Verder leren of werken?

Gewoon even offtopic praten over van alles en nog wat.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
joopbos
Donateur
Berichten: 911
Lid geworden op: 12 mar 2008 19:34
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Verder leren of werken?

Bericht door joopbos »

Ja mooi he een werkplaats op 70 meter boven de grond. Prachtig uitzicht over Rotterdam. Het is bedacht in 1967 ten gevolge van een bezuinigingsronde. Maar dat is een verhaal apart. :mrgreen:
De reden dat je bij de LIS bent weggegaan kan ik goed voorstellen. Ik heb veel collega's gehad die van de LIS kwamen, opgeleid in de 60 - 70 er jaren. Toen kregen ze 30 uur praktijk in de week en moesten 3 avonden en de zaterdagochtend naar school voor de theorievakken. De afgelopen 20 jaar de nodige stagiaires van de LIS meegemaakt. Dat zag er steeds minder opgewekt uit.
ruudvd
Berichten: 31
Lid geworden op: 03 jun 2014 19:56
Locatie: —-

Re: Verder leren of werken?

Bericht door ruudvd »

Ik zit momenteel op het hbo mechatronica, na een mbo opleiding wtb. Ik had persoonlijk na het mbo niet het idee dat ik klaar was met leren omdat ik toendertijd naar de tekenkamer wou omdat ik niet alleen dingen wou maken die anderen bedacht hadden en daar waren vooral hbo'ers gewenst. Momenteel loop ik stage op kantoor en mis de praktijk wel, dus mn gedachtes zijn wel weer veranderd.
Nu is het hbo vooral leren leren, vooral met mechatronica ben je breed maar totaal niet specialistisch.
Door de nieuwe studiefinancierings regeling wordt de stap bij sommige misschien wel groter om door te studeren.
Je hebt met mbo een goede praktische basis, maar om waarom je dingen doet en dit onderbouwen leer je vooral op het hbo.
Mocht je naar het hbo gaan kan de wiskunde pittig zijn (was bij mij zo), maar ook een hoop vakken zijn makkelijker door je praktische denkwijze. Ook kun je hilarische momenten meemaken in de praktijk met mensen die weinig praktische ervaring hebben (havo mensen) :lol:
Uiteindelijk komt het er op neer dat je vooral moet doen wat je leuk vindt en is een salaris minder belangrijk.
Jensorie
Berichten: 731
Lid geworden op: 27 aug 2008 22:44

Re: Verder leren of werken?

Bericht door Jensorie »

Joop, ik hoor inderdaad ook veel verschillende verhalen over de LiS. Waar ik mij nog altijd ontzettend druk om kan maken is dat veel bedrijven enkel mensen van de LiS willen. Inmiddels al 4 bedrijven aardig voor het blok weten te zetten door achteraf pas te vertellen dat ik helemaal niet van daar kom, en gewoon uit de leerfabriek uit Amsterdam kom.
Net als dat bedrijven op hun site zetten dat leerlingen van andere scholen niet hoeven te proberen om een stageplaats te vinden, enkel de LiSsers. Ik noem geen namen, maar een bepaalde afdeling in Rotterdam heeft dat ook op haar site staan :roll: :mrgreen: (uiteindelijk was ik meer dan welkom hoor)


Ruud,

Ik heb de komende 6 maanden bijles in wiskunde B, waardoor ik op een wat gelijker niveau in hoop te stromen.

De stufi is inderdaad veranderd, maar voor zover ik kan zien veranderd er niks, basisbeurs van 75 euro verdwijnt alleen. En de aanvullende beurs moet je terug betalen als je je studie binnen 5(?) jaar niet haalt. Als dit wel zo is dan wordt het omgezet naar een gift.
Niet meer dan logisch, ben iig niet van plan "de eeuwige student" uit te hangen.

Jens
DirkSchipper
Berichten: 828
Lid geworden op: 13 sep 2010 15:28
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Verder leren of werken?

Bericht door DirkSchipper »

Zo ongeveer alle argumenten om door te leren zijn al wel gegeven door mijn voorgangers.
Tegenargumenten zijn er eigenlijk nauwelijks.

Nog een argument om door te leren die ik hier nog niet heb gezien:
Meer en meer maakwerk verdwijnt naar zgn. lage-lonen-landen.
Hoe lang dat nog doorgaat ... wie zal het zeggen.

Ontwerpwerk lijkt voorlopig die dans nog wat te ontspringen (alhoewel ... hier en daar ...).
Maar ja, tis wel papier- en beeldschermwerk, ipv. boren/schroeven/frezen/lassen/....

Succes met je keuze.
Dirk

Oh ja:
Ik heb zelf de HEAO in deeltijd (=eufemisme voor avonduren) gedaan.
Dat is gelukt door de support van een lieve vrouw die 4 jaar lang alle taken thuis op zich nam (en we hadden beide een full time baan).
Zonder die support vraag ik me af of ik het had volgehouden ...
John Sellis
Donateur
Berichten: 499
Lid geworden op: 10 mar 2014 13:09
Locatie: genemuiden

Re: Verder leren of werken?

Bericht door John Sellis »

Heb zelf alleen de basisschool afgemaakt. Heb 2.5jaar nog geprobeerd om naar de mbo (metaal/elektro) te doen maar zonder succes. Praktijk les waar je niks aan hebt en verouderde les matrialen. Kapotte cnc machines en ongeintresseerde leraren.

dus op mijn 17 ging ik van school. Toen heb ik bij verschillende bedrijfjes gewerkt. uiteindelijk bij metaal bedrijf (Breman Machinery) terecht gekomen daar alle mig/mag diploma's (niv 4) en tig (niv3). Daar nog 2 jaar gewerkt en met een boel gezeur daar weggegaan. Daarna nog 1 jaar (afval)vrachtwagen monteur geweest (bij Rova).

Al die tijd had ik al een knutselschuurtje (150m2 :mrgreen: ). Alleen daar had ik een buurman die probeerde mij met alles wat hij kon mij zwart en slecht te maken (is hem uiteindelijk gelukt). Dus problemen met belasting en later met politie.

Daarna was het logische om me maar in te schrijven bij de KVK zodat hij niet meer kon zeuren. Nadat ik mij 1 week had ingeschreven belde een oude bekende mij en vroeg of ik niet met hem mee kon op de klus. Dus dezelfde dag nog ontslag genomen.

Zeker 2 jaar mee geweest (voor 35euro per uur bruto) dus dit was een leuk opstapje met weken van 70uur.

Toen kwam ik op een dag een cnc plasmasnijder tegen en gezien we op het werk vaak snijwerk nodig waren heb ik de machine gekocht. zie hier mij topic: http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=10519

Nu doe ik de hele dag snijwerk en kan ik een goede boterham van eten! Ondanks ik geen niet echt een opleiding heb gehad.

Dus probeer maar te zeggen als je handig bent, dan komt het werk je bijna zo aanwaaien. Bij mij gaat het vooral dat de mensen mij kennen en weten wat ik kan. Daardoor kan ik een goed uurloon vragen en komt mijn werk vanzelf binnen....
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Donateur
Berichten: 13539
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Verder leren of werken?

Bericht door Arie Kabaalstra »

Dus probeer maar te zeggen als je handig bent, dan komt het werk je bijna zo aanwaaien. Bij mij gaat het vooral dat de mensen mij kennen en weten wat ik kan. Daardoor kan ik een goed uurloon vragen en komt mijn werk vanzelf binnen....
Dat kan ik bevestigen.. 'k heb dan wel (uiteindelijk) mijn school afgemaakt.. dus basisschool, LTS, MTS tot het tweede jaar , Dienstplicht, werk.. MTS afgemaakt.. 2 Lasdiploma's en mijn NEN-EN 287 Certificaat gehaald, gereedschapmaker geworden.. Cursus Stans en vormtechniek voor Constructeurs gedaan, en een Cursus EdgeCam Solids frezen erachteraan.. verder intern opgeleid tot CNC draaier en CNC Frezer.. hier op CNC Zone Heel veel geleerd.. en mezelf van uit modelbouwhobby bekwaamd in het maken van kleine onderdelen..

Nu?.. Horlogefabrikant.. werk voor enkele Nederlandse merken.. maak Titanium kasten, wijzers, wijzerplaten, doe modificaties aan uurwerken, maak gereedschappen voor horlogemakers doe Engineering voor horlogemerken.. kortom.. divers werk.. en een volle orderportefeuille.. 'k heb zelfs een "wachtlijst"..

Hoe je je kennis opdoet.. is minder belangrijk.. wat je met die kennis doet.. dat is heel belangrijk..
Bedrijven zijn "papiertjesgeil".. bij mijn eerste werkgever moest ik nieuwe collega's inwerken.. zij hadden wel een MTS diploma.. ik niet.. zij kregen meer salaris.. terwijl ik ze alles moest leren.. desgevraagd vertelde mijn directeur me dat ik er geen geld bij kreeg, omdat ik dat papiertje niet had.. nog dezelfde avond ingeschreven op de MTS.. en een Jaar later ging ik weg.. en werd ik van Constructiebankwerker in eén klap gereedschapmaker..

Papieren staan wel goed op je CV.. maar zorg er dan ook voor dat je wat aan die papieren hebt..
Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 6016
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Verder leren of werken?

Bericht door Sven »

Ik stoor me ook al bijna heel mijn afgestudeerde leven aan de diploma-gerichtheid van bedrijven.
En heb dus ook nooit een baan kunnen vinden.

Een diploma maakt het selectieproces voor bedrijven makkelijker. Maar de meeste bedrijven lijkt het vooral dommer te maken.
"Geen diploma? Dat kan nooit wat wezen."

Als je daar doorheen wilt prikken dan moet je wat kunnen laten zien wat ze begrijpen.
Dat vraagt een klinkend cv en dat heb je waarschijnlijk nog niet als je net van school komt.

Maar na lange tijd werk naar het buitenland verplaatsen wordt er inmiddels ook weer werk terug gehaald naar NL, omdat het hier toch beter lukt.
Philips maakt zijn scheerapparaten inmiddels weer in NL.

Ik denk dat we als land er veel aan hebben om dat hele kenniseconomiegedoe flink af te zwakken en meer aandacht aan techniek te geven.

We hebben zat potentie om helemaal niets te hoeven importeren, behalve ijzererts, zeg maar.
350 kilo 1250x1250 aluminium portaalfrees:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481
Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 11041
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Verder leren of werken?

Bericht door DaBit »

Sven schreef: Maar na lange tijd werk naar het buitenland verplaatsen wordt er inmiddels ook weer werk terug gehaald naar NL, omdat het hier toch beter lukt.
Nou, dat kan ik nou ook weer niet met droge ogen beweren :lol:
Maar feit is dat een machine-uur in China niet veel minder kost dan een machine-uur hier, uitgaande van vergelijkbare kwaliteit machines en dat heen en weer sturen van goederen kost ook veel tijd en geld. Handjes zijn hier wel echt heel veel duurder.

Ingenieurs zoals ik doen dus hun uiterste best om die handjes eruit te werken. Wel vervelend voor mensen op de productievloer..
De belangrijkste wet in de wetenschap: 'hoe minder efficient en hoe meer herrie, hoe leuker het is'
michel pet
Berichten: 1230
Lid geworden op: 18 jan 2012 22:43
Locatie: bovenkarspel
Contacteer:

Re: Verder leren of werken?

Bericht door michel pet »

Ingenieurs zoals ik doen dus hun uiterste best om die handjes eruit te werken. Wel vervelend voor mensen op de productievloer..


gooi dan de schoolen ook maar dicht en dan wordt het tijd voor robot loon belasting.

kijk wat iemand kan en wat i geleerd heeft in de praktijk leer je veel meer en sneller .
papier denkers er uit en aan het werk schoppen.

er zijn nog zo veel dingen die ik beet wil pakken maar niet doe van wegen al die domme regels dat blokkeert dit land.
voor beeld als je nu zelf een auto ombouw naar elektrisch rijden kom je meer regels tegen dan het groen denken waard is.
led niet op me taal ben woordt blind . hulp op afstand via skype michel.pet
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Donateur
Berichten: 13539
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Verder leren of werken?

Bericht door Arie Kabaalstra »

We hebben zat potentie om helemaal niets te hoeven importeren, behalve ijzererts, zeg maar.
da's waar.. maar die hele "kenniseconomie-bubble" heeft de maak industrie behoorlijk uitgedund hier.. Nederland had ooit een vliegtuigindustrie.. Koolhoven en Fokker, Daf bouwde vrachtauto's en personenauto's we bliezen ons partijtje mee in de Formule 3 met een DAF notabene!..

er werd vroeger van alles gemaakt in Nederland.. grote zeeschepen, jachten, auto's electronica, Machines.. noem het maar op.. Alleen Hembrug bestaat nog..

in mijn optiek heeft Nederland nog steeds de potentie om het "Zwitserland" van Noord-Europa te zijn.. Hoogwaardige machinebouw, Electronica we hebben het in het verleden gedaan.. veel kennis is nog aanwezig.. dat moeten we weer eens gaan omzetten in tastbare producten.. inplaats van "contracten" waar alleen de hoge heren van profiteren.. met het in-en verkopen van kennis..

Bedrijven zouden meer moeten kijken naar wat iemand kan.. niet naar welke diploma's iemand heeft.. 't is alleen lastig met "starters" op de arbeidsmarkt.. de schoolverlaters.. die hebben immers nog geen aantoonbare ervaring.. vroeger was dat anders.. je ging naar een bedrijfsschool.. je leerde het vak in de praktijk.. en als je geslaagd was.. had je meteen een baan.. veelal voor't leven..

Ik heb een leraar gehad op de MTS.. die als "14 jarig knaapje" zoals hij het zelf noemde op de bedrijfsschool begon op een rotterdamse scheepswerf.. vanuit de grofsmederij heeft ie zich op kunnen werken tot hoofd-tekenkamer.. helaas ging de werf "ten onder" en ging ie daarom het onderwijs in.. 't was een vreselijke "pietje precies".. maar dat betekende dat je 't vak wel leerde bij em.. iets waar ik nog steeds plezier van heb..
Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 11041
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Verder leren of werken?

Bericht door DaBit »

michel pet schreef:gooi dan de schoolen ook maar dicht en dan wordt het tijd voor robot loon belasting.
Die scholen juist niet. Die zouden van mij ook een aardig eindje pittiger mogen. Wat schoolverlaters interessant maakt is de potentie die erin zit, en in ieder geval niet wat ze op school geleerd hebben.

Maar verder: wat moet je dan?
'Dag lieve potentiele klant, natuurlijk doen we graag de productie en doorontwikkeling hier in plaats van ver weg. Ik weet dat het in China $20 totaal kostte. Maar hier kost het 20 euro aan onderdelen en 75 euro aan arbeidsloon. Maar dan doet de boot er tenminste geen 6 weken over, mooi toch? Wanneer kunnen we beginnen?'

Ja, dat werkt echt hoor...

Wil je dat klaarspelen, dan moet je dus met een pakket aankomen dat zodanig goed is dat het de meerprijs waard is (en daar heb je die knappe koppen met een goeie opleiding achter de rug voor nodig, al is een flutprodukt met goede service ook een goed pakket), of je moet de meerprijs zien te beperken door de productie slim aan te pakken. Een VMC in NL is net zo snel als eentje in verweggistan hoor. Kost wel wat meer omdat je hier je afval niet in de oceaan mag kieperen en de mensen die ermee werken moeten blijven leven enzo, maar een wereld van verschil is het toch niet als je appels met appels vergelijkt.
kijk wat iemand kan en wat i geleerd heeft in de praktijk leer je veel meer en sneller .
Dus jij dacht dat als je ergens solliciteert dat ze stoppen na het kopje 'opleidingen' en niet de rest lezen, zowel de geschreven text als tussen de regels door?
al die domme regels dat blokkeert dit land.
En dat gegraai van de roverheid helpt ook niet mee :lol:
Arie Kabaalstra schreef: er werd vroeger van alles gemaakt in Nederland.. grote zeeschepen, jachten, auto's electronica, Machines.. noem het maar op.. Alleen Hembrug bestaat nog..
D'r word stiekum nog behoorlijk wat gemaakt hier in NL hoor. Rij voor de gein maar eens over een willekeurig industrieterrein heen. Haal de logistiek en handelstoko's weg, en je houd nog steeds veel over.

't is alleen meer '5000 medische wondertjes per jaar' in plaats van '20 miljoen telefoontjes per jaar'.
De belangrijkste wet in de wetenschap: 'hoe minder efficient en hoe meer herrie, hoe leuker het is'
assink
Berichten: 2485
Lid geworden op: 03 mar 2009 09:06
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: Verder leren of werken?

Bericht door assink »

Hmm, heb hier behalve m'n diplomas ook ervaring op staan.
Ik kom zelf van een boerderij op hobbyschaal, en dat vind ik echt wel relevant om te vermelden op m'n CV, net als mijn hobby's waaronder metaalbewerken.
Bij bijna alle sollicitaties die ik gehad heb in de afgelopen jaren werd hier echt wel op in gegaan.
En dit werd ook positief ervaren.

Heb een andere HTSer ex-collega flink onderuit zien gaan met 5 jaar detachering ervaring. Heeft altijd in de detachering gewerkt, dropte na een periode een pakket tekening op een bureau en ging op naar de volgende klus.
Heeft nooit z'n fouten op moeten lossen, of z'n producten in het echt gezien. Toen hij op een producerend bedrijf terecht kwam viel 'm dat niet echt mee :lol:
Plaats reactie