Werkstuk 0 punt wijzigen tijdens een programma

Nederlandse CNC controller op basis van de usb poort of Ethernet.

Moderator: Moderators

BAS2
Berichten: 10
Lid geworden op: 13 dec 2020 17:36

Werkstuk 0 punt wijzigen tijdens een programma

Bericht door BAS2 »

Kun je tijdens een programma een werkstuk nul punt verstellen?
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10523
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Werkstuk 0 punt wijzigen tijdens een programma

Bericht door Arie Kabaalstra »

BAS2 schreef: 05 mar 2021 21:58 Kun je tijdens een programma een werkstuk nul punt verstellen?
Nee, en waarom zou je?
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 9332
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Werkstuk 0 punt wijzigen tijdens een programma

Bericht door hugo stoutjesdijk »

Ja, tuurlijk kan dat, waarom niet?
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Als je G21 G40 G49 G80 G90 in je startupfile zet wordt die eerste regel in je programma een stuk duidelijker.
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10523
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Werkstuk 0 punt wijzigen tijdens een programma

Bericht door Arie Kabaalstra »

hugo stoutjesdijk schreef: 05 mar 2021 22:21 Ja, tuurlijk kan dat, waarom niet?
Nee.. dat kan niet.. je zult eerst het programma moeten stoppen..
en dan zul je toch het programma weer van voren af aan moeten starten..
keesfrees
Berichten: 2494
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: Werkstuk 0 punt wijzigen tijdens een programma

Bericht door keesfrees »

Gaat het om de X - Y of om de Z cq de diepte ?
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10523
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Werkstuk 0 punt wijzigen tijdens een programma

Bericht door Arie Kabaalstra »

ik heb het net even getest.. Nee.. het gaat niet.. ja.. je krijgt een dialoog te zien, Ja.. daar kun je een waarde invullen, en dan?.. krijg je een "Warning".. Not allowed in State RUNNING

Nee.. het gaat dus niet.. en waarom zou je het willen?.. Nulpunten stel je in voordat je op de grote groene knop slaat.. en dan kun je koffie gaan drinken..
Kjelt
Donateur
Berichten: 4202
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Werkstuk 0 punt wijzigen tijdens een programma

Bericht door Kjelt »

En een G92 dan en de verschillende werkstukcoordinaten ?
Ik heb het wel eens gedaan dacht ik.
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10523
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Werkstuk 0 punt wijzigen tijdens een programma

Bericht door Arie Kabaalstra »

Kjelt schreef: 05 mar 2021 22:45 En een G92 dan en de verschillende werkstukcoordinaten ?
Ik heb het wel eens gedaan dacht ik.
Kan niet.. Niet tijdens een programma, ik zie het nut er ook niet van in, maar dat komt mogelijk doordat ik nog niet zo lang met cnc werk...24 jaar pas, waarvan 14 jaar met Edingcnc
Kjelt
Donateur
Berichten: 4202
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Werkstuk 0 punt wijzigen tijdens een programma

Bericht door Kjelt »

Volgens mij vraagt TS helemaal niet om manueel tijdens het runnen het werkstuk nulpunt te veranderen maar in het programma zelf. Moet kunnen zou ik zeggen.
Waarom?
Als je bv een ingewikkelde bewerking hebt en dit meerdere keren uit een plaat wilt doen dan zou je dit tig keer kunnen herhalen door tussentijds een offset te nemen nullen en opnieuw de subroutine uit te voeren. Als je niet opnieuw zou kunnen nullen dan moet je die subroutine met alle offsets opnieuw berekenen en in je programma zetten.
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10523
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Werkstuk 0 punt wijzigen tijdens een programma

Bericht door Arie Kabaalstra »

Dat doe je met de nesting functie,

Bovendien, als je werk zo complex is, ga je het echt niet meer met de hand programmeren, maar doe je dat met een cam programma.

Ik heb onderdelen gemaakt met duizenden kamertjes, je tekent er eentje, dan maak je er in cad een array van, en als ik 3 van die arrays in een plaat had, dan maakt ik daar weer een array van, heel de zooi selecteren, code maken, USB zetpil in de machine, plaat eronder, nulpuntje instellen, grote groene knop een optater geven, licht uit, deur dicht, en op naar de klant.. machine was 16 uur bezig zonder dat ik binnen een straal van 150 km was.. savonds laat terug naar de zaak, volgende plaat erop, grote groene knop, weltrusten. . Morgenmiddag klaar
Laatst gewijzigd door Arie Kabaalstra op 05 mar 2021 23:21, 1 keer totaal gewijzigd.
Kjelt
Donateur
Berichten: 4202
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Werkstuk 0 punt wijzigen tijdens een programma

Bericht door Kjelt »

Kan. Kan ook met een G92 volgens mij maar moet ik nakijken.
Hebben we hier op hetbforum al eens besproken.
Kjelt
Donateur
Berichten: 4202
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Werkstuk 0 punt wijzigen tijdens een programma

Bericht door Kjelt »

Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10523
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Werkstuk 0 punt wijzigen tijdens een programma

Bericht door Arie Kabaalstra »

Kjelt schreef: 05 mar 2021 23:19 Kan. Kan ook met een G92 volgens mij maar moet ik nakijken.
Hebben we hier op hetbforum al eens besproken.
Als dat Is wat de ts bedoelt, dan past het vierletterige antwoord...RTFM, elke G code kun je in een programma gebruiken..of dat nou g0, g1, g10 of G92 is
Kjelt
Donateur
Berichten: 4202
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Werkstuk 0 punt wijzigen tijdens een programma

Bericht door Kjelt »

Dan moet je wel weten wat die g code doet.
Maar je kunt dus in de verschillende coordinatenstelsels op een willekeurig moment nullen.
Alleen niet in het machine coordinatenstelsel (hoop ik) :lol:
Plaats reactie