Tool wisselen tijdens het frezen

Nederlandse CNC controller op basis van de usb poort of Ethernet.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
carlo
Berichten: 257
Lid geworden op: 04 okt 2009 12:33
Locatie: Diepenbeek België
Contacteer:

Re: Tool wisselen tijdens het frezen

Bericht door carlo » 15 jan 2018 13:38

goeiemorgen

zo doe ik het ook

eerst X/Y nulpunt van het werkstuk bepalen
dan frees inmeten
dan Z 0 werkstuk bepalen
en bij elke wissel dan nog enkel frees inmeten
heb 2 tasters 1 vast op de tafel voor freeslengte meting 1 los om Z 0 te bepalen
als ik nu een zeer hoog stuk heb dat ik niet automatisch kan inmeten zeg ik dat gewoon in fusion en deze roept dan een andere sub op zo dat ik manueel Z 0 kan bepalen
heb enkele subs gemaakt in de user_macro van edingcnc en in fusion enkele properties aangemaakt
nu is enkel een vinkje zetten en de juiste code wordt geschreven

mvg
carlo

sbos
Berichten: 22
Lid geworden op: 14 nov 2010 16:46
Locatie: Alphen aan den Rijn
Contacteer:

Re: Tool wisselen tijdens het frezen

Bericht door sbos » 15 jan 2018 17:06

Beste Carlo,

Bijgevoegd zijn twee macro's die dat doen wat jij graag wilt. Deze heb ik herschreven aan de hand van de bestaande versie van usbcnc zodat je een semi automatische handmatige toolwissel kan doen.
De macro kan nog worden geperfectioneerd, maar heb er op dit moment geen tijd voor. De werking zoals het moet maar de macro onderbreken met cancel is nog niet zoals het moet zijn. De software denkt dan dat er een toolwissel is geweest wat nog niet is. Het programma zou moeten stoppen.
Met dit in het achterhoofd kun je ermee leven of zelf aanpassen naar jou behoefte.

de macro.cnc is de standaard macro van usbcnc waarbij de picktool is aangepast naar een usermacro die in user_macro.cnc staat.
stel in usbcnc de toolchange optie in. Kalibreer de spindel en de calibratie tool zoals beschreven in de handleiding van usbcnc.
Zelf gebruik ik de collet zonder tool als calibratie toollength.

In de software waar je de toolpaden mee genereerd vectric, fusion360 enz. moet je ook de toolchange optie aanzetten zodat M6T# actief wordt.

wat gebeurt er nu .
Als de paden zijn gegenereerd waarbij een toolwissel gaat plaatsvinden, wordt de spindel naar de toolsetter gepositioneerd.
vervolgens wordt er gevraagd om de tool juiste tool te plaatsen. bevestigd dat de tool er inzit. vervolgens wordt de toolhoogte gemeten en de lengte aangepast.(toolcompensation aanzetten). hierna gaat het frezen verder met de nieuwe tool.

Op het moment dat de toollengte wordt gemeten, wordt dit in twee etappen gedaan. eerst wordt er een detectie gedaan dat de tool op de toolsetter is terecht gekomen. daarna wordt de tool iets boven de Toolsetter geplaatst en nogmaals een een meting gedaan met een langzaamere benadering, zodat de meten nauwkeuriger is.
Zorg ervoor dat het dalen van de z-as niet te snel gaat zodat deze door de toolsetter heen gaat en dus beschadigd.
Zelf gebruik ik als toolsetter die van Hardware-cnc. Deze toolsetter heeft een veiligheid erin middels een veermechanisme dat er +/- 3 mm extra veiligheid inzit voordat de schakelaar wordt beschadigd.

Met deze macro's hoef je de homing van jouw assen eenmaalig te doen. dus ook de z=0 instelling.

Denk eraan dat ik geen garantie neem op de goede werking bij anderen. maar je hebt een goede basis voor jou probleem. Test het dus voor jou situatie.

Ik hoop dat deze omschijving voldoende is om ermee verder te kunnen. Succes
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

philippe_007
Berichten: 24
Lid geworden op: 02 dec 2013 22:34
Locatie: Puurs - Belgie
Contacteer:

Re: Tool wisselen tijdens het frezen

Bericht door philippe_007 » 15 jan 2018 21:59

Allen bedankt voor de info

@Ballegooijen,
ik heb even geprobeerd door verschillende Toolpath's te maken en zo lukt het om te frezen met verschillende frezen. Deze methode kan ik dus reeds gebruiken.

@Carlo
Blijkbaar hebben alle Tools de zelfde naam (T1), dus even aangepast zoals vermeld in de Post-Process van de Tools
straks ga ik dit nog even testen.

@Andre,
de namen van de tools stonden allemaal op T1 :-( ik heb dit aangepast ondertussen

@Arie,
dit check ik ook nog

@Sbos,
thx voor de macro's, dit bekijk ik zeker nog verder (stap voor stap, het is allemaal nieuw, eerst stappen en dan lopen)

philippe_007
Berichten: 24
Lid geworden op: 02 dec 2013 22:34
Locatie: Puurs - Belgie
Contacteer:

Re: Tool wisselen tijdens het frezen

Bericht door philippe_007 » 15 jan 2018 22:06

Juist even een nieuwe (test) Post Process uitgevoerd met de verschillende toolnamen,

nu heb ik in het begin:

%
(1001)

(T2 D=1.5 CR=0 - ZMIN=-1.01 - flat end mill)
(T6 D=6 CR=0 - ZMIN=-0.51 - flat end mill)

N10 G90 G94
N15 G17
N20 G21
N25 M9
N30 G28

(2D Adaptive7)
N40 T6 M6
(T6)
N45 T2
N50 S5000 M3
N55 G54
N60 M8
N70 G0 X-6.83 Y11.119

en het stuk voor de 2de frees:

N99500 G0 Z15
N99510 M5
N99515 M9
N99520 G28

(2D Contour4)
N99530 M1
N99535 T2 M6
(T1.5)
N99540 T6
N99545 S5000 M3
N99550 G54
N99555 M8
N99565 G0 X201.935 Y41.814

zal de cnc-file ook eens testen, nu is de cnc aan het draaien...

Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 1806
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: Tool wisselen tijdens het frezen

Bericht door andrefc101 » 15 jan 2018 22:28

Aan je g-code te zien heb je volgens mij niet de postprocessor voor EdingCNC gebruikt, ben je daar zelf wel zeker van?
En trouwens, ik zou zelf een iets kleiner bestandje maken om een toolwissel te testen, hoef je niet zo lang te wachten ;-)

philippe_007
Berichten: 24
Lid geworden op: 02 dec 2013 22:34
Locatie: Puurs - Belgie
Contacteer:

Re: Tool wisselen tijdens het frezen

Bericht door philippe_007 » 15 jan 2018 23:06

Andre,

ik gebruik wel degelijk de Eding CNC/USBCNC post process file.
Deze heb ik gedownload op de Fusion Autodesk site https://cam.autodesk.com/posts/

/**
Copyright (C) 2012-2017 by Autodesk, Inc.
All rights reserved.

Eding CNC/USBCNC post processor configuration.

$Revision: 41602 8a235290846bfe71ead6a010711f4fc730f48827 $
$Date: 2017-09-14 12:16:32 $

FORKID {F1515682-04F5-42E5-975B-BF5FCB39AEDC}
*/

testen doe ik met een klein bestandje zodat het effectief sneller gaat.

Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 1806
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: Tool wisselen tijdens het frezen

Bericht door andrefc101 » 16 jan 2018 12:00

eding_4th.cps.zip
Oke, duidelijk. Vind het wel een bijzondere post moet ik zeggen.
Als je in de code kijkt op regel N40 doet hij een toolwissel naar T6.
Vervolgens in regel N45 zet hij Tool 2 "alvast klaar". Dat ga je waarschijnlijk niet gebruiken.

Ik heb mijn post erbij gedaan, deze is ook aangepast voor een vierde as. Probeer het maar eens..... als het niet werkt kan je altijd weer terug naar je oude post.
Succes!

(2D Adaptive7)
N40 T6 M6
(T6)
N45 T2
N50 S5000 M3
eding_4th.cps.zip
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

philippe_007
Berichten: 24
Lid geworden op: 02 dec 2013 22:34
Locatie: Puurs - Belgie
Contacteer:

Re: Tool wisselen tijdens het frezen

Bericht door philippe_007 » 16 jan 2018 12:35

Dag Andre,

ik probeer dit deze avond of morgen uit en laat iets weten.
Alvast bedankt,

Philippe

Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 1806
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: Tool wisselen tijdens het frezen

Bericht door andrefc101 » 19 jan 2018 13:07

Fijn om te horen of e.e.a. ook nog opgelost is.....

philippe_007
Berichten: 24
Lid geworden op: 02 dec 2013 22:34
Locatie: Puurs - Belgie
Contacteer:

Re: Tool wisselen tijdens het frezen

Bericht door philippe_007 » 19 jan 2018 13:24

Dag Andre,

ben het nog niet vergeten, momenteel heb ik gewerkt met de verschillende toolpath's, zit wat in tijdsnood om mijn freeswerk en treinbaan af te werken, moet klaar zijn voor april.
Dit weekend probeer ik uw post-processing uit en geef ik feedback.

Pas na april ge ik mij volledig kunnen focussen op het CNC gebeuren, maar ondertussen ben ik wel reeds alle info aan het samen zoeken.

Plaats reactie