Plaat kromtrekken op cnc plasmasnijder...

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Wizard
Berichten: 28
Lid geworden op: 19 aug 2010 11:17

Plaat kromtrekken op cnc plasmasnijder...

Bericht door Wizard » 03 nov 2010 13:12

Hmm, is mis eigenlijk een topic "metalen en materialen", of zoiets... :roll:

Ik heb een praktische vraag, ik heb mn cnc plasmasnijder klaar, en zo op het eerste gezicht werkt alles prima.
Echter, ik heb een praktisch probleem, want tijdens het snijden trekt mn plaatstaal of alu krom (ik doe max 2mm plaat), en op zich is dat geen drama, maar als dan de snijkop er tegenaan loopt en het plaatje opduwt dan is natuurlijk mn hele werkstuk naar de bliksem.

Ik zit er zelf aan te denken om het plaatje gewoon vast te klemmen, zoals op het bed van een freesbank.
Maar dan moet ik daar weer een soort tafel voor maken, dus is er misschien ook nog een handigere oplossing?
Wie heeft ditzelfde probleem gehad en opgelost? Misschien iemand een tip over bijvoorbeeld de snijsnelheid en spanning?

thanx!
wilfred
CNC Newbie...

Gebruikersavatar
Mcgyver
Berichten: 3988
Lid geworden op: 08 jun 2007 17:45
Locatie: Ridderkerk
Contacteer:

Re: Plaat kromtrekken op cnc plasmasnijder...

Bericht door Mcgyver » 03 nov 2010 13:35

wat ik ervan gelezen heb is dat elke plasma snijder daar last van heeft :lol:

Een oplossing die ik heb gezien is dat de plaatbevestigd word in een bak water net onder het oppervlak van het water..

Het water houd de plaat koeler zodat je plaat dus minder krom trekt :!:
Zoals het freesje thuis freest, freest het nergens...

Leeuwinga
Berichten: 2778
Lid geworden op: 29 apr 2007 15:00
Locatie: Roden
Contacteer:

Re: Plaat kromtrekken op cnc plasmasnijder...

Bericht door Leeuwinga » 03 nov 2010 17:19

Of een Toorts hoogte meet-regelsysteem
Cees

assink
Berichten: 1793
Lid geworden op: 03 mar 2009 09:06
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: Plaat kromtrekken op cnc plasmasnijder...

Bericht door assink » 03 nov 2010 20:47

THC ofterwijl TorchHeightControl
Ff googelen en d'r valt genoeg te vinden.
Bovenstaande persoon kan het je ongetwijfeld ook leveren.
Dunne plaat wil echt anders niet op een plasmasnijder.

Gebruikersavatar
H@ns
Donateur
Berichten: 290
Lid geworden op: 01 jan 2009 22:32
Locatie: Vierlingsbeek

Re: Plaat kromtrekken op cnc plasmasnijder...

Bericht door H@ns » 03 nov 2010 21:54

Dunne plaat met perslucht gesneden blijft inderdaad niet liggen.
Een goede hoogteregeling is dus inderdaad onmisbaar. (Mechanisch of Elektronisch)

Boven het water snijden gaat.
Maar of het voldoende is om het krom trekken tegen te gaan....
En de stalen producten roesten.

De plaat opspannen op een snijrooster zoals hieronder zou je kunnen proberen.
Eventueel met een goede afzuiging die ook warmte afvoert.
Maar een goede plasmaboog regeling blijft wenslijk.

3861

Wizard
Berichten: 28
Lid geworden op: 19 aug 2010 11:17

Re: Plaat kromtrekken op cnc plasmasnijder...

Bericht door Wizard » 04 nov 2010 08:41

Hey,

Bedankt voor de tips!

Ik zal het eerst eens met de low tech oplossing proberen, het waterbad.
Roest is geen probleem want ik moet sowieso nabewerken.

Dat height control systeem, hmm, klinkt goed maar is weer lekker $$$ zeker :cry:
Maar als de waterbak niet werkt dan kan ik altijd nog die kant op gaan.

Ik post het resultaat nog wel even, thanx again,

Wilfred.
CNC Newbie...

Gebruikersavatar
H@ns
Donateur
Berichten: 290
Lid geworden op: 01 jan 2009 22:32
Locatie: Vierlingsbeek

Re: Plaat kromtrekken op cnc plasmasnijder...

Bericht door H@ns » 04 nov 2010 20:00

Als je een beetje in de electronica thuis bent, kun je z'n hoogte regeling ook zelf maken.

Een boogregeling meet de spanning tussen de Electrode en het materiaal. (afhankelijk van de gewenste hoog en andere zaken c.a. 80 tot 140V dc )

Deze spanning deel je naar een veilige spanning.

Deze spanning vergelijk je middels een stukje electronica met een ingestelde waarde. (de snijhoogte)

Als de resultante 0 Volt is, snijdt de toorts op de ingestelde hoogte.

Wanneer tijdens het snijden de afstand verandert, is de resultante niet meer gelijk aan 0 volt.
Door de Z-as te bewegen hef je het verschil op.
Hierdoor lijkt het alsof de toorts als het ware "zweeft " boven de plaat.

Laat het maar weten als je meer info wil hebben.

Hans

arthurmetal02
Berichten: 18
Lid geworden op: 19 apr 2009 15:09
Locatie: Nieuwkoop
Contacteer:

Re: Plaat kromtrekken op cnc plasmasnijder...

Bericht door arthurmetal02 » 06 nov 2010 12:37

Hallo Wizard,

Mijnsinziens is een waterbak een must. Al is het alleen maar vanwege die vieze dampen.
Ik kan het water tot ca. 1 cm onder de plaat brengen en heb dan geen last van kromtrekken.
Geeft wel een hoop gespetter als de toorts door een gesneden gat in het water blaast.
Ook blijft het snijstof dan weer op de natte delen van de tafel plakken enz enz .

THC is voor je snijkwaliteit en levensduur van de slijtdelen eigelijk ook onmisbaar.

Als je de argumenten op o.a. cnczone.com leest dan is zelf een electronische THC maken op basis van boogspanning een behoorlijke uitdaging onder andere ivm de stoorspannings pieken.
Ik zag dat niet zitten en heb hier in nederland nog een THC300 van soundlogic op de kop kunnen tikken:
http://www.soundlogicus.com/thc300b.htm
Inmiddels een verouderd (analoog geregeld) model en bedoeld voor integratie met Mach3.
Dit lijkt me ook een leuk ding voor een aardige prijs; de vraag is alleen hoe kom je er aan:
http://www.candcnc.com/LCTHC.html (importeur?, zelf importeren?, importtaxes? :mrgreen: )

groeten, Arthur

wiely
Berichten: 27
Lid geworden op: 29 apr 2009 13:40
Locatie: Meerdonk
Contacteer:

Re: Plaat kromtrekken op cnc plasmasnijder...

Bericht door wiely » 06 nov 2010 19:02

Hoi Wizard

Ik ben ook aan het uitkijken naar een thc module. Ik heb derjuist dit gevonden http://cgi.ebay.com/THC-torch-height-co ... 641wt_1139 misschien is het wat, de mede forumers weten hier wel raad over.

Mocht je bij candcnc of soundlogic( te bestellen bij Texas MicroCircuits) je thc bestellen mag je altijd iets laten weten, kunnen we de verzendingskosten delen.

grtz Mathias

CNC5617
Berichten: 3
Lid geworden op: 12 jan 2011 21:55

Re: Plaat kromtrekken op cnc plasmasnijder...

Bericht door CNC5617 » 31 jan 2011 17:26

Ik ga een LCTHC van CANDCNC bestellen. Wie de verzendkosten wil delen kan zich melden!

De douanerechten zijn meestal maar een paar %, dan nog 19% BTW, verzendkosten moet ik navragen.
eventueel moet je ook nog inklaringskosten betalen, dat hangt van het postbedrijf af.

Plaats reactie