0 punt problemen.

Alle andere vragen over zelfbouw machine`s kunnen hier terecht.

Moderator: Moderators

Goudgele
Berichten: 524
Lid geworden op: 21 jul 2020 12:56

Re: 0 punt problemen.

Bericht door Goudgele »

Haha dat valt reuze mee hoor. Zat anderen hier die veel meer weten. Ik kom net kijken ;-)
Maar hopelijk is de uitleg ook enigszins te begrijpen voor iemand die het aan het leren is
Tonybryden
Berichten: 945
Lid geworden op: 29 mei 2015 15:44
Locatie: nijmegen
Contacteer:

Re: 0 punt problemen.

Bericht door Tonybryden »

Ik ben zeker goed geholpen in dit topic.
Ik ga in de middag weer wat oefenen en wat dingen uit proberen, daar leer je het meeste van👍
Tonybryden
Berichten: 945
Lid geworden op: 29 mei 2015 15:44
Locatie: nijmegen
Contacteer:

Re: 0 punt problemen.

Bericht door Tonybryden »

In het begin van de cnc hobby ging ik altijd met mijn problemen naar dabit.
Dabit beheerst ook alle kennis op dit gebied.
Alleen als ik dan zelf weer iets had kreeg ik het niet opgelost doordat dabit het meestal wel fikste 😀.
Nu probeer ik met behulp van het forum alles eerst zelf te doen en in uiterste geval maar weer dabit om hulp vragen.
Zo zijn er vele hier op het forum wie graag andere helpen.
En in deze drukke tijden vind ik dat een flinke pluim waard.
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 11624
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: 0 punt problemen.

Bericht door Arie Kabaalstra »

Ik hanteer al jaren het credo: "Leren is leuk, anders was ik wel dom gebleven"

Wat het homen en dergelijke betreft:

Ik weet niet hoe het met Mach is, maar in EdingCNC heb je 2 opties.. Referentieschakelaars monteren, en die gebruiken om te refereren (homen), of geen referentieschakelaars monteren, en refereren op een bekend punt.

de eerste optie behoeft geen verdere uitleg neem ik aan, je start op, geeft de opdracht om te refereren, de machine beweegt naar de schakelaars, en legt dan de machinecoordinaten vast.

Mijn machines hebben nog altijd geen referentie schakelaars, maar op de Freesbank is de linkeronderhoek van de tafel mijn XY referentie, en de bijna hoogste positie in de Z as de referentie voor z (daar zit wel een schakelaar , een microswitch, maar die is nog niet aangesloten, de hoorbare "klik" is mijn signaal)
Als ik klaar ben, "Parkeer" ik mijn machine op die positie, de volgende sessie referereer ik op die positie, en kan ik verder.
Zolang ik geen stappenverlies heb, gaat dit gewoon goed.
Ik kan die positie makkelijk terugvinden, door gewoon mijn machine er naartoe te joggen, pennetje in de spantang, gelijk zetten met de linker onderhoek van de tafel, radius opschuiven, z-as omhoog.. klaar..

we gebruiken de termen "homen" en "Refereren" door elkaar, ik geef zelf de voorkeur aan de term "Refereren".

Je referentie punt is niet noodzakelijk X0, Y0, Z0, (A0), het kan elke willekeurige coordinaat zijn, op mijn Draaibank is het referentie punt X57.5, Z0, waarom X57.5?.. omdat Machinecoordinaat X0 dan op de centerlijn valt met de boring voor binnendraai gereedschappen, hetgeen betekent dat een boortje altijd gereedschapoffset X0 heeft.. (je hoeft een boor dus nooit in X te kalibreren)

Voor Freesbanken is het meestal wel X0, Y0, Z0. En als je dat punt linksonder hebt liggen, dan zijn alle X en Y machinecoordinaten positief, en Z is Negatief, tot -slag Z.

Op het moment dat je de machine gerefereerd hebt, "weet" de machine waar ie "staat" op dat moment, ergo we hebben het referentiepunt, en daarmee de begrenzing van de machineverplaatsingen vastgelegd, immers het verplaatsingsbereik ten opzichte van het referentiepunt is vastgelegd in de setup van de machine.

(Voor mijn Freesbank geldt Referentie punt X0, Y0, Z0, Limieten X280, Y140, Z-155, dus vanuit het referentiepunt kan de tafel 280 mm naar links, 140 mm naar voren, en de kop kan 155 mm naar beneden (Ik heb een kolom machine, en geen portaal dus de asbewegingen zijn omgekeerd tenopzichte van die van een portaal.. waar je de kop beweegt, en niet de tafel)

De machine weet dus nu waar het referentiepunt is, en tijdens de bewerkingen en bewegingen, hoeveel ie elke kant op kan bewegen.
Ten opzichte van dit punt worden alle verplaatsingen berekend, de coordinaten die weergegeven worden zijn de Werkstuk Coordinaten, die ook worden verrekend ten opzichte van het referentiepunt.
een werkstukcoordinatensysteem (G54 tm G59.3) heeft dus een Offset ten opzichte van het referentiepunt.
Hoeveel dat is, is eigenlijk niet belangrijk.. dat het er is, wel..

met het "nullen" van een werkstuk, bepaal je feitelijk die Offsets in alle assen, en leg je deze vast, zodat je het werkstukcoordinatensysteem van je keuze daar neerlegt waar het moet liggen voor het bewerken van het onderdeel dat je op de machine hebt liggen..

Bij Mach3 staat het actieve werkstuknulpunt rechtsboven in het scherm, daar staan een aantal actieve G-Codes, en het werkstuknulpunt is daar één van..
Grafjan
Berichten: 658
Lid geworden op: 16 aug 2018 23:01
Locatie: Tilburg

Re: 0 punt problemen.

Bericht door Grafjan »

Ik neem aan dat je met de Z as wel weet waar hij moet beginnen, anders word het wel heel link. Met de X en Y as komt eigenlijk op hetzelfde neer.
Spanen maak je, het werkstuk hou je over!Dus wat ik maak kan rechtstreeks de schrootbak in.
Tonybryden
Berichten: 945
Lid geworden op: 29 mei 2015 15:44
Locatie: nijmegen
Contacteer:

Re: 0 punt problemen.

Bericht door Tonybryden »

Is me nu duidelijk Arie.
Grafjan ik weet het met de z as😀.

Het lukt me nu prima , heb net wat sier lijsten getekend voor een poppenhuis en gemaakt op de plaats waar ik dat wilde.
Het werkt perfect.

Nu komt het volgende om werkend te krijgen.
Xhc WHB04B Cnc Mach3 Handwiel Draadloze Mach3 .
Daar moet ik nu aan werken.
Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 10703
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: 0 punt problemen.

Bericht door DaBit »

Tonybryden schreef: 05 aug 2022 09:32 In het begin van de cnc hobby ging ik altijd met mijn problemen naar dabit.
Dabit beheerst ook alle kennis op dit gebied.
Alleen als ik dan zelf weer iets had kreeg ik het niet opgelost doordat dabit het meestal wel fikste 😀.
Ik moest wel, want ik moest eerst zelf door zien te krijgen waar ik mee te maken had omdat ik het ook voor het eerst zag. Vectric, Mach3, allemaal onbekend voor me :lol:

Ik moet eerlijk bekennen dat ik je topic niet doorgelezen heb :oops:
Maar als ik je een keer zelf moet laten spartelen om 3 milliseconden voor het echt mis gaat in te grijpen dan weet je me te vinden :lol:
Tonybryden
Berichten: 945
Lid geworden op: 29 mei 2015 15:44
Locatie: nijmegen
Contacteer:

Re: 0 punt problemen.

Bericht door Tonybryden »

Jaja dat zweten heb ik wel gedaan laatste paar dagen🤣.
Maar alles komt op zijn plaats nu.
Is ook leuker om het zelf te proberen op te lossen.
Daar leer ik het meeste van.
Bij jou is het meer ouwe hoeren en lachen ,en opeens is het klaar en heb ik niks gezien of geleerd😀
Plaats reactie