MPCNC aansturingsproblemen

Alle andere vragen over zelfbouw machine`s kunnen hier terecht.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
FigTreeDoc
Berichten: 2
Lid geworden op: 25 feb 2023 23:50

MPCNC aansturingsproblemen

Bericht door FigTreeDoc »

Hallo,

Ik heb via mp een MPCNC op de kop getikt wat word aangestuurd door een arduino MEGA 2560 met (volgens mij) een ramps shield en LCD scherm.
Oud gebruiker had het programma ESTLCAM gebruikt om het aan te sturen dus ik dacht ik begin daarmee.
ESTLCAM gaf aan dat ik software moest updaten o.i.d. echter toen ik op de knop van updaten drukte begon het LCD scherm te piepen (alle kinderen wakker). Ik heb de software (of sketch?) waarschijnlijk verpest, na 3 avonden proberen is het mij gelukt om er een nieuwe sketch op te zetten.

Sindsdien heb ik GRBL kunnen installeren en ook marlin geprobeerd (dit zat er volgens mij oorspronkelijk op).
UGS, laat zien dat de CNC met GRBL en/ of Marlin goed verbonden is. Echter als ik de X, Y of Z as wil bewegen gebeurt er niets.
Als ik geen stroom op het apparaat zet en de frees een kant op beweeg gaat het scherm wel aan door de opgewekte stroom van de stappenmotor.

Heeft iemand enig idee wat ik zou kunnen proberen om het apparaat werkzaam te krijgen? Als ik meer informatie moet laten zien of foto's, laat maar weten. Ik heb er namelijk nog niet (geen) verstand van. ;)

Met vriendelijke groet,


Michiel
hfjbuis
Donateur
Berichten: 2587
Lid geworden op: 13 feb 2017 00:26
Locatie: Hoensbroek

Re: MPCNC aansturingsproblemen

Bericht door hfjbuis »

Op mijn Artillery 3d printer zit Marlin en een display. Als ik daar een USB kabel in prik, gaat het ding uit. Zoiets staat ook in de gebruiksaanwijzing. Updaten van de firmware gaat dan ook alleen als je het display eraf haalt. Gelukkig hoeft daarvoor dat hele ding alleen maar uit elkaar en dus draai ik nog steeds met de versie die erop stond. Ik heb ook geen reden om die te vervangen, hij loopt super.

De hardware kan gemaakt zijn voor een bepaalde grbl versie. Op een Mega bord met een Ramps shield draait grbl-mega alleen als die gecompileerd is (compiler settings) voor het RAMPS shield.

Maar Marlin is, voor zover ik weet, alleen bedoeld voor 3D printers.

Behalve de firmware, heb je ook de bijbehorende settings nodig. Na een grbl update, worden de settings meestal gewist.

In deze link staat hoe je een MPCNC met display en Marlin kunt installeren.https://www.youtube.com/watch?v=Vljd9lJXu0E

Misschien helpt deze info over MPCNC, Marlin en Estlecam.https://reprap.org/forum/read.php?131,856560
Zonder verandering geen verbetering. Soms is niets meer veranderen al een verbetering.
FigTreeDoc
Berichten: 2
Lid geworden op: 25 feb 2023 23:50

Re: MPCNC aansturingsproblemen

Bericht door FigTreeDoc »

Bedankt voor de reactie!

Had het filmpje https://www.youtube.com/watch?v=Vljd9lJXu0E inderdaad gezien, alle stappen uitgevoerd. Display werkt precies zoals het filmpje alleen geen beweging op de CNC.

Ook alle versies van GRBL geïnstalleerd die ik heb kunnen vinden, UGS vind de controller en zegt dat het goed geïnstalleerd is. Alleen als je de CNC via UGS probeert te bewegen, gebeurt er niets.

Als ik de CNC handmatig beweeg gaat het display en de ventilator aan. Als ik de CNC aansluit op het lichtnet gaat alleen het display aan en niet de ventilator. kan het dan zijn dat de Arduino verkeerd is aangesloten?

Iemand enig idee wat ik verkeerd doe?

Als ik meer informatie moet aanleveren, laat het maar weten :)
hfjbuis
Donateur
Berichten: 2587
Lid geworden op: 13 feb 2017 00:26
Locatie: Hoensbroek

Re: MPCNC aansturingsproblemen

Bericht door hfjbuis »

Als ik de CNC handmatig beweeg gaat het display en de ventilator aan.
Als de stappen motoren draaien, leveren ze stroom op de voeding. Dat is normaal geen probleem als de voeding werkt. Het ramps bord wordt gevoed met 24V. Mogelijk dat de 24V niet aanwezig is. Dat kun je meten met een multimeter.

Heb je dat ding werkend gekocht en ook zien werken?

Haal het display eraf en installeer de grbl-mega versie gecompileerd voor een ramps shield. Als het een standaard Mega en Ramps bord is, zal er beweging in de motoren moeten komen.

Als je er zelf niet uitkomt, heb je iemand nodig die het zaakje aan de gang kan helpen. Geef in je profiel aan waar je (ongeveer) woont, misschien krijg je een reactie van iemand uit de omgeving.

Je kunt ook met het hele ding naar mij komen, dan kijken we er samen naar. Ik woon echter in Hoensbroek (limburg) en er is geen garantie op success. Bovendien staat mijn hok al helemaal vol dus erg lang verblijven kan dat ding niet.
Zonder verandering geen verbetering. Soms is niets meer veranderen al een verbetering.
Plaats reactie