankjewel voor deze info
Was zelf al vlink aan het tekenen geslagen tot ik gisteravond deze voorbij zag komen
Langmuir system dus ben alles opnieuw aan het tekenen maar dan net iets groter
BlueGTT
Berichten: 25
Lid geworden op: 14 okt 2019 23:34

Re: beginnen aan een cnc plasma machine

Bericht door BlueGTT »

Vergis je niet, je bent met een plasmatafel die je niet gaat gebruiken om ook mee te frezen meet tijd kwijt met de electronica/het besturingsgedeelte als met de mechanische kant.
Plaats reactie