Vraag voor scriptie-onderzoek over productontwerpen en ontwerp-optimalisatie

Gewoon even offtopic praten over van alles en nog wat.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 11995
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Vraag voor scriptie-onderzoek over productontwerpen en ontwerp-optimalisatie

Bericht door hugo stoutjesdijk »

https://www.pidevelopment.nl/
Zomaar even eentje die ik snel kon vinden.
Het land zit vol met dit soort bureaus, die alleen voor derden ontwikkelen.
Een firma die b.v. cosmetica maakt, heeft wel een R&D voor het product, maar niet voor de verpakking.
Als je op een beurs loopt, kom je tig bedrijven tegen die allemaal beweren voor de Senseo te hebben ontworpen, en waarschijnlijk is dat ook zo, ieder op z'n eigen discipline.
Veel van die partijen willen uiteindelijk alleen het product verkopen, dus laten ze de productie ergens anders doen. Dat er enige kennis intern aanwezig is is dan ook niet aan de orde.
Voor het ontwerpbureau de uitdaging om de ins en outs boven tafel te krijgen. De klant heeft alleen een soort van 'droom'. En soms en een goed intake gesprek is de droom ook weg, of er komt een leuk product uit.
En dan nog, in onze kast met prototypes waarvan de meeste gewoon voldoen is misschien maar 5% ooit echt uitgevoerd, om een heleboel andere redenen.
En andere argumenten over geheimhouding oid. kan ik ook verwerpen, ik heb aan projecten gewerkt die zo geheim waren dat er binnen de firma waar het voor was (multinational) niemand er van af mocht weten, en dat was één van de redenen dat het buiten de deur plaats vond (dat is soms makkelijker af te schermen)

Volgens mij is het juist een pre om een externe productontwikkelaar er bij te hebben, die zit niet vast in het bedrijfsdenken en komt misschien makkelijker tot nieuwe inzichten.

Ik spreek alle argumenten niet tegen, maar laat alleen zien dat er vele oplossingen zijn.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Gebruikersavatar
Markus
Donateur
Berichten: 1004
Lid geworden op: 01 sep 2007 22:43
Locatie: Aduard, Groningen
Contacteer:

Re: Vraag voor scriptie-onderzoek over productontwerpen en ontwerp-optimalisatie

Bericht door Markus »

Hoi rients1993,
Ik vraag mij nou af, zijn hier mensen met een kleine ondernemingen of die nu bezig zijn met een “Startup” en zouden jullie bereid zijn om iemand hiervoor in te huren met kennis en ervaring, die helpt bij de ontwikkeling van het product. Dit kost uiteraard geld maar kan op lange termijn en ook korte termijn een boel geld besparen.
Ik ben bezig met een soort van startup, mijn zoveelste, en krijg daarbij hulp van een klein netwerk van mensen, zonder dat netwerkje zou het best moeilijk zijn, en dat terwijl ik zelf best wat ervaring in productontwerp en de dingen die daarna moeten gebeuren. Dus ja, externe hulp best belangrijk, vooral als het gaat om hoe dingen gemaakt kunnen worden en van welke materialen.
Daarnaast, als je al een product hebt ontwikkeld en verkoopt, hoe is dat proces jou ervaren en als je op het ontwikkelproces terugkijkt? Zou externe hulp met een frisse blik op het ontwerp jou geholpen hebben?


Een frisse kritische blik is heel wat waard, maar is het de grootste behoefte van een product ontwerper ?

Ik vind ontwikkelen het leukste deel, maar als dat klaar is komt er een heleboel werk dat ik minder leuk vind. Je moet toeleveranciers van onderdelen en bewerkingen vinden, vaak meerdere voor een ding want je wilt niet te afhankelijk worden en een klein beetje prijsdruk is handig. Dan moet je product professioneel ogen, prototypes zijn vaak gericht op de functie en niet zozeer op het uiterlijk. Dan tests voor CE, in bijvoorbeeld de electronica kan dat flink tijd vragen en geld kosten. Dan moet het verpakt, opgeslagen en verkocht worden.

Heel veel werk, en meestal niet de passie van de product ontwerper. Wat ik fijn zou vinden is een partij met goede connecties in China en Oost Europa (voor toeleveranciers en (deel) productie) en die tevens de verkoop opzet. Als ik mijn zin kreeg deed ik alleen concept ontwerp, en de uiteindelijk eind assemblage, en de rest mogen anderen doen en daarbij mogen ze daar heel leuk aan verdienen.

Voor jonge ontwerpers zonder veel geld of prototype mogelijkheden zou een centrum waar machines staan en mensen rondlopen met de juiste kennis en ervaring een uitkomst zijn. Als daarbij ook wat kantoortjes zouden zijn met mensen die verstand hebben van productie-opzet, inkoop en verkoop dan kan de ontwerper zich vol richten op zijn of haar ontwerp. Dit soort plekken heb je al in de US en in Duitsland hebben ze een soort van design collectieven van mensen die elkaar helpen met kennis maar ook machines (productie en prototype middelen) . Zoiets zou ik ook heel graag zien in Nederland, en zou daar best aan willen bijdragen.

Greezt,

Markus
Gebruikersavatar
serum
Berichten: 5396
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Locatie: Zwolle

Re: Vraag voor scriptie-onderzoek over productontwerpen en ontwerp-optimalisatie

Bericht door serum »

@serum, niet mee eens. Onafhankelijk van de situatie, het product en de belangrijkste ontwerp eigenschappen, de kosten die gemaakt
moeten worden om een product te maken zijn altijd relevant. Misschien niet de belangrijkste eigenschap altijd maar zeker belangrijk. Elk
bedrijf wil winst maken en als de kosten dalen wordt er meer winst gemaakt. Goedkoper is natuurlijk niet altijd uitsluitend het financiele
aspect van de grondstoffen/materialen, een verlaging van de werkdruk door het ontwerp slimmer in elkaar te zetten is ook een kostenbesparing.
Dat heeft vaak ook nog een positief effect op de kwaliteit van de producten omdat medewerkers minder werkdruk hebben en beter kunnen letten
op wat ze doen.
Ik denk dat jij het ook verkeerd opvat en met je eigen kennis/ervaring interpreteert. Of uit een schoolboek hebt gehaald. Of uitgaat van massaproductie en 'standaard' consumenten

Hoef je het ook absoluut niet mee eens te zijn, maar het feit ligt er dat ik dit niet doe met mijn producten. Natuurlijk kijk ik naar productieoptimalisatie. Als er geinvesteerd moet worden om later te besparen doe ik dat, (maar dat gebeurt niet perse bij het productontwerp). Jouw redenatie gaat uit van de standaard consument en/of massaproductie. maar dat maakt niet perse dat het product goedkoop te fabriceren moet zijn.

Dus de stelling 'Belangrijke eigenschappen van een goed productontwerp is dat een product goedkoop te fabriceren is' is geen onomstotelijke waarheid, tenzij je erop uit bent om aan iedere nederlander een product van 1 euro te verkopen. Dan heeft die stelling absoluut inhoud.
Laatst gewijzigd door serum op 22 mei 2019 19:47, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 11017
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Vraag voor scriptie-onderzoek over productontwerpen en ontwerp-optimalisatie

Bericht door DaBit »

Ik ben het ook niet erg eens met de stelling 'Belangrijke eigenschappen van een goed productontwerp is dat een product goedkoop te fabriceren is, gemakkelijk in elkaar te zetten is en dat het product kwalitatief goed moet zijn'.

Als een product 10 euro kost om te fabriceren en je zou het kunnen optimaliseren naar 1 euro, dan klinkt dat heel leuk. Maar of het zinvol is als dat de BOM-kosten van een systeem van een ton reduceert naar 99991 euro, tsja.. En dat optimaliseren kost hoe dan ook altijd wat. Of uren om het te doen die niet gratis zijn, of speciale tooling in plaats van spul van de plank pakken, of tijd die je regelmatig niet hebt. Balans zoeken dus.

'Kwalitatief goed' is ook al zo'n vreemd begrip. Het moet de taak volbrengen waar het voor gemaakt is, en dat was het. Maar welke dat zijn is altijd weer verschillend. Voor bijvoorbeeld een eenmalig hulpmiddeltje kan het soms best wel eens handiger zijn dat iets uit afvalstoffen gemaakt is of goed te recyclen is. Andere eigenschappen die je normaliter associeert met 'kwaliteit' zoals uiterlijk en degelijkheid kunnen daar best onder lijden. En dan heb je altijd nog de kostprijs; lagere kwaliteit voor lagere kostprijs is vaak best gewenst.

Kwa ervaring met productdesigners: we huren ze zelden in, maar onze klanten wel en daardoor heb ik er regelmatig mee te maken. Heel bot gesteld: het aandeel toetsenbordtijgers met vieze-handen allergie is aanzienlijk, en dat helpt niet. Ik vind dat iedere 'ontwerper' in de breedste zin van het woord van tijd tot tijd verplicht moet worden om zijn eigen verzinsels te fabriceren en assembleren, voor zover mogelijk. Dat is soms erg confronterend en altijd erg leerzaam.
De belangrijkste wet in de wetenschap: 'hoe minder efficient en hoe meer herrie, hoe leuker het is'
Tiny
Berichten: 277
Lid geworden op: 01 feb 2010 21:11
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Vraag voor scriptie-onderzoek over productontwerpen en ontwerp-optimalisatie

Bericht door Tiny »

DaBit schreef: 22 mei 2019 18:52 Kwa ervaring met productdesigners: we huren ze zelden in, maar onze klanten wel en daardoor heb ik er regelmatig mee te maken. Heel bot gesteld: het aandeel toetsenbordtijgers met vieze-handen allergie is aanzienlijk, en dat helpt niet. Ik vind dat iedere 'ontwerper' in de breedste zin van het woord van tijd tot tijd verplicht moet worden om zijn eigen verzinsels te fabriceren en assembleren, voor zover mogelijk. Dat is soms erg confronterend en altijd erg leerzaam.
Dit is niet bot gesteld maar de harde realiteit.

Ik had 1 of 2 engineers nodig om een piek op te vangen. Detacheringsburo's, uitzendburo's waren allemaal zonder uitzondering geïnteresseerd en wilde graag alles uit komen leggen. Daar ben ik na 3 bezoeken mee gestopt. Maar meneer wat zoekt U voor iemand ?? Nou ehhh, moet kunnen omgaan met een 3D cad pakket, welke maakt me niet uit. Nou daar hadden ze genoeg kandidaten van. Mijn 2de voorwaarde was dat ze zwarte handen gehad moesten hebben en het liefste nog steeds zwarte handen.

De eerste 2 meisjes wisten niet wat ik bedoelde met zwarte HANDEN hebben en nr 3 (een meneer) was zo eerlijk om te zeggen dat niet meer in het assortiment zaten bij hen.

Je hebt helemaal niets aan designers die niet weten hoe ze iets moeten maken of laten maken. Ik kan in een split second een radius 1.35 rondom een product aanbrengen omdat het zo mooi uitkomt. Hoe het gemaakt moet worden en wat de bijbehorende kosten zijn staan ze niet stil. Nog niet een klein beetje want ze weten het gewoon niet. En dat zie je al meteen als ze een rond product moeten uitwerken en beginnen met een vierkant blok.

En dat is niet alleen van deze tijd hoor. Jaren geleden zat ik bij een klant te werken en daar zaten zeker 5 constructeurs die plaatwerk tekende zonder de hoeken af te ronden. Dat werd later in de werkplaats elke keer met een slijptol rond gemaakt. Zich totaal niet bewust dat een lasersnijmachine liever een bochtje maakt dan een haakse hoek maar zich ook totaal niet bewust wat iemand met een slijptol per radius kost.

Een ieder mag me morgen een constructeur op stoep zetten die LBO-MBO-HBO heeft doorlopen. Die heb ik morgen ergens onder gebracht. Een havo-HBO kandidaat komt ook aan de bak hoor maar die durf ik niet klakkeloos bij iemand aan te bevelen.

De harde realiteit
benkr
Donateur
Berichten: 7730
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg

Re: Vraag voor scriptie-onderzoek over productontwerpen en ontwerp-optimalisatie

Bericht door benkr »

Is de aanpak die "Methodisch Ontwerpen" wordt genoemd niet dé aanpak om een goed ontwerp te maken.
En dat je daar hulp bij krijgt is heel goed, ik een al mijn collega's uit mijn groep hebben een cursus op dit gebied gehad, de groep waar ik en zat was erg positief, de andere groep, met een andere instructeur, was veel minder positief dus de persoon die de boodschap brengt is heel belangrijk.
Verder hebben we ondanks dat iedereen vindt dat het een goed bruikbaar tool is, nog nooit iets met de methodiek gedaan of alleen maar achteraf en dan is het hoe dan ook te laat.
Dus ja, hulp bij een ontwerp, als is het zelfs maar iemand die weet hoe je methodische ontwerpt en dat goed weet te integreren in iemand anders zijn ontwerpproces is zijn geld dubbel en dwars waard, maar of je dat een potentiële klant duidelijk gemaakt krijgt weet ik niet.
Als dat de man zou zijn waar wij destijds die cursus van kregen dan komt daar gegarandeerd een goed product uit.
Als jij dit soort hulp kunt kanaliseren en verkoopbaar kunt maken dan ga je een gouden toekomst tegemoet denk ik.
Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 5985
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Vraag voor scriptie-onderzoek over productontwerpen en ontwerp-optimalisatie

Bericht door Sven »

Waar het volgens mij makkelijk mis gaat is dat de opdrachtgever met het inhuren van een ontwerper de verantwoordelijkheid voor het realiseren van het ontwerp op een andere partij wil afschuiven. (dat geldt ook voor andere specialismen trouwens).

Dat afschuiven werkt eigenlijk alleen als je het werk van de specialist goed inhoudelijk kan toetsen en beoordelen.

Zeker als het primair over het uiterlijk gaat dan is bijna niemand in staat daar een ander oordeel dan mooi of lelijk en praktisch/niet praktisch over te geven.

Dan stel je jezelf als opdrachtgever dus bloot aan charlatans.

Met de opkomst van internetplatform is er bijvoorbeeld in de grafische vormgeving enorm veel bagger opgekomen.
Iedereen met een pc kan zich tegenwoordig ontwerper noemen.
Voor de crisis was grafisch ontwerpen nog een vak (HBO opleiding), tegenwoordig hebben veel ontwerpers moeite een droge boterham te verdienen omdat klanten voor een habbekrats een prutslogo laten ontwerpen op een logootjesplatform.

Voor de functie die een logo moet vervullen kan dat best genoeg zijn, maar het maakt de grafische wereld die wij elke dag te zien krijgen flink schraler.

Datzelfde proces werkt ook in het land van fysieke ontwerpen, alleen is er meer achtergrondkennis nodig.

Hoe beter de opdrachtgever, des te beter de externe partij zijn werk zal (kunnen) doen, en des te beter het resultaat.
350 kilo 1250x1250 aluminium portaalfrees:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481
Plaats reactie