scannen naar cad

Vragen die je boven niet kwijt kunt, kan je hier stellen.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 3996
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door Sven » 03 jul 2018 08:44

Als ik het opeens zou moeten doen, zonder verdere kennis van zaken zou ik dit proberen:
  • Pakking op ruitjespapier leggen
    -Scannen met scanbot (android app), zorgen dat de ruitjes ter referentie ook meekomen
    -Scan openen in inkscape
    -Scan naar werkelijke grootte schalen met ruitjes als referentie (ook effe controleren wat de echte maat van de ruitjes is)-
    -Contouren natekenen in aparte laag
    -Die laag apart opslaan/exporteren naar dxf
Sven
350 kilo aluminium, wat boutjes en moertjes en een beetje plaksel:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4637
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door audiomanics » 03 jul 2018 09:14

Als je vectoren getekend hebt kan je die ook , nadat je getekend hebt, op maat schalen.
Meestal laad ik de tekening als achtergrond in, teken het na met vectoren en uiteindelijk schaal ik de vectoren op maat.
Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 3996
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door Sven » 03 jul 2018 11:29

Waar haal je dan je maatreferentie vandaan?

Als je ruitjespapier meescant dan heb je ook meteen een referentie voor eventuele vervorming tijdens het scannen.
Met een flatbedscanner heb je dat niet gauw, met scanbot zou ik het zekere voor het onzekere willen nemen, dat werkt immers met een foto.
Sven
350 kilo aluminium, wat boutjes en moertjes en een beetje plaksel:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481

DirkSchipper
Berichten: 613
Lid geworden op: 13 sep 2010 15:28
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door DirkSchipper » 03 jul 2018 11:40

Zo groot mogelijk fotograferen.
Foto in Solidworks sketch background-picture overtekenen, zo nauwkeurig mogelijk.
Leg een 'dimension' aan. Kies daarvoor een goed na te meten afstand (stel die dimension is 113,2).
Meet hoe groot die afstand in het echt moet worden (stel je meet 10,5).
Selecteer alle onderdelen van de sketch, en kies 'scale'.
Voer als afmeting in: "10,5/113,2" (ja, dat rekent hij uit = 0,09275618374558303886925795053004)
Vervolgens hoef je de sketch alleen nog maar "Opslaan als ..." DXF.

zeeschuim
Berichten: 239
Lid geworden op: 05 jun 2015 21:54
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door zeeschuim » 03 jul 2018 11:48

Mijn telefoon maakte er Provider van maar het is dus een Proliner! Daar kun je heel goed mee meten.https://www.prodim-systems.com/nl-nl/In ... tbouw.html

Kjelt
Berichten: 875
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: scannen naar cad

Bericht door Kjelt » 03 jul 2018 14:34

Leg er een centimeterscale voor X en Y naast ipv ruitjes en scale het in het tekenprogramma.
Mijn vraag is als ik vectoren overteken hoe ga je dan met die speciale vectoren om zoals krommingen?
AFAIK cnc g-code heeft speciale codes voor bepaalde krommingen waardoor het resultaat mooier wordt (vloeiende lijn frezen ipv stapjes benadering).
Hoe krijg je dat goed ?

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1771
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door Breaker » 03 jul 2018 14:57

g-code kent alleen lijnen en (delen van) cirkels, geen bogen of iets dergelijks. De postprocessor zal een tekening opdelen in circelbogen en lijnstukjes. Het mechanisme wat het soepel doet gaan tijdens frezen is de trajectory planner:
https://www.researchgate.net/publicatio ... hine_Tools

Besturingen hebben hier verschillende namen voor, in EdingCNC heet het 'look ahead feed - LAF' en andere besturingen kunnen er andere namen voor hebben, over het algemeen wordt er G64 voor gebruikt om het in te stellen.

Het zorgt er voor dat de frees een vloeiende lijn gaat volgen door niet elk element (lijn, circelboog) als individueel stukje te zien maar het als geheel te bekijken en de snelheid hierop aan te passen.
Een vergelijking die gebruikt wordt is een coureur op het circuit die een vloeiende lijn gebruikt om sneller te kunnen. Nadeel is dat er hier en daar wel wat afgesneden wordt, maar het is in te stellen wat een acceptabele afwijking is, de snelheid wordt hier dan op aangepast.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

keesfrees
Berichten: 1651
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door keesfrees » 03 jul 2018 15:40

Bijgaand een voorbeeld van een scan in delen en dan weer samen plakken.
Niet ideaal, maar roeien met de riemen de ik heb.

Ik hoop dat de plaatjes juist aan het bestand gekoppeld worden, dat is(was?) altijd een gedoe met autocad.
Maar anders zal het idee toch wel duidelijk worden.

====
He !
Geen bestand
O !
Het is te groot zie ik nu ( er kwam geen foutmelding )
Hmmm, later verder, nu geen tijd.
Laatst gewijzigd door keesfrees op 03 jul 2018 15:50, 1 keer totaal gewijzigd.

Kjelt
Berichten: 875
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: scannen naar cad

Bericht door Kjelt » 03 jul 2018 15:47

Breaker schreef:
03 jul 2018 14:57
g-code kent alleen lijnen en (delen van) cirkels, geen bogen of iets dergelijks.
Bedankt, kan de pdf helaas niet lezen.

keesfrees
Berichten: 1651
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door keesfrees » 03 jul 2018 16:00

Breaker schreef:
03 jul 2018 14:57
g-code kent alleen lijnen en (delen van) cirkels, geen bogen . .
een boog is nmi en deel van een cirkel :->
Maar je bedoelt ws een spline (een slap latje)
De kunst is om die om te zetten in bogen die de spline benaderen.
Om zo alleen lijnen en boogsegmenten over te houden, liever geen ziljoen korte lijntjes, dat wordt een enorm bestand en daar worden de besturingen niet blij van.
Als je de besturing de hoeken laat afsnijden dan gebeurt dat ook bij de hoeken die je wel scherp had willen hebben.
Maar, het hangt er maar weer van af wat voor soort object het om gaat.

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1771
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door Breaker » 03 jul 2018 16:15

keesfrees schreef:
03 jul 2018 16:00
een boog is nmi en deel van een cirkel :->
Tja, daar kom ik niet onderuit :lol: Maar het wordt ook vaak niet puur wiskundig bedoeld, doelde op zoiets:
Afbeelding
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

keesfrees
Berichten: 1651
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door keesfrees » 03 jul 2018 19:58

Het bestand zoals ik dat eerder had bedoeld te verzenden.
Maar nu kleiner, ik heb de scans er uit gehaald.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
handig aanhalen (citeren, quoten) : https://cnczone.nl/viewtopic.php?f=37&t=12599

alfredb
Berichten: 85
Lid geworden op: 19 mei 2009 17:30
Locatie: Breskens
Contacteer:

Re: scannen naar cad

Bericht door alfredb » 03 jul 2018 22:28

Dit is een probleem voor velen die het willen inscannen en direct naar vectors willen omzetten, Vector Magic is een gratis programma, het werkt maar ook niet optimaal. Het kan wel maar dit zijn vaak dure programma`s en voor de hobbyist niet haalbaar.
Het advies wat ik toen gekregen heb van de Cad experts,image laden in Auto-Cad via IAT image laden en de image nateken of overtrekken met PL,als de tekening klaar is kun je hier alles meedoen .

Kjelt
Berichten: 875
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: scannen naar cad

Bericht door Kjelt » 03 jul 2018 23:40

alfredb schreef:
03 jul 2018 22:28
Het kan wel maar dit zijn vaak dure programma`s en voor de hobbyist niet haalbaar.

Het advies wat ik toen gekregen heb van de Cad experts,image laden in Auto-Cad via IAT image laden en de image nateken of overtrekken met PL,als de tekening klaar is kun je hier alles meedoen .
Is auto-cad inmiddels gratis dan?

Plaats reactie