Aansluiten freq. regelaar

Nederlandse CNC controller op basis van de usb poort of Ethernet.

Moderator: Moderators

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2517
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Aansluiten freq. regelaar

Bericht door Ballegooijen » 30 okt 2018 14:35

Voor mijn draaibank heb ik een nieuwe motor met een Fuji freq. regelaar. Voor het aansluiten heb ik gekeken naar het schema van de OS portaalfrees en denk daar redelijk uit te komen. Maar... klopt dit ook?

Ik heb het volgende bedacht:
- van aansluiting 17 (CPU5a) ga ik naar aansluiting 12 op de regelaar.
- van aansluiting 1 ga ik naar aansluiting FWD
- van aansluiting 22-25 ga ik naar 11
- Ik zet schakelaar SW7 op CM (op de regelaar)
- ik verwijder de jumper P1-P(+) op de regelaar

Voor mijn gevoel lijkt dit aardig te kloppen maar ik zou graag een bevestiging horen.

Dan staat er in het schema van de OS nog een doorverbinding te maken tussen ACM en DCM. Betekend dit dat ik op mijn regelaar ook een verbinding moet maken tussen P24 en 11 ?

De handleiding van de regelaar (Fuji FVR-C11 0.75 kW) staat hier: https://www.fujielectric-europe.com/gal ... nglish.pdf
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

HD13
Berichten: 173
Lid geworden op: 22 dec 2013 17:58
Locatie: Nijkerk
Contacteer:

Re: Aansluiten freq. regelaar

Bericht door HD13 » 30 okt 2018 18:13

De "P" jumper laten zitten anders heeft de vermogenselektronica geen spanning.
SW7 is er voor om te kiezen of je voor de ingangen de voedings spanning uit de VFD haalt, of aanbied uit een andere bron.

Had even gegoogled op CPU5a maar kwam geen goed schema tegen met de nummers die jij noemt.
Kun je een schema of link posten?
Toch gevonden,
Van CPU5A-17 naar VFD 12 is goed.
Van CPU5A- 22-25 ( 1 van de aansluitingen is genoeg) naar VFD 11 is goed.
Dit is dus om met 0-10V het toeren tal te regelen.

CPU5A-1 kun je niet direct gebruiken om de regelaar direct an te sturen.
Voor zover ik het lees heeft deze 24Vdc nodig om de FWD ingang te activeren.
Kan wel weer opgelost worden met een optocoupler of relais.

Wat misschien ook kan is SW7 op P24 zetten en een doorverbinding maken van P24 naar FWD.
Als nu de 0-10V wordt uitgestuurd dan begint de VFD te werken.
Mits de andere instelling ook goed staan.
Laatst gewijzigd door HD13 op 30 okt 2018 18:51, 1 keer totaal gewijzigd.

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2517
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Aansluiten freq. regelaar

Bericht door Ballegooijen » 30 okt 2018 18:26

Als bijlage heb ik het schema van de OS bijgevoegd.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2517
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Aansluiten freq. regelaar

Bericht door Ballegooijen » 31 okt 2018 19:11

@HD13 Bedankt voor je uitleg. Ik ga het zo proberen om het draaiend te krijgen.
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2517
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Aansluiten freq. regelaar

Bericht door Ballegooijen » 09 nov 2018 13:09

Ik ben bezig om de regelaar aan te sluiten maar hij doet nog vreemde dingen. Eerst kreeg ik hem helemaal niet aan de praat maar nu draait hij wel.
Het vreemde is is dat het alleen werkt als ik de verbinding tussen 1 op de eding kaart en FWD op de regelaar losmaak :?: :?: :?: Verder heb ik een verbinding gemaakt tussen P24 en FWD (beide op de regelaar)
De motor gaat dan draaien als ik in Eding de spindel start. De regelaar gaat dan naar de ingestelde frequentie. Als ik de spindel dan stop in Eding dan gaat de regelaar naar de mimimum ingesteld frequentie ????


Wie kan mij helpen ???
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2517
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Aansluiten freq. regelaar

Bericht door Ballegooijen » 09 nov 2018 18:22

Ik denk dat ik misschien zelf de oplossing heb gevonden ;-)

Ik zet een SSR tussen de doorverbinding 24 en FWD (op de regelaar) en stuur deze dan aan met uitgang 1 van de Eding kaart.
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1744
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Aansluiten freq. regelaar

Bericht door Breaker » 09 nov 2018 19:01

Interessante keuze... Zo'n Solid State Relais wordt typisch gebruikt bij hogere vermogens, ben benieuwd, laat nog even weten.

Bij stuursignalen worden vaak optocouplers gebruikt. Zoiets, dat zit in het mA gebied:
https://www.ebay.nl/sch/i.html?_from=R4 ... 2&_sacat=0
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

benkr
Donateur
Berichten: 2880
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Aansluiten freq. regelaar

Bericht door benkr » 09 nov 2018 19:44

Ja, lijkt me wel logischer, ook een SSR heeft een minimale houdstroom, en met DC kunnen ze ook niet overweg, en dat is wat jij er mee wilt schakelen.

Ik heb denk ik nog wel een paar Finder DC SSR'n liggen, compleet met voetje er bij.
Voor (ik denk) 4,25 Euro is het bij jou, als het als brievenbuspost kan tenminste, anders is het 6,95 Euro.

Het gaat om deze:

https://nl.farnell.com/finder/34-81-7-0 ... dp/1169344
Geloof niet wat Farnell schrijft, ga naar de datasheet, die kun je bij farnell aanklikken, en dan is het de eerste van pagina 2.

Wat ook nog kan is een gewoon relais uit dezelfde serie, die stuur je ook aan met ongeveer dezelfde stroom (max. 10 mA) en hebben een super betrouwbaar contact wat in mijn ervaring nooit problemen geeft, ook niet bij kleine stromen. Ik heb ze in 5 en 24VDC uitvoering, wederom inclusief voetje.

Laat maar weten wat je wilt.

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2517
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Aansluiten freq. regelaar

Bericht door Ballegooijen » 09 nov 2018 19:58

Bij mijn freesmachine stuurde ik ook de Kress spindel aan met een SSR. Rechtstreeks vanuit de Edingkaart. Nu de Kress er af is hangt er een luchtventiel aan welk mijn luchttoevoer aam/uit schakelt en dat werkt prima. Als leek denk ik dan dat dat ook moet kunnen om 24volt te schakelen? Die SSR werkt al bij 3 volt.
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

benkr
Donateur
Berichten: 2880
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Aansluiten freq. regelaar

Bericht door benkr » 09 nov 2018 20:04

De ingang kun je inderdaad heel goed met 24VDC sturen, maar de uitgang, hoe had je dat gedacht?
Als je daar de VFD mee aan- en uitschakeld dan moet je rekening houden met een vertraging van minimaal 5 a 10 seconden, idem bij het uitschakelen.
En een relais er mee schakelen van de uitgang van de VFD vindt die VFD helemaal niet leuk. j
Je moet dan echt de control input van de VFD schakelen, en dat is DC, wat een gewone SSR niet doet.

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2517
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Aansluiten freq. regelaar

Bericht door Ballegooijen » 09 nov 2018 20:22

Ik had het als volgt bedacht:

5v en 5v- (1 en 25 van de Edingkaart) op 3 en 4 van de SSR
24 en FWD (van de regelaar) op 1 en 2 van de SSR

Volgens mij gaat dan de spindel draaien als ik deze in Eding activeer.


Gallerij Link

of niet?? Dan moet ik een 5 volt relaisje of octocoupler hebben??
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

benkr
Donateur
Berichten: 2880
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Aansluiten freq. regelaar

Bericht door benkr » 09 nov 2018 22:45

Nee, dat gaat beslist niet werken, die SSR heeft een nuldoorgangs schakeling en die zijn er niet bij DC spanningen dus zal de SSR nooit schakelen.
Verder zal, indien je het voor elkaar krijgt om het ding in te schakelen, er weer een nuldoorgang nodig zijn om uit te kunnen schakelen, zolang er stroom loopt schakelt hij nooit uit.

Geloof me, je moet een DC SSR of een doodnormaal relais hebben.
En dat doodnormale relais moet er eentje zijn wat ook bij heel kleine stromen betrouwbaar blijft werken, en dat doen de meeste helaas niet, die hebben stroom nodig om de contacten schoon te houden (vonkjes dus)

Stuur me nog een keer je adres, dan stuur ik je wel een of twee van die relais en ook de SSR uitvoering daar van, dan kun je beide uitproberen.

skillalot
Donateur
Berichten: 3021
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: Aansluiten freq. regelaar

Bericht door skillalot » 10 nov 2018 09:40


Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1744
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Aansluiten freq. regelaar

Bericht door Breaker » 10 nov 2018 10:11

Voor de snelle signalen de optocouplers.
https://www.ebay.nl/sch/i.html?_from=R4 ... 2&_sacat=0

Of in DIN-rail vorm:
https://nl.aliexpress.com/item/MRI-05D4 ... 61576.html

Voor DC of laag vermogen een relais (luchtventielen, verlichting, kruislaser, etc.)
Ik heb deze voornamelijk voor DIN-rail mount en om ruimte te besparen:
https://nl.aliexpress.com/item/Slim-DIN ... 13840.html

En voor meer vermogen een SSR (compressor, pomp, stofzuiger, etc):
https://nl.aliexpress.com/item/1pcs-sol ... 06352.html

Daar zijn ook mounts voor:
https://nl.aliexpress.com/item/single-p ... 41531.html
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Plaats reactie