Sluiting

Hier kunnen de nieuwste ontwikkelingen en zelfbouw printers besproken worden

Moderator: Moderators

Kjelt
Donateur
Berichten: 6329
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Sluiting

Bericht door Kjelt »

Bjornski1976 schreef: 11 apr 2023 06:27 Vreemde is dat er helemaal geen verplichting is om oude installaties na zoveel jaar te upgraden.
De eigenaar is verantwoordelijk.
Daarnaast wat Ben terecht zegt, als je je elektrische installatie gaat aanpassen zul je opeens wel aan de nieuwste voorschriften dienen te voldoen.
Echter een groep voorzien van een extra aardedraad vanuit de meterkast lijkt me niet een dusdanig grote aanpassing dat men hierover valt.
Zelf zou ik het wel prettiger vinden als tenminste alle groepen voorzien zijn van een aardlekschakelaar (was voor huizen begin jaren 70 ook nog geen eis) en dat de automaten jonger zijn dan twintig jaar en zo nu en dan even aan en afgeschakeld zijn.
MeMoRy
Berichten: 737
Lid geworden op: 17 okt 2022 09:40
Locatie: Utrecht

Re: Sluiting

Bericht door MeMoRy »

Bjornski1976 schreef: 11 apr 2023 06:27 . Van daaruit kan je ook een aarddraad trekken naar je machientje I.p.v. de verwarming te gebruiken.
Misschien was ik in mijn vorige bericht niet expliciet genoeg: NOOIT de verwarming gebruiken.
In moderne geïsoleerde HR systemen zijn de radiatoren en buizen niet altijd meer goed geaard. Dus als je die zou gebruiken en er gaat iets verkeerd (toch sluiting oid) kan het gebeuren dat er netspanning op meerdere radiatoren komt te staan. Levensgevaarlijk!!
wim62
Berichten: 19
Lid geworden op: 03 mar 2018 09:36

Re: Sluiting

Bericht door wim62 »

elektro statische ontlading ontstaat meestal als je bepaalde kleding aan hebt .
Pak maar een een pen en wrijf die maar eens een paar keer over je arm met een trui aan , en dan langs je armharen hoeden .
Dan zie je dat deze overeind gaan staan .
En als je een elektro statische ontlading krijgt als je een deurklink vastpakt is vervelend maar je doet er niets tegen .
Het komt meestal in de winter voor , hebt het in het verleden vaak bij mijn auto deur gehad .
Maar als je bang bent dat je hiermee je printer ermee beschadigd (wat ik best kan begrijpen) kun je altijd nog een elektro statische ontlading bandje om je pols doen en het knijpertje aan het frame van je 3D printer .
Net als bij een pc .
Gebruikersavatar
serum
Berichten: 5418
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Locatie: Zwolle

Re: Sluiting

Bericht door serum »

Ik heb er vaak last van als ik mijn rose olifantenkostuum aan- en weer uittrek. Gelukkig maar 1x per week aan, maar als de luchtvochtigheid onder de 40 procent zit dan bedenk ik mij wel twee keer voordat ik het op ons wollen hoogpolige matje doe. Als je dan met je kostuumetje door de woonkamer waggelt knettert het je om de oren. Klein offer voor veel plezier.
MartijnD
Berichten: 32
Lid geworden op: 05 mar 2023 17:39

Re: Sluiting

Bericht door MartijnD »

Kjelt schreef: 11 apr 2023 09:40
Bjornski1976 schreef: 11 apr 2023 06:27 Vreemde is dat er helemaal geen verplichting is om oude installaties na zoveel jaar te upgraden.
De eigenaar is verantwoordelijk.
Daarnaast wat Ben terecht zegt, als je je elektrische installatie gaat aanpassen zul je opeens wel aan de nieuwste voorschriften dienen te voldoen.
Het zit als volgt: als je 1 wandcontactdoos van aarde voorziet hoef je niet de hele installatie te upgraden... dit is pas als je meer als de helft van de installatie aan past (meende 50% maar het exacte getal kan wel eens hoger liggen, deze theorie is te lang geleden). Echter wat je aan past moet wel aan de huidige normen voldoen. Een ouderwetse stoppen kast is geen probleem hoor! Je zou het misschien niet zeggen, maar dit voldoet in de meeste gevallen nog gewoon! Trek je die aarde draad door stalen buis langs met katoen geïsoleerd draad (don't try this at home!), dan voldoe je zeker niet aan de huidige norm!
Wat de plicht betreft... om te upgraden. De Nederlandse norm voor huis installaties is al meerdere decennia zo goed dat het vaak als leidraad wordt gebruikt voor de rest van de wereld. Echter ben ik het wel met Bjornski1976 eens. Verzekeringen kunnen dit trouwens wel enigszins verplichten/eisen of uitsluiten bij brand, de wet echter niet.
hfjbuis
Donateur
Berichten: 3094
Lid geworden op: 13 feb 2017 00:26
Locatie: Hoensbroek

Re: Sluiting

Bericht door hfjbuis »

Bij een kleine aanpassing aan de installatie, hoeft niet de hele installatie naar de nieuwste norm te worden gebracht. Gelukkig ook maar, anders moest iedere zonnepanelen eigenaar de installatie laten aanpassen. Zonnepanelen is toch een aanpassing met een extra groep en aardlekschakelaar. Waar de grens van een kleine aanpassing ligt, is mij niet duidelijk.
There are only 2 limits, the sky and your imagination
Gebruikersavatar
Kars-cnc
Donateur
Berichten: 1767
Lid geworden op: 07 okt 2015 05:33
Locatie: Heerde (Gelderland)

Re: Sluiting

Bericht door Kars-cnc »

Zowel bij het aansluiten van de zonnepanelen als de laadstekker voor de auto klaagden de desbetreffende installateurs dat de wijziging in de installatie wel op het randje zat van een verplichting tot het upgraden van de hele groepenkast. Volgens hen was die grens 20%, hoe je dat percentage precies bepaald ben ik maar niet over begonnen 8)

MartijnD schreef: 18 apr 2023 22:01 De Nederlandse norm voor huis installaties is al meerdere decennia zo goed dat het vaak als leidraad wordt gebruikt voor de rest van de wereld.
Niet overal in de wereld hebben ze de NEN1010 overgenomen:

El-Nido stroomverdeelpunt.jpg

Toch had het hele dorp gewoon elektra, telefoon en internet... Ook waren er geen gevallen van elektrocutie bekend heb ik me laten vertellen. Prima norm die NEN1010 maar je moet ook een beetje praktisch blijven :mrgreen:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Kjelt
Donateur
Berichten: 6329
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Sluiting

Bericht door Kjelt »

hfjbuis schreef: 18 apr 2023 22:29 Bij een kleine aanpassing aan de installatie, hoeft niet de hele installatie naar de nieuwste norm te worden gebracht. Gelukkig ook maar, anders moest iedere zonnepanelen eigenaar de installatie laten aanpassen. Zonnepanelen is toch een aanpassing met een extra groep en aardlekschakelaar. Waar de grens van een kleine aanpassing ligt, is mij niet duidelijk.
Die grens is ook niet duidelijk en wordt meestal door de elektricien ter plaatse beoordeeld.

Maar qua installatie is het duidelijk als:
- de bedrading nog van katoen is (rood, groen) dan dient deze echt vervangen te worden vanwege brandgevaar.
- bij een groepenkast tot halfverwege de jaren 70 waar geen aardlekschakelaars, geen hoofdschakelaar in zit, dan vervang maar beter meteen de hele groepenkast. Is meestal ook het goedkoopste aangezien de groepenkasten kant en klaar bedraad kunnen worden aangeleverd en het uurtarief van een elektricien flink is.

De NEN1010 is geen wet maar een norm, een advies, wat bij bedrijven tot verplichte keuring leidt is de brandverzekering.
Bij woonhuizen kan het leiden tot een discussie met de verzekeringsmaatschappij als er iets gebeurd is.
Kijk ook je opstal brandverzekering na voor de kleine letters, die zijn leidend, niet de NEN1010.

Voor jezelf: denk goed na en wees verstandig.
Elektrische apparatuur die 40 jaar zijn werk heeft gedaan is geen garantie dat deze de komende 10 jaar nog steeds zijn werk doet.
Test dus aardlekschakelaars regelmatig (advies is 1x per maand maar minstens 1x per jaar).
Als je geen aardlekschakelaars in je groepenkast hebt zitten wees dan dubbel zo voorzichtig met de combinatie elektriciteit/water. Dus geen fonteinpomp of zwembadje met verwarming of filter in de tuin etc. Of breng een losse stekker aardlekschakelaar aan op die installatie.
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 12054
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Sluiting

Bericht door hugo stoutjesdijk »

Kars-cnc schreef: 19 apr 2023 08:14 Volgens hen was die grens 20%, hoe je dat percentage precies bepaald ben ik maar niet over begonnen 8)
Ik zou het op het aantal WCD's aan laten komen, in ieder geval niet het stroomverbruik. :mrgreen:
Of het aantal meters installatie draad.
Maar praktisch zou ik eerder naar het aantal automaten kijken, en ik denk dat het per geval heel erg van de staat van het geheel af hangt. En dat is natuurlijk ter beoordeling van de 'specialist'.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Plaats reactie