Hoe Fuling VFD aansluiten op CPU5A4E?

Nederlandse CNC controller op basis van de usb poort of Ethernet.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Nederbelg
Berichten: 165
Lid geworden op: 22 mei 2013 17:17
Locatie: Hamont-BE (vlakbij Budel)

Hoe Fuling VFD aansluiten op CPU5A4E?

Bericht door Nederbelg » 29 dec 2019 20:44

Inmiddels ben ik aangekomen in de afrondende fase van de bouw van mijn PFM2.5. ;)

Er zijn nog een paar zaken niet geheel duidelijk, waaronder het aansluiten van de VFD op de CPU5A4E. De spindle is aangesloten en draait (via de toetsen op de VFD), echter hoe ik via de CPU5A4E de motor start en snelheidsregeling aansluit is mij niet geheel duidelijk.

Breakout board:
Afbeelding

VFD (DZB312B002.2L2DK) terminal:
Afbeelding

Aansluitschema:
Afbeelding

Mijn CPU5A4E draait op USB spanning (aangesloten op de PC).

Voor zover ik het begrijp werkt het zo dat de CPU5A4E een GND/0-10V stuurspanning stuurt om de VFD snelheid te regelen en de VFD een PWM puls terug stuurt met het toerental.

Hoe het e.e.a. aangesloten moet worden is mij echter dan nog steeds niet geheel duidelijk.

Wie heeft het verlossende antwoord voor mij?

Alvast bedankt,

Michel.

Muis
Berichten: 167
Lid geworden op: 12 jul 2011 22:11
Locatie: Sneek

Re: Hoe Fuling VFD aansluiten op CPU5A4E?

Bericht door Muis » 29 dec 2019 21:08

Voor zover ik weet gaat de + 10 naar VI en de - aan de ACM . Kijk wel even of er een brugje omgezet dient geworden omdat de Eding print zelf de 10V genereert. Bij mijn Chinees VFD wel het geval.

Gr. Ût Snits
Jan
Best leuke hobby... Kost alleen veel vrije tijd

Nederbelg
Berichten: 165
Lid geworden op: 22 mei 2013 17:17
Locatie: Hamont-BE (vlakbij Budel)

Re: Hoe Fuling VFD aansluiten op CPU5A4E?

Bericht door Nederbelg » 29 dec 2019 21:12

OK dank, maar waar gaat de "OUT TOOL" van de CPU5A4E dan naartoe?

Bij andere PFM's is de (ander merk) VFD zo aangesloten met 3 draden en een brug:
Afbeelding

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1994
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Hoe Fuling VFD aansluiten op CPU5A4E?

Bericht door Breaker » 29 dec 2019 21:37

Via F2.01 kan de functie van de eerste ingang S1 op FORWARD gezet worden (dit zou met de fabrieksinstellingen al zo moeten zijn). Hierna wordt dan de TOOL OUT op S1 aangesloten.

Dus de kaart wordt aangestuurd over Ethernet, maar de spanning wordt met USB gedaan?
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Nederbelg
Berichten: 165
Lid geworden op: 22 mei 2013 17:17
Locatie: Hamont-BE (vlakbij Budel)

Re: Hoe Fuling VFD aansluiten op CPU5A4E?

Bericht door Nederbelg » 29 dec 2019 22:39

Ja, voeding via usb, besturing via ethernet.

Begrijp ik het dan zo goed?

CPU5A4E. —> Fuling VFD
————————————————
OUT TOOL. —> S1 (f2.01 op forward instellen)
PWM 0-10volt. —> VI (Pwm/volt Jumper op CPU5A4e op volt instellen)
GND. —> ACM

Geen draadbruggetje zoals bij die andere VFD?

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1994
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Hoe Fuling VFD aansluiten op CPU5A4E?

Bericht door Breaker » 29 dec 2019 23:08

Dat lijkt correct zo.
Een draadbrug zou kunnen tussen ACM en DCM om ze op hetzelfde ground/common-niveau te hebben. Kan geen kwaad maar zou al zo moeten zijn.

Om nog even terug te komen op PWM, dit signaal wordt misschien door de VFD gegeven, maar EdingCNC kan hier niets mee. Het is geen gesloten systeem. Het minimale en maximale toerental wordt opgegeven in de instellingen van de VFD en van EdingCNC. De besturing geeft dan 0V en neemt aan dat dit de VFD op de minimale toeren laat draaien en geeft 10V voor het hoogste toerentl. Alles daartussen is proportioneel. Dit is later nog te verfijnen, maar dat is de volgende stap wanneer noodzakelijk.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Nederbelg
Berichten: 165
Lid geworden op: 22 mei 2013 17:17
Locatie: Hamont-BE (vlakbij Budel)

Re: Hoe Fuling VFD aansluiten op CPU5A4E?

Bericht door Nederbelg » 30 dec 2019 09:04

Hartelijk dank voor je hulp!

Nederbelg
Berichten: 165
Lid geworden op: 22 mei 2013 17:17
Locatie: Hamont-BE (vlakbij Budel)

Re: Hoe Fuling VFD aansluiten op CPU5A4E?

Bericht door Nederbelg » 31 dec 2019 15:25

Helaas krijg ik de spindle niet werkend vanuit EdingCNC.

Het e.e.a. is als volgt aangesloten:

CPU5A4E---kleur---FulingVFD
-------------------------------------------
TOOL---GROEN---S1 (F2.01 ingesteld op 1 (forward))
0-10V---BRUIN---VI (Eding jumper ingesteld op VOLT (links))
GND---WIT---ACM

Instellingen Eding CNC
Afbeelding

Aansluiting VFD
Afbeelding

Manual VFD:
DZB200-300B_usermanual.pdf.zip
Zodra ik de spindle activeer in EdingCNC gebeurt er niets. Mogelijk is het nog een van de parameter in de VFD die verkeerd staat, maar dat zijn er ook zo veel :shock:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

HD13
Berichten: 328
Lid geworden op: 22 dec 2013 17:58
Locatie: Nijkerk
Contacteer:

Re: Hoe Fuling VFD aansluiten op CPU5A4E?

Bericht door HD13 » 31 dec 2019 15:53

Groene draad misschien naar S1 ?
Bovenste klemmenstrook dus.
Zijn ACM en DCM intern doorverbonden ?
Check meteen of je wel een NO contact gebruikt, potentiaal vrij.
Laatst gewijzigd door HD13 op 31 dec 2019 15:54, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 2202
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: Hoe Fuling VFD aansluiten op CPU5A4E?

Bericht door andrefc101 » 31 dec 2019 15:53

Als je hem wel kunt starten vanaf je VFD display. moet je waarschijnlijk een parameter wijzigen zodat je hem extern kunt starten!

Nederbelg
Berichten: 165
Lid geworden op: 22 mei 2013 17:17
Locatie: Hamont-BE (vlakbij Budel)

Re: Hoe Fuling VFD aansluiten op CPU5A4E?

Bericht door Nederbelg » 31 dec 2019 16:00

De onderste links is toch S1, of ben ik nou gek ;)
Check meteen of je wel een NO contact gebruikt, potentiaal vrij.
Wat bedoel je daar exact mee? Ik weet wat NO/NC is, maar waar en hoe?

Ik meet tussen ACM en VI wel netjes de verschillende spanningen:

Uit = 10V
6000 RPM = 7.2V
10020 RPM = 5,8V

De Spindle laat zich handmatyig prima besturen.
Ik heb geen idee welke parameter verkeerd staat.

F1.01 staat op 1
F1.03 staat op 1

Nederbelg
Berichten: 165
Lid geworden op: 22 mei 2013 17:17
Locatie: Hamont-BE (vlakbij Budel)

Re: Hoe Fuling VFD aansluiten op CPU5A4E?

Bericht door Nederbelg » 31 dec 2019 16:13

Hij werkt, de oplossing was het draadbruggetje tussen ACM en DCM, waarvan vermoed werd dat deze niet nodig was.

Bedankt iedereen!

Gebruikersavatar
Ballegooijen
Donateur
Berichten: 3585
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Hoe Fuling VFD aansluiten op CPU5A4E?

Bericht door Ballegooijen » 31 dec 2019 19:58

Minimum toerental in Eding moet volgens mij op 0 staan. Anders klopt de uitlezing niet.
Kennis vermenigvuldigt zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Plaats reactie