cnc plasma G92 offset niet juist?

Alle vragen die betrekking hebben over Mach cnc controllers

Moderator: Moderators

skillalot
Donateur
Berichten: 3135
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door skillalot » 11 jan 2019 21:23

Ik zou die sensor lekker laten zitten, en dat als je bovenste sensor laten.
Dan voor de floating head er een nieuwe sensor bij zetten, deze sluit je aan en stel je in op je "probe input".

Als je je homing instelt dat het snijrooster Z0 is, en bovenin bijvoorbeeld 100 (voorbeeld want is afhankelijk van de hoogte waarop je z-as homed tov het rooster natuurlijk).
Dan wordt je code zoiets als:

G0 G53 Z25 ( om je toorts eerst snel naar beneden te laten gaat tot 25mm boven het rooster)
G90 G31 Z-10 F1500 (betekend ga proben tot max diepte z-10 met snelheid 1500mm/min)
G91 G0 Z1.6 (ga omhoog tot de toorts nog net de plaat raakt, die Z-waarde zelf even invullen wat die moet zijn)
G92 Z0 (Nu je de plaat net raakt de Z-as nullen)
G90 G0 Z3.8 (naar piercehoogte gaan)
M03 (plasma ontsteken)
G4 P0.3 (hier je piercetijd invullen)
G0 Z1.5 (terug naar snijhoogte)
G1 X... Y... (rest van programma)

cruz
Berichten: 68
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 11 jan 2019 21:41

nog maar iets wat aan die machine aangepast moet worden.
heb nog maar net de planetaire versnelling binnen gekregen...
om die vibratie probleem aan te pakken.

kawarider
Berichten: 647
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door kawarider » 11 jan 2019 21:57

Het lijkt me iets in sheetcam of mach3 te zijn. Zelf code schrijven ga je toch niet doen. Dxf door sheetcam en code in mach3. Daar ergens gaat t verkeerd. Iets met relatief en absoluut vanwege g28? Verander sheetcam in g31 en je pins. Is ook niet al te lastig.

cruz
Berichten: 68
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 11 jan 2019 22:01

ja ik ga dat eerst eens proberen denk, een post processor nemen die G31 gebruikt, en dan ook van de z-home input naar de probe input gaan.
wat skillalot zei weet ik niet waar ik de nieuwe kabel dan op moet aansluiten (welke poort/ingang op de BOB).

kawarider
Berichten: 647
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door kawarider » 12 jan 2019 13:35

Dat bepaal je beetje zelf. Kijk effe of er nr op je bob print staan. Anders via diagnost scherm

cruz
Berichten: 68
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 12 jan 2019 23:37

ik denkt dat het gelukt is...

hugo stoutjesdijk had gelijk zo te zien.
die codelijn N0140 G92 Z0.0 en N0160 G92 Z0.0 veroorzaakte het probleem.
zooo hard bedankt voor die opmerking, en de rest natuurlijk ook heel erg bedankt :lol: .

maar, wat moet ik nu aan die post processor veranderen dat die dat vanzelf niet meer doet (die 2 commando's)?
hier is de gebruikte post processor
Mach3 plasma snippet Mod .035.zip

dan nog een vraag over die offset waarde.
om die te vinden heb ik 2 manieren gekregen op die spider forum.

1ste methode:
- Z-as laten zakken tot het ledje van de home input in de diagnostic pagina uitgaat.
- Z-as uitnullen
- Z-as omhoog doen tot het ledje weer brandt => de opgegeven waarde bij de Z-as is de offset waarde.

2de methode:
- Z-as laten zakken tot het ledje van de home input in de diagnostic pagina uitgaat.
- Z-as uitnullen
- Z-as omhoog doen tot je net een stukje papier onder de toorts kan schuiven => de opgegeven waarde bij de Z-as is de offset waarde.

bij die 1ste methode kom ik uit bij een offset van 0.2mm à 0.3mm
bij die 2de methode kom ik uit bij 2.2mm à 2.3mm

een te groot verschil vind ik, doe ik ergens iets fout?
welke methode is correct(er)?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

kawarider
Berichten: 647
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door kawarider » 12 jan 2019 23:59

Methode zou geen verschil mogen maken, tenzij je 2 mm dik papier gebruikt.

Waarom selecteer je geen mach3 pp? Wat is mp1000?

G92 heb je nodig lijkt me, die nult je plaat.

cruz
Berichten: 68
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 13 jan 2019 01:34

kawarider schreef:
12 jan 2019 23:59
Methode zou geen verschil mogen maken, tenzij je 2 mm dik papier gebruikt.

Waarom selecteer je geen mach3 pp? Wat is mp1000?

G92 heb je nodig lijkt me, die nult je plaat.
ja, ik zal later morgen nog een proberen met die papier en zonder.
tot nu toe is dat de enigste post processor die werkt zoals het moet. ik snap niet wat je bedoelt met mp1000, is dat iets van die post processor?
heb ik dan beide G92 commando's nodig of is 1 genoeg? de eerste dan of de tweede?
met die die 2 commando's verhoogde die de Z-as bij elke referentie van de Z-as (net voor die ging piercen).
nu dacht ik dat het bijna opgelost was... :cry:


kawarider
Berichten: 647
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door kawarider » 13 jan 2019 09:13

Eerste g92 nult de plaat met switch offset ingesteld in sheetcam pp. Dit doe je eenmalig bij selectie pp. Hier heb je mp100 geselecteerd. Sheetcam, options, machine, pp is een textfile. Deze openen en aanpassen naar jou machine. Mach3 met scriber en thc gebruik ik.
De tweede stelt de piercehoogte in , die je in profiel in sheetcam ingesteld hebt. Linkse kant scherm, tools. Kijk anders eens op sheetcamforum. Is best levendig.

kawarider
Berichten: 647
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door kawarider » 13 jan 2019 09:19

Ha ha, da s mooi. Niet failliet dus. Gun ik hem niet.

En overgestapt naar uccnc, waarschijnlijk ook naar neuron.

Beter daar contacten cruz, hij blijft verantwoordelijk voor je machine. Niet dit forum.

cruz
Berichten: 68
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 13 jan 2019 10:18

Net nu ik die planetaire versnellingen aan het plaatsen ben...
Probleem is ik heb met hem over die vibratie gebeld zo'n 4 maanden geleden.
Kreeg toen het antwoord dat vibratie bij stappenmotoren
Bij bepaalde snelheden kan voorkomen.
En dat er niks aan te doen is behalve de snelheid een beetje aanpassen tot het goed is.
Dus hij gaat niets herstellen/aanpassen onder garantie.

Hij heeft misschien wel kennis van cnc machines,
Maar hij niet open geweest over de zwakke punten van de machine.

Als je een machine met een open loop stappers verkoopt, mag je ook zeggen dat deze niet de beste zijn.
En dat een upgrade naar iets beters jou xxxxx euro gaat extra kosten.
Dan ligt de keuze bij de klant, maar hij zei dat het een industrieel machine was waarmee je jaren lang supermooi kon snijden zoals is was.

Mijn conclusie :
Machine heeft kwaliteits problemen die niet onder garantie vallen.
Zoals goedkope thc, slechte motors en drivers, parallel poort,...
Voor deze aanpassing gaat hij mij gewoon zijn uren materiaal aanrekenen voor de volle prijs.

Dan liever zelf doen wat ik kan en de rest door iemand anders, maar niet hem.

cruz
Berichten: 68
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 13 jan 2019 10:26

Oh ja, hij was ook gold dealer van hypertherm en hun slijtdelen.
Maar opeen verkocht geen slijtdelen meer, terwijl zijn website nog online was.
Snel een andere leverancier moeten zoeken tegen een aanzienlijk hogere prijs...

kawarider
Berichten: 647
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door kawarider » 13 jan 2019 10:31

Klopt. En je kunt ook beter zelf repareren, dan leer je je machine door en door kennen. Maar je huidige probleem zoek ik toch in sheetcam of mach3. Misschien herkent Michel het en weet dit snel op te lossen.

Verder is de proma niet zo n slechte thc. Hier werk ik nu een jaar mee met platen 3mm of dunner. Gaat prima ondanks dat ie niet snel is. Bij dikkere plaat is het een prima thc. Voel je dus niet opgelicht, service is gewoon een probleem.

Plaats reactie